Care sunt destinaţiile turistice preferate din România pe care le poţi vizita fără să ai parte de aglomeraţie - LIFE.ro
Sari la conținut

Care sunt destinaţiile turistice preferate din România pe care le poţi vizita fără să ai parte de aglomeraţie

Cea mai la îndemână cale de acces sunt nişte scări din lemn de salcâm, construite în urmă cu o jumătate de secol. La îndemână înseamnă însă că ajungi acolo în vreo oră şi jumătate, în loc de un drum de o zi întreagă, pe nişte poteci...
Share this article

Sunt oameni care nu agreează defel locurile aglomerate, dar de când cu pandemia de coronavirus, sunt şi mai mulţi care vor să călătorească fără să se teamă că se vor călca în picioare cu alţi turişti. Şi se poate! Am făcut o listă cu destinaţiile turistice preferate din România în care poţi merge în această perioadă fără să dai de aglomeraţie. Sunt locuri excelente şi ca să petreci timpul în aer liber şi curat.

Parcul Natural Vânători Neamţ

Rezervaţia naturală din nordul judeţului Neamţ a fost declarată arie protejată în urmă cu 21 de ani şi este recunoscută drept Ţinutul Zimbrilor. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care zona a fost introdusă în rândul parcurilor naturale, ca să poată fi conservată populaţia de zimbri din rezervaţia Dragoş Vodă. Este singurul loc din România unde se regăsesc aceste animale, atât în libertate, cât şi în captivitate şi într-un sistem de semilibertate.

Aproape 85% din suprafaţa parcului este acoperită de păduri, jumătate din fondul forestier fiind format din arbori seculari. Pădurile dese adăpostesc nu doar zimbri, ci şi râşi, pisici sălbatice, jderi, lupi, urşi, cerbi, căprioare şi mistreţi. În interiorul parcului natural găsim 4 rezervaţii, fiecare cu particularităţile ei: Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Pădurea de Smarald şi Dragoş Vodă, aflată nu departe de Mănăstirea Neamţ.

În apropierea parcului se află şi rezervaţia naturală din jurul lacului Cuejdel, cel mai mare lac de baraj natural din ţară.

Foto: tinutulzimbrului.ro

Stufărişurile de la Sic

Delta Ardealului, cum mai este numită această arie, este cea de-a doua întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Aflată la 60 de kilometri de Cluj Napoca, aria protejată din lunca Văii Fizeşului adăposteşte aproximativ 100 de specii de păsări. Iar un ponton din lemn, lung de un kilometru, îţi va oferi posibilitatea să te plimbi nestingherit peste mlaştini şi iazuri şi să te bucuri din plin de frumuseţea locului. Poţi opri şi în foişoare, ca să te odihneşti sau să faci un picnic în mijlocul naturii, iar urcarea în turnul construit aici îţi va oferi o privelişte de ansamblu asupra stufărişului şi comorilor pe care le adăposteşte.

Foto: wikipedia.org

Aşezările rupestre din Munţii Buzăului

Mai puţin promovaţi printre turişti, Munţii Buzăului sunt extrem de prietenoşi chiar şi cu vizitatorii mai puţin experimentaţi şi adăpostesc obiective interesante, în jurul cărora au fost create tot felul de poveşti misterioase, chiar paranormale.

Indiferent de legendele care le însoţesc, aşezările rupestre din zona Buzăului sunt fascinante pentru cei care ajung să le viziteze. Sunt 30 în zonă, iar cele mai multe dintre ele se regăsesc în aria localităţilor Bozioru, Colţi, Cozieni şi Brăeşti. Specialiştii spun că datează din epoca bronzului şi au servit ori ca adăpost pentru oamenii din zonă, ori ca lăcaşuri de cult sau chilii de către sihaştrii.

În Ţara Luanei se regăsesc cele mai multe aşezări rupestre din Munţii Buzăului, aşa că dacă te încumeţi să pleci la drum vei putea descoperi Chilia lui Dionisie, Biserica lui Iosif, Agatonul Nou – locuinţa din secolul al XVI-lea a monahului Agaton, Agatonul vechi, Schitul Fundătura, Scaunele lui Negru Vodă şi Crucea Spătarului.

Sanctuarul Libearty

Rezervaţia de urşi bruni de la Zărneşti este cea mai mare de acest fel din lume şi este casa tuturor urşilor abuzaţi în captivitate şi salvaţi din mâinile agresorilor. Pentru că animalele care au fost ţinute în captivitate o mare parte din viaţă nu se pot adapta vieţii în sălbăticie, acestea sunt aduse în rezervaţie, unde se pot bucura de libertate în condiţii de siguranţă.

Peste 100 de urşi au fost salvaţi până acum şi aduşi în sanctuar, iar turiştii îi pot vizita în cadrul tururilor organizate şi pot chiar adopta virtual un urs, ajutând în acest fel la întreţinerea lui.

Foto: romanian-journeys.com

Cătunele Scărişoara şi Ineleţ

Cele 2 sate aflate pe Valea Cernei sunt printre cele mai izolate din România şi puţini sunt cei care se încumetă să le viziteze. Efortul lor este însă răsplătit din plin în momentul în care ajung acolo.

Cea mai la îndemână cale de acces către Scărişoara şi Ineleţ, aflate la peste 1.000 de metri altitudine, sunt nişte scări din lemn de salcâm, construite în urmă cu o jumătate de secol. La îndemână înseamnă însă că ajungi acolo în vreo oră şi jumătate, în loc de un drum de o zi întreagă, pe nişte poteci greu de identificat, prin pădure. Iar dacă ai rău de înălţime, sigur drumul acesta nu este pentru tine.

Odată ajuns în satele de aici vei observa că nu există curent electric şi, în mod evident, niciun alt semn al epocii moderne în care trăim. Nici banii nu au valoare, puţinii localnici folosind metoda străveche pentru a obţine produsele de care au nevoie – trocul.

Rezervaţia Breite – Pădurea arborilor multiseculari

Sighişoara este în topul destinaţiilor turistice din România şi de aceea este, de foarte multe ori, şi foarte aglomerată. La numai 4 kilometri însă de ea se regăseşte un loc necunoscut pentru cei mai mulţi dintre turişti, un ecosistem unic în Europa, cu goruni şi stejari seculari şi pajişti fermecătoare, ce sunt casă pentru peste 270 de specii de fluturi şi peste 40 de specii de gândaci, unele aflate pe cale de dispariţie.

Printre arborii vechi de sute de ani vei descoperi şi mai multe specii de ciocănitori, dar şi alte feluri de păsări frumus cântătoare, şopârle şi lilieci.

Foto: alexcoman.net

Parcul Naţional Domogled

Tot pe Valea Cernei găsim un alt loc de vis şi puţin populat, Parcul Naţional Domogled, care adăposteşte, pe lângă râul Cernei, munţii cu acelaşi nume, Munţii Godeanu, Munţii Mehedinţi şi Munţii Vâlcanului. Este cel mai mare parc naţional din ţara noastră şi este de o frumuseţe răpitoare.

Sunt zeci de trasee pe care le poţi face în această zonă şi fiecare dintre ele îţi dezvăluie peisaje minunate. Tot aici însă va trebui să fii mai atent decât în alte zone pentru că aceasta este casa viperei cu corn, şarpele al cărui venin este letal.

Citeşte şi: Obiective turistice în apropierea Bucureştiului, perfecte pentru vizite de o zi – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora