Care e legătura dintre fotbal și fine dining? Răspunsul l-a aflat Marian Zancianu după ce criza financiară l-a obligat să-și aleagă altă meserie: „Am curățat tone de cartofi, am spălat munți de vase și am frecat bucătării cât alții în două vieți" - Pagina 4 din 6 - LIFE.ro
Sari la conținut

De ce Zori?

Pentru că, pentru mine a fost cu adevărat un nou început din toate punctele de vedere. Profesional și personal. Am luat-o cu totul de la 0 și mi-am dorit ca locul acesta să poarte mereu energia solară a primelor ore ale zilei, a momentelor în care visele prind contur și devii inundat de senzația că poți muta munții din loc. În același timp, am vrut să fie ca un colț de relaxare, exact ca atunci când îți acorzi timp ție și te răsfeți. Un loc mereu proaspăt, în care totul se face de la 0, inclusiv ceea ce punem în farfurie.

Preparat Restaurant Zori
Preparat Restaurant Zori

Cum ai visat tu Zori-ul?

Destul de aproape de ceea ce este acum. Chiar dacă știu că la nivel de logistică, ambient, și orice presupune investiții financiare considerabile, lucrurile nu sunt încă acolo unde mi le doresc eu, știu cel puțin că în bucătărie dețin controlul absolut și am toate resursele necesare ca ceea ce iese din mâna mea (implicit a colegilor) să fie exact așa cum îmi doresc. Mi-am dorit un loc al experiențelor gastronomice înainte de orice. Iar până acum, eu zic că mi-a și ne-a ieșit.

Cum arată Zori-ul acum? După pandemie, război...

La nivel vizual, Zori arată atât cât ne-am permis să arate, în contextul în care ne autofinanțăm și nu există surse de venit adiacente susținute de alte business-uri așa cum se întâmăplă cel mai des la noi în țară în cazul restaurantelor. Dacă ne uităm în afară, majoritatrea restaurantelor sunt deținute de bucătari. În România e invers. Bucătarul este doar un angajat, iar ceea ce primează este partea financiară, și mai puțin viziunea, autenticitatea ori dorința de a insufla consumatorului și partea de cultură gastronomică. Noi românii ne lăsăm des furați de decor, aparențe și uităm să apreciem ceea ce e esențial cu adevărat, cum ar fi hrana pe care o băgăm în corpul nostru. Ori ZORI e azi fix despre ceea ce și cum mâncăm înainte de toate și apoi despre scaunul ori bancheta pe care stăm.

Marian Zăncianu și Zori
Marian Zăncianu și Zori

Marian Zăncianu: „Când a venit Războiul, mi-am luat un angajament de a ajuta, așa că dimineață, de la ora 7 eram la centrul unde se gătea pentru refugiați, centru pe care eu l-am organizat atât din punct de vedere logistic cât și din punct de vedere al resurselor umane”

Noi am deschis în pandemie și cumva ne așteptam să fie greu. Dar nu atât de greu. Ea și-a lăsat mult amprenta asupra felului în care am realizat niște investiții, în sensul în care am fost nevoiți să ne descurcăm cu ce avem în unele situații când ar fi fost benefic să vrem mai mult ori mai bun. Asupra felului în care am fost nevoit să sacrific din nou tare multe lucruri în plan personal ca să îmi permit financiar să țin toată echipa, și asupra stării mele psihice în general. Nu e simplu să trebuiască să îți găsești energia și optimismul pentru a motiva o echipă de 16 oameni, care depind de tine și de locul de muncă din firma ta.

Restaurantul la început
Restaurantul la început

Războiul în schimb a fost ca o lovitură sub centură, fiindcă ne-a luat pe nepregătite, când abia începeam să ne revenim după toată situația cu pandemia. Chiar și așa, am găsit și de data aceea resursele să trecem peste, ba mai mult decât atât să și ajut în campania cu mesele pentru refugiați.

Marian Zăncianu și Adi Hădean, gătind pentru refugiații din Ucraina
Marian Zăncianu și Adi Hădean, gătind pentru refugiații din Ucraina
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora