Care este diferența dintre un cal și un ponei? Aflați la festivalul poneilor Karpatia Pony Show
Când spunem ponei, imediat ne ducem cu gândul la acele patrupede rotofeie și drăgălașe, pe care se plimbă copiii într-o fermă de agrement ecvestru. Este adevărat că acesta este un ponei Shetland care trăiește în Scoția, dar în afară de el există peste 150 de rase de ponei! Cele mai cunoscute sunt Welsh, Connemara și Pony of Americas, iar printre cele mai „exotice” exemplare sunt poneii din Timor, Burma ori Bali.
Care este diferența dintre un cal și un ponei?
Principala distincție este întocmită pe baza înălțimii, în special pentru competii. De exemplu, Federația Internațională de Sporturi Ecvestre, ce folosește măsurători metrice, definește un ponei ca fiind un cal care măsoară mai puțin de 148 centimetri la greabăn (înălțimea de la sol la punctul care unește gâtul de trunchi). Totuși, înălțimea nu este singurul criteriu pentru a distinge caii de ponei. Poneii au oase mai groase, gâturi scurte și subțiri, capete mici cu frunți late. Pot avea o personalitate mai caldă decât caii și un nivel mai mare de inteligență ecvestră, ceea ce uneori îi face mai cooperanți cu dresorii.
„Equus ferus caballus” sau poneiul este un cal mai mic cu temperament aparte și conformație specifică! Cuvântul ponei derivă din cuvântul franțuzesc „poulenet”, ceea ce înseamnă un cal în miniatură! Pracfic, predecesorii sau strămoșîi poneilor au dezvoltat o statură mică, deoarece au trăit la marginea habitatului locuit de cai. Poneii au fost domesticiți de oameni cu rapiditate și crescuți pentru a servi unor scopuri precise. De exemplu: pentru a căra marfă sau cărbune din mine, pentru a urca pe munte cu greutăți, iar mai târziu, în scopuri de agrement, iar mai târziu în concursuri de echitație. Unele rase, precum Hackney, sunt utilizate pentru a trage mini-atelaje, altele (de exemplu Connemara sau cele australiene) sunt utilizate pentru echitație. Poneiul Welsh folosește ambelor scopuri!
Numeroase celebritati și personalități politice ori regale au fost fascinate de ponei
Regina Elisabeta a Marii Britanii a învățat să călărească la vârstă de 3 ani, atunci când a primit de la tatăl sau un ponei, Peggy, Regele Mihai I al României călărea la patru ani un ponei fiind fotografiat în aceasta ipostaza la Peleș și Mamaia. John F.Kennedy a devenit și mai popular în ochii americanilor, atunci când i-a dăruit fetiteti sale Caroline un ponei pe nume Macaroni, ce putea fi zărit pe peluza Casei Albe din Washington. S-a constat că poneii pot fi folosiți în scopuri terapeutice pentru copii și bătrâni, în psihoterapie, împotriva depresiei ori în acțiuni de destresare a celor care petrec mult timp în aeroporturi.
În lume există numeroase cluburi de ponei
Acestea sunt destinate celor care dețin astfel de animale, celor care vor să învețe să călărească un ponei, să conducă un atelaj tras de acești „cai în miniatură” sau să participe la diverse evenimente ecvestre. Printre cele mai populare cluburi sunt cele din Marea Britanie, Canada, Irlanda, Australia, SUA sau Hong Kong. La nivel internațional existând în jur de 30 de astfel de organizații cu câteva de sute de membrii înscriși. Numeroși călăreți și-au început activitatea ca membrii ai acestor gen de cluburi, cum ar fi reprezentanții echipei de British Eventing.
În România, există un “festival” al poneilor, Karpatia Poney Show
Ajuns deja la cea de-a treia ediție, acesta are loc, în fiecare an în preagma zilei de 1 iunie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova. Iar anul acesta, ne promite prin Mihnea Vîrgolici, directorul evenimentului “o creștere semnificativă a numărului de jocuri și concursuri cu ponei și cai, iar programul va include multiple lecții și antrenamente demonstrative deschise publicului pentru a intra împreună în tainele sporturilor și jocurilor ecvestre. Vom avea o invitată specială din Franța, Pascale Audonnet, care va conduce lecții demonstrative de jocuri și amuzament călare (equigames și equifun) – un segment în creștere în țări cu tradiție în domeniul echitației, pe care vrem să îl lansăm și în România.Vom promova dinamicele probe <<în oglindă>>, provocările de <<working equitation>>, iar cele mai solicitante antrenamente ale sportivilor vor deveni parte din show. Paradele cu ponei sau câini și spectacolele de acrobațîi ecvestre care au fascinat publicul în edițiile precedente ale evenimentului revin cu noi atracții. Concursul Național de Probă Completă capătă noi ambiții din punct de vedere al pregătirii și nivelului, într-un an în care evenimentul major găzduit în toamnă de Domeniul Cantacuzino, Karpatia Horse Show, este etapă calificativă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo care au loc în 2020. Invitat special din Marea Britanie va fi călărețul de 4* Spencer Sturmey care va susține un stagiu de pregătire pentru călăreți, cât și lecțîi demonstrative pentru public”.
Programul sportiv al evenimentului Karpatia Pony Show 2019 va avea trei competii ecvestre cu ponei și cai: Concursul pentru Ponei, unde călăreţii vor participa cu ponei de diferite dimensiuni, rase şi vârste şi vor parcurge probe de dresaj, obstacole și atelaj; Concursul Naţional de Probă Completă (CCN) pentru călăreţi novicişi pre-novici, care include spectaculoasă probă de cross-country și un stagiu de pregătire pentru evenimentul internaţional Karpatia Horse Show; Concursul de Working Equitation, o disciplină în plin avânt în România, ce cuprinde demonstraţii de îndemânare și jocuri. Programul va fi completat cu un impresionant show de acrobaţii călare, susţinut de sportivii Cross Country Farm, parade de ponei, show-uri de dresaj cu câini și alte atracții, toate menite să creeze o atmosferă de neuitat.