Care sunt provocările și câștigurile dacă vrei să-ți duci viața în Dubai
Vacanțele în Dubai au devenit un deziderat printre românii dornici de aventuri exotice și temperaturi ridicate. Dar sunt și români pentru care Dubai înseamnă mai mult decât câteva zile la soare sau plimbări prin și printre clădiri celebre precum Burj Khalifa și Burj Al Arab sau pe cele mai mari insule artificiale din lume. Mii de conaționali și-au mutat viața în Dubai, banii câștigați acolo fiind motivul principal care i-a atras într-una dintre cele mai scumpe zone de pe glob.
Viața în Dubai – Cum a ajuns un sat pescăresc unul dintre cele mai scumpe orașe din lume
Al doilea emirat ca mărime din Emiratele Arabe Unite are o istorie străveche, departe de luxul devenit reprezentativ în ultimele decenii. Descoperiri arheologice au scos la iveală dovezi vechi de mai bine de 5.000 de ani ale unei populații active și numeroase. Cea mai veche mențiune a orașului datează însă din anul 1095, iar locul era văzut ca un important nod comercial între Irak și Oman. Era însă și un loc în care mulți dintre localnici trăiau de pe urma negoțului cu perle, pescuitul acestora fiind ocupația de bază.
Abia în 1833 Dubaiul a devenit o entitate politică independentă de Abu Dhabi, după ce 800 de bărbați din tribul Bu Flasa, aflați sub conducerea lui Maktoum Bin Butti, s-au instalat aici și au pus bazele dinastiei Al Maktoum. În același secol XIX, Dubaiul a intrat sub protecția Regatului Unit, iar din 1894 economia a început să crească vertiginos, odată cu decizia șeicului Maktoum Bin Hasher Am Maktoum de a acorda scutiri de taxe comercianților străini.
În primii ani ai secolului XX în Dubai erau peste 400 de puncte comerciale, dar pescuitul și vânzarea de perle și pește, precum și construcția de vase de navigat erau în continuare principalele surse de venit ale localnicilor. Extracția de petrol a fost însă cea care a favorizat creșterea rapidă și fantastică a economiei emiratului. În 1969, la numai 3 ani de la descoperirea primului zăcământ de petrol, Dubaiul începea exporturile, dar viziunea emirului de atunci era cea care avea să ducă orașul acolo unde este azi.
Îngrijorat de faptul că rezervele de petrol nu vor rezista mai mult de câteva generații, Rashid bin Saeed Al Maktoum începe dezvoltarea Dubaiului în așa fel încât acesta să poată supraviețui și după acel moment. În anii `70 începeau construcțiile de porturi, poduri și tuneluri, precum și de centre comerciale, orașul transformându-se în scurt timp în punctul comercial central al statului. În mai puțin de 15 ani populația aproape că s-a triplat, depășind o jumătate de milion de locuitori la începutul anilor `90. Cea mai înaltă construcție din lume, cel mai mare mall din lume, cele mai mari insule artificiale, construcția de hoteluri care mai de care mai luxoase, cea mai înaltă terasă de observație în aer liber la momentul inaugurării, toate atracțiile construite aici au avut un scop foarte clar: să facă posibilă supraviețuirea emiratului și în lipsa petrolului.
Viața în Dubai – Ce trebuie să știi dacă vrei să te muți în Dubai
Dubai este punctul fierbinte al expaților de pe întreaga planetă. 80% din forța de muncă de aici vine din afara orașului și a țării, dar la acest capitol lucrurile pot fi extrem de diferite. Pe de o parte sunt muncitorii veniți din țări extrem de sărace, pe salarii foarte mici și cazați în condiții deloc primitoare, care însă acceptă situația în lipsa unei alternative viabile. Pe de altă parte sunt tinerii care lucrează în domenii care mai de care mai diferite, de la turism sau sănătate la imobiliare sau tehnologie, divertisment sau finanțe și care au parte de salarii extrem de avantajoase, care îi conving pe mulți dintre ei să-și prelungească șederea de la an la an. Pentru că un lucru este foarte clar: dacă îți dorești, poți trăi o viață întreagă în Dubai, însă nu vei primi niciodată cetățenia. Beneficiezi însă de scutirea de impozite pe care, de ce să nu recunoaștem, ne-am dori-o mulți dintre noi.
Nu e vreo noutate că în Dubai este cald, foarte cald. Tocmai de aceea vacanțele ideale acolo sunt în perioada octombrie-martie, vremea ideală fiind în ianuarie. Altfel, pe timp de vară, vei avea parte frecvent de temperaturi de peste 50 de grade. Și din acest motiv despre acest loc se spune că este orașul în care îți petreci mai tot timpul înăuntru, la aer condiționat. Până și parcurile de distracții de aici au părți importante din ele dotate cu aer condiționat, iar parcările subterane sunt o necesitate, nicidecum un moft. Un alt motiv pentru care vei alege să stai foarte puțin timp afară sunt furtunile frecvente de nisip care nu doar că fac vizibilitatea extrem de redusă, dar fac și aerul irespirabil.
Vorbind despre o țară arabă, fie ea și foarte modernă și destul de permisivă, există și anumite reguli de comportament pe care expații trebuie să și le însușească în momentul în care decid să meargă acolo. Cel puțin la nivel teoretic, în Dubai le este interzis cuplurilor să se țină de mână, să se îmbrățișeze sau să se sărute în public. Spun la nivel teoretic pentru că totuși nu stă nimeni să te ia la rost dacă mergi cu iubitul de mână pe plajă. Nici certurile în public nu sunt agreate, așa că dacă vă stă în caracter să vă certați cu partenerul pe un ton mai ridicat, aflați că puteți ajunge la poliție, pentru explicații. Și în privința hainelor pentru femei există câteva reguli: fustele sau rochiile n-ar trebui să fie mai sus de genunchi, iar umerii și decolteul trebuie să fie musai acoperiți. Nu sunt permise nici costumele de baie cu slip tanga și nici topless-ul, iar în unele locuri accesul nu se poate face decât cu capul acoperit. Pentru turiste se mai închid totuși ochii la o fustă un pic mai scurtă sau la un pantalon scurt.
Alcoolul se poate consuma doar în spațiile special amenajate și cu moderație. Dacă ești prins băut pe stradă ajungi direct la poliție. Dacă ai băut și ai urcat la volan trebuie să știi că nu ai nicio șansă să scapi de închisoare. De altfel, poliția de aici este extrem de vigilentă, tocmai de aceea și rata infracționalității în Dubai este printre cele mai scăzute din lume.
Viața în Dubai – Cât de scumpă este viața în emirat
Moneda națională în Dubai este dirhamul și are o paritate apropiată de cea a leului, 1 dirham este aproximativ 1,10 lei. Și cam asta e printre puținele asemănări pentru că vorbim totuși de viața într-unul dintre cele mai scumpe locuri de pe glob. Sigur, contează mult și că aproape toate produsele sunt importate, dar și renumele locului.
Iată o listă cu prețuri în supermarket:
- 1 litru de lapte – 7 lei
- 1 pâine – 5 lei
- 1 ou – 1 leu
- 1 kg de roșii – 6 lei
- 1 kg de mere – 10 lei
Dacă în magazine prețurile sunt relativ apropiate de cele din România, la ieșirile în oraș lucrurile se schimbă radical. O masă la restaurant, pentru o singură persoană, cu un fel de mâncare și un suc, pleacă de la 100 de lei în sus. Dacă vrei și un pahar cu vin, pregătește-te să dai pe el cam cât ai da pe o sticlă la noi, peste 60 de lei, iar un cappuccino costă 20 de lei. Fast food-ul este, desigur, cel mai ieftin.
Benzina, desigur, este și ea foarte ieftină, 2,8 lei pentru un litru. Nici nu avea cum altfel aici. Chiria, însă, este usturătoare. Pentru un studio sau un apartament micuț, de 2 camere, trebuie să plătești între 5.000 și 10.000 de lei lunar. Abonamentul pentru mobil și internetul sunt și ele costisitoare, ajungând să plătești pentru ambele și 400-500 de lei pe lună. Pentru semnal tv mai trebuie să mai scoți 100 de lei din buzunar. Iar dacă ai copii, grădinița și școala vor însemna și ele o cheltuială majoră: între 2.000 și 4.500 de lei pe lună pentru grădiniță și între 3.500 și 6.000 de lei lunar pentru școală.
Dacă îți place să te răsfeți cu un pahar cu vin, coniac sau whisky după muncă nu vei plăti doar alcoolul, care nu e deloc ieftin, ci și o licență care se reînnoiește anual pentru o taxă de 170 de lei. Ai nevoie însă de o scrisoare specială de la angajator în acest sens, iar alcoolul îl vei putea cumpăra doar din anumite locuri special amenajate pentru acest tip de comerț. Ca să-ți faci o idee, pentru o bere de 500 ml vei plăti între 29 și 64 de lei, o sticlă de vin este în jur de 100 de lei, iar cea mai ieftină sticlă cu whisky este peste 130 de lei. Una peste alta, viața în Dubai nu este pentru oricine, dar poate fi o aventură pentru cei care nu se tem să trăiască într-o altă cultură decât cea cu care au fost obișnuiți.