Cât câștigă un profesor debutant? Merită să fii dascăl azi în România?
Cât câștigă un profesor debutant azi, diferă puțin de suma pe care o încasa un dascăl care intra în învățământ în urmă cu 3-4 ani. Iar lucrurile s-au schimbat în bine.
Pe vremuri, meseria de profesor era una dintre cele nobile, iar dascălul în sine era unul dintre cei mai respectați oameni din comunitate. Înainte de motivația financiară, respectul și aprecierea comunității erau mult mai importante.
După Revoluție, odată cu inflația și cu devalorizarea monedei naționale, salariile profesorilor au ajuns să fie din ce în ce mai mici. Tot timpul s-a vorbit despre faptul că nu ne motivăm profesorii, persoanele cele mai importante în formarea educației copiilor noștri.
Lucrurile s-au schimbat puțin de la începutul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării cadrelor didactice, iar din martie 2019, schimbarea în bine s-a văzut și în buzunarele profesorilor.
Citește și: Cât câștigă un psiholog? Dar cât te costă să ajungi să câștigi salariul unui psiholog?
Cât câștigă totuși un profesor debutant?
Noua lege a salarizării este mult mai favorabilă profesorilor debutanți decât celor cu peste 10-15 ani vechime.
Astfel, conform portalînvățământ.ro, un cadru didactic cu studii superioare are un salariu net de 1793 de lei, fără alte sporuri cum ar fi cel de dirigenție. În 2015-2016, același profesor, cu aceleași caracteristici, nu câștiga mai mult de 950 de lei.
Un profesor cu definitivat, studii superioare și o vechime de 5-10 ani, câștigă în mână 2003 lei, diferența nefiind foarte mare față de un debutant.
Salariile cresc în momentul în care profesorii își iau gradele didactice. Un profesor cu gradul II, cu studii superioare și o vechime de 5-10 ani, câștigă azi 2205 lei, iar unul cu gradul I didactic ajunge până la 2500 de lei.
Sumele ar putea părea derizorii, însă, de cele mai multe ori se mai adaugă unele sporuri.
Ce mi se pare important, atunci când vine vorba de profesori este faptul că motivația emoțională ar trebui să primeze. Niciodată nu te vei face profesor sperând să câștigi o mulțime de bani. Nu s-a întâmplat asta niciodată și nici nu se va întâmpla, cel mai probabil. Alegi meseria de dascăl deoarece ai vocație pentru ea.
Iar vocația este cea care ar trebui să te transforme într-un dascăl bun.
Și la fel de importantă este reforma de calitate a învățământului și ieșirea din acest cerc vicios. Profesorii sunt cei care se ocupă de educația copiilor noștri, iar o națiune educată va avea toate șansele de evoluție. Prin urmare, profesorii trebuie motivați financiar. Pentru asta, trebuie să ne asumăm cu toții acest lucru și să avem responsabilitatea votului politic atunci când o facem.