Simptomele Omicron seamănă cu cele provocate de răcelile obișnuite, dar noua variantă are și câteva manifestări atipice. Aflăm în continuare cum se manifestă COVID-19 acum la persoanele vaccinate și nevaccinate, cât de repede apar simptomele și când se complică.
Pe măsură ce tot mai multe țări se confruntă cu noua variantă a SARS-CoV-2, se confirmă observațiile inițiale făcute de medici: boala cauzată de ea este mai puțin severă. Simptomele de COVID-19 sunt acum diferite de cele cunoscute la începutul pandemiei de coronavirus.
Citește și: Ce se ştie până acum despre Omicron, noua tulpină de coronavirus care închide granițele
Infecția COVID-19 provocată de varianta Omicron se comportă mai mult precum coronavirusurile care provoacă răcelile obișnuite în sezoanele reci. Modificarea manifestărilor clinice ale bolii a început de la varianta Delta și este mai vizibilă odată cu apariția Omicron, a explicat pentru publicația TIME profesorul Tim Spector, specialist în epidemiologie genetică și co-fondatorul companiei care a creat aplicația ZOE COVID Study.
ZOE COVID Study este un amplu proiect științific britanic în care peste 4,7 milioane de utilizatori notează într-o aplicație simptomele infecției COVID-19, statusul vaccinal și alte informații demografice.
Topul celor mai frecvente simptome ale Omicron
„Simptomele clasice precum febra, tusea și pierderea mirosului au fost ceva mai puțin frecvente la varianta Delta decât la Alpha, iar simptomele asemănătoare celor de răceală au devenit mai frecvente. Cu Omicron, această modificare inițial subtilă este mai mare”, spune Tim Spector.
Autorii proiectului ZOE COVID Study au analizat date înregistrate în aplicație în luna decembrie 2021, când varianta Omicron a devenit dominantă în Marea Britanie, și le-au comparat apoi cu cele din octombrie 2021, când Delta era dominantă. În ambele perioade, simptomele întâlnite cel mai frecvent au fost aceleași.
Top 5 simptome Omicron și Delta:
- Rinoree (secreții nazale)
- Durere de cap
- Oboseală (ușoară sau severă)
- Strănut
- Durere în gât
Doar 50% dintre cei care și-au notat simptomele în aplicație le-au avut pe cele inițiale ale COVID-19: febră, tuse sau pierderea gustului și/sau a mirosului. „Interesant este că am văzut cum pierderea mirosului și a gustului devine un simptom mult mai puțin comun. La începutul anului 2021, era în top 10 simptome, iar acum, el se situează pe locul 17. Numai unul din cinci oameni se confruntă cu pierderea gustului și a mirosului”, spun autorii analizei.
Continuarea articolului o găsiți aici