Cât câștigă un europarlamentar român - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât câștigă un europarlamentar român

La Strasbourg, odată cu prima sesiune din acest an a Parlamentului European încep jocurile politice pentru alegerile din iunie. Și la noi, fotoliul de europarlamentar este una dintre cele mai râvnite poziții. Interesul este justificat dacă ne gândim că un deputat încasează lunar aproape 8 de mii de euro, la care se mai adaugă 5 mii de euro cheltuieli și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi petrecută în Parlamentul European.
Share this article

La Strasbourg, odată cu prima sesiune din acest an a Parlamentului European încep jocurile politice pentru alegerile din iunie. Și la noi, fotoliul de europarlamentar este una dintre cele mai râvnite poziții.

Interesul este justificat dacă ne gândim că un deputat încasează lunar aproape 8 de mii de euro, la care se mai adaugă 5 mii de euro cheltuieli și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi petrecută în Parlamentul European.

Parlamentul European are 705 membri

Numărul deputaților din fiecare stat membru este stabilit în funcție de numărul locuitorilor din fiecare țară. România are 33 de deputați și din punctul de vedere al cifrelor reprezintă a șasea putere în parlamentul european.

Parlamentul European

Un europarlamentar încasează lunar puțin peste 7.800 de euro, la care se adaugă deconturile pentru deplasările de serviciu și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi petrecută la muncă. Mai primește încă 5 mii de euro pentru cheltuieli.

Când tragem linie, după cinci ani de mandat, un deputat a încasat, doar din salarii, aproape jumătate de milion de euro. La care se mai adaugă 40 de mii de euro, îndemnizația de final.

Citește și: Averea lui Rareş Bogdan: venituri și datorii în lumina reflectoarelor

Funcționarea Parlamentului European costă 2,4 miliarde de euro pe an

Eurodeputații petrec cel mai mult timp în sediul de la Bruxelles, unde au loc întrunirile celor 20 de comisii. Clădirea are 17 etaje și o suprafață desfășurată de 84 de mii de metri pătrați. Este de fapt un mic oraș, cu restaurante, magazine, coafor și sală de sport.

Parlamentul European

Ședințele plenare au loc la Strasbourg, unde este sediul oficial al Parlamentului European. Ceea ce înseamnă că o dată pe lună, cei 705 deputați, alături de cel puțin 4 mii de funcționari, oficiali sau jurnaliști, se mută pentru patru zile în sediul din Franța. O clădire de 15 etaje, din sticlă și oțel, inspirată de tabloul pictorului flamand Pieter Bruegel, “Turnul Babel.”

Citește și: Model pentru tineri: povestea unei fete care a ajuns să reprezinte România la Uniunea Europeană? Francesca Cristea a dezvoltat proiecte pentru tineret care au schimbat vieți: „cel ce nu a luptat niciodată, nu a trăit niciodată”

Dacă s-ar renunța la această navetă lunară între Bruxelles și Strasbourg, s-ar face economii la bugetul Parlamentului European de cel puțin 110 milioane de euro, anual

Această mutare costă și mediul. Impactul este de până la 20 de tone de emisii de dioxid de carbon, ceea ce echivalează cu emisiile a 4 mii de vehicule, într-un an.

Eurodeputații mai primesc un buget lunar de 28 de mii de euro pentru a-și lua, în birou, până la patru asistenți, dar și un intern. Nu au voie să-și angajeze rude apropiate.

Funcționarea Parlamentului European costă anual în jur de 2,4 miliarde de euro, din care aproape jumătate se duc pe salariile funcționarilor și deputaților. Următoarele alegeri europarlamentare au loc, în România, pe 9 iunie.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora