Cât costă o nuntă de vis. Bugete și sfaturi pentru organizarea evenimentului perfect - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât costă o nuntă de vis. Bugete și sfaturi pentru organizarea evenimentului perfect

Mai întâi vine logodna și apoi vine... o defalcare a bugetului nunții? Poate fi cel mai puțin plin de farmec al planificării nunții, dar stabilirea și respectarea unui buget este unul dintre cele mai bune cadouri pe care ți le poți oferi în cuplu. Începând cu 2023, nunta costă în medie 29.000 USD. Dacă doriți să vă căsătoriți într-o zonă metropolitană importantă, acest număr crește.
Share this article

Mai întâi vine logodna și apoi vine… o defalcare a bugetului nunții? Poate fi cel mai puțin plin de farmec al planificării nunții, dar stabilirea și respectarea unui buget este unul dintre cele mai bune cadouri pe care ți le poți oferi în cuplu. Începând cu 2023, nunta costă în medie 29.000 USD. Dacă doriți să vă căsătoriți într-o zonă metropolitană importantă, acest număr crește.

Citește și: Cum ne alegem rochia de nuntă: 3 sfaturi pentru vestimentația care ți se potrivește perfect

Deci, cât ar trebui să cheltuiți pentru o nuntă de vis? Și cât de mult ar trebui să fie dedicat mâncării, florilor, locului nunții și nenumăratelor alte cheltuieli care apar?

Deși nu există un buget unic, există câteva recomandări utile de urmat atunci când scoateți calculatorul. Iată o instrucțiune pentru planificarea bugetului nunții.

Stabiliți cine va contribui la nuntă

Începeți prin a decide cine va plăti pentru nuntă. Vechea tradiție conform căreia părinții miresei ar trebui să acopere toată factura nu mai este canon nupțial.

Ambele familii deseori contribuie, iar mirii vor ajuta adesea și ei. Întrebați toate părțile implicate cât de mult pot contribui și veți obține rezultatul final.

Citește și: Și-a anulat nunta cu trei luni înainte, deși împărtășise cu o țară întreagă fiecare detaliu. Cum a trecut peste eșecul unei căsnicii? Și cum a luat-o de la zero? Viorela Dimici și povestea fetei care a adus României titlul de „Miss Humanity Universe”

Stabiliți un buget pentru o nuntă de vis înainte de a începe cumpărăturile

Evită capcana obișnuită de a te îndrăgosti de un loc scump, de o rochie de vis și de un tort exagerat înainte de a vorbi numere.

Începeți cu un buget și apoi începeți să explorați furnizorii din intervalul dvs. de preț, nu invers. Deși, dacă descoperi că bugetul tău și planurile de nuntă sunt complet nealiniate – părinții tăi insistă că trebuie să-și invite zeci de prieteni, dar sunt dispuși să contribuie doar cu o sumă mică, de exemplu – este timpul să discutăm realitatea cât de departe, banii vor merge și fie vor ajusta bugetul, fie așteptările în consecință.

Dar niciodată nu încălcați regula cardinală: nu spargeți banca. O nuntă fastuoasă este minunată, dar și mai frumoasă începe viața de căsătorie cu un cont de economii sănătos.

Nuntă de vis: Clasifică-ți bugetul nunții în funcție de procent

Acum că știi cu ce lucrezi, este timpul să arunci o privire macro asupra modului în care aceasta se traduce în fiecare parte a nunții tale.

Deși nu există reguli stricte cu privire la cât ar trebui să cheltuiți pentru fiecare categorie, există câteva linii directoare care vă pot ajuta să nu vă deviați de la drum. Probabil că nu vrei să aloci jumătate din bugetul tău trupei, de exemplu, cu excepția cazului în care ești de acord cu livrarea de pizza pentru cină.

De exemplu, unele mirese ar putea fi dispuse să aloce mai puțini bani unui tort dacă ar însemna mai mulți bani pentru o rochie. Sau, unii miri s-ar putea să-și îndrepte inima pe un anume DJ sau trupă care este pe partea scumpă – puteți controla alte domenii ale bugetului pentru a face loc unui talent muzical ucigaș. (De exemplu: cuplurile pot folosi cu ușurință invitațiile digitale în locul celor pe hârtie și pot realoca acele fonduri în altă parte.)

Ai nevoie de instrucțiuni despre cum să-ți defalci bugetul? Potrivit lui Zola, cele mai multe cupluri cheltuiesc cel mai mult pe locație – aproximativ 24% din bugetul lor total. Urmează cateringul, cu 18%, urmat de divertisment cu 9% și florarii cu 8%. Dar, din nou, fiecare cuplu este diferit și, prin urmare, cheltuielile lor vor fi și ele.

Oricum ai aranja și rearanja bugetul nunții, o regulă bună este să cheltuiești nu mai mult de 45% din bugetul total pentru locație, mâncare și alcool combinate. Deși acestea sunt de obicei cele mai costisitoare elemente, ele nu ar trebui să depășească întregul buget.

Atenție la costurile ascunse ale nunții tale de vis

Chiar și lucrurile mărunte se adună serios, ceea ce este unul dintre motivele pentru care este înțelept să păstrezi un fond de „diverse” care reprezintă aproximativ 5% din bugetul total.

Sfaturile sunt o cheltuială mare, adesea uitată, de luat în considerare în fiecare categorie. În timp ce multe gratuități sunt incluse în contractele cu furnizorii, unele nu sunt. Fii atent și fii pregătit să dai bacșiș tuturor, de la muzicieni (15 până la 20 USD de persoană) până la coafuri (15 până la 25%). Dacă oficiantul tău nu acceptă un bacșiș, dă o donație bisericii sale. Oficialii ar trebui să primească și un cadou de mulțumire.

În acest moment, puteți decide că există anumite lucruri pentru care doriți să vă extindeți bugetul – acel DJ uimitor pe care l-au angajat prietenii dvs. sau un videograf de top. Sau părinții tăi ar putea descoperi că nu pot suporta o nuntă fără un bar deschis pentru întregul eveniment și sunt dispuși să plătească factura suplimentară.

Rămâneți organizat și urmăriți-vă cheltuielile de nuntă

Fă-ți o favoare și creează imediat o foaie de calcul Google Doc pentru a ține evidența bugetului nunții tale.

Începeți prin a defalca costurile estimate pentru fiecare categorie pentru a oferi un șablon pe măsură ce contactați furnizorii. De fiecare dată când semnați un contract sau trimiteți o plată, înregistrați costul real, astfel încât să știți întotdeauna cât de aproape sunteți de rezultatul final.

Împărtășiți documentul cu logodnicul dvs. și luați în considerare să îl împărtășiți cu membrii familiei care ajută la plata nunții, dacă asta vă va ajuta să simplificați procesul pentru dvs.

Citește și: Băneasa Shopping City și Asociația Banca de Bine anunță cea de-a treia ediție a campaniei ,,Școala fără pauză”

Nuntă de vis: Nu vă fie teamă să negociați cu vânzătorii de nunți

Totul este negociabil. Mulți furnizori vor fi dispuși să lucreze cu dvs. pentru a personaliza un pachet care se potrivește bugetului dvs. Să presupunem că v-ați îndrăgostit de un florar, dar pachetul minim depășește bugetul dvs. floral. Fii sincer și, anunțându-i cât de mult îți plac modelele ei, dar ai doar o anumită cantitate cu care să lucrezi.

Sunt șanse ca florarul să lucreze cu dvs. pentru a vă adapta un pachet pentru bugetul dvs. Același lucru este valabil și pentru alți furnizori. Ați putea, de exemplu, să puteți economisi bani pe fotografie dacă sunteți de acord să aveți un fotograf mai puțin sau câteva ore mai puține, etc.

Concluzia? Dacă aveți o atitudine bună și sunteți flexibil, probabil că puteți rezolva ceva cu orice furnizor. Nici oferirea de a plăti integral și în avans nu va strica.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora