Câştigătorii Premiilor UNITER 2017
Actori, regizori, scenografi, invitaţi au sărbătorit luni seară performanţa în teatrul românesc cu ocazia celei de-a 25-a Gale a Premiilor Uniter, găzduită de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara. Sub semnul emoţiilor şi al eleganţei, seara Uniter a avut premiaţii ei, fie că este vorba de artişti care au fost în competiţie, fie că este vorba de artişti recompensaţi pentru excelenţă sau pentru întreaga carieră. Ion Caramitru a fost gazda evenimentului, de la care nu au lipsit personalităţi regale precum Principesa Maria sau umorişti precum Toni Grecu, care a oferit publicului momente inedite.
Ana Ularu a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal (rolul A din spectacolul „O intervenţie„, Teatrul Act din Bucureşti), în timp ce Andrei Huţuleac a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (Wolfgang Amadeus Mozart, spectacolul „Amadeus” la Teatrul Metropolis Bucureşti). Ana Ciontea a fost declarată cea mai bună actriţă în rol secundar (Nastasía Petróvna, spectacolul “Suflete moarte”, Teatrul de Comedie Bucureşti), iar Gheorghe Visu a fost numit cel mai bun actor în rol secundar (Nozdrióv, din acealaşi spectacol „Suflete moarte”). Premiul pentru debut i-a revenit actorului Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul “Martiri”, de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.
Yuri Kordonsky a fost premiat pentru cea mai bună regie (spectacolul „În adâncuri„, producţie a Teatrului Maghiar de Stat Cluj). Cel mai bun spectacol a fost desemnat „Amadeus”, în regia lui Victor Ioan Frunză, Teatrul Metropolis Bucureşti. Cea mai bună scenografie îi aparţine, conform juriului, lui Dragoş Buhagiar, care a fost premiat la această categorie pentru spectacolul „Cafeneaua” la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Premiul pentru cea mai bună piesă românească i-a revenit dramaturgului Petre Barbu iar cel pentru critică teatrală i-a revenit Doinei Papp. Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost declarat „Biblia Neagră a lui William Blake”, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi (producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune) iar cel mai bun spectacol tv a fost ales „Vandalul” de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe (coproducţie a Societăţii Române de Televiziune).
În timp ce premiile speciale au revenit unor personalităţi cu realizări deosebite înregistrate de-a lungul carierei. Mariana Mihuţ a fost recompensată cu premiul pentru întreaga activitate. „Chiar nu speram să mai păşesc o dată pe scena galelor UNITER”, a mărturisit actriţa spunând că „M-am simţit Marylin Monroe”. Silviu Purcărete, unul dintre cei mai originali regizori români, a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate, premiu pe care l-a dedicat profesorului său Valeriu Moisescu, un „pedagog genial”, după cum l-a numit acesta. Un alt premiu special, oferit de data aceasta pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete, i-a revenit scenografei Eugenia Tărăşescu-Jianu. Şi tot pentru înreaga activitate au fost premiaţi şi scenografa Luana Drăgoiescu, criticului şi istoricului de teatru Mariana Voicu şi actorul Dionisie Vitcu. Regizorul Victor Ioan Frunză a primit Premiul de Excelenţă din partea Senatului UNITER. „Perioada teatrală pe care o traversăm este împărţită în triburi: tineri, independenţi, uniterişti, neuniterişti, provocatori, avangardişti…”, a deplâns regizorul, în discursul pe care l-a susţinut, lumea teatrului de astăzi.