Cât câştigi ca farmacist? Unde găseşti cele mai bune salarii în domeniu
În România găseşti aproape la orice intersecţie cel puţin o bancă, o farmacie şi o casă de pariuri. Dacă sediile de bănci au început să se mai împuţineze totuşi datorită dezvoltării produselor online, farmaciile sunt în continuare un business de succes în ţara noastră, iar previziunile sunt că afacerile din acest domeniu vor continua să crească. Prin urmare, dacă eşti tânăr în căutarea unei meserii de viitor sau ai deja studii în domeniu, dar încă nu ai profesat, ai putea fi interesat de cât câştigi ca farmacist.
Înainte de toate este important de spus că nu ai cum să ajungi să lucrezi în acest domeniu fără să urmezi cursurile Facultăţii de Farmacie. Şi nu este una deloc uşoară. Trebuie să ştii foarte bine chimia pentru că altfel nu ai cum să pătrunzi în tainele unor materii precum Farmacologie, Toxicologie sau Controlul Medicamentului. Trebuie să înveţi care sunt substanţele active, cum se absorb şi cum se transformă în organism, posibile reacţii adverse şi interacţiuni cu alte substanţe, înveţi tehnici de preparare ale medicamentelor, dar şi cum poţi sesiza eventualele probleme.
Odată facultatea terminată poţi alege să lucrezi ca farmacist într-o farmacie comunitară sau de spital. În primul caz trebuie să fiţi conştienţi că în prima variantă mai mult de jumătate din timp îl veţi petrece în contact cu pacienţii şi doar 30, poate 40% din timp îl veţi dedica preparării medicamentelor. La angajare vi se cere, pe lângă studii finalizate şi un certificat eliberat de Colegiul Farmaciştilor şi unul de etică profesională. Salariul net în farmaciile comunitare oscilează, în majoritatea cazurilor, între 2.500 şi 3000 de lei. În majoritatea cazurilor cei care aleg să se angajeze în astfel de farmacii primesc şi un pachet de beneficii care cuprinde tichete de masă, asigurare medicală privată şi training-uri în domeniu.
Într-o farmacie de spital principala activitate este de a elibera medicamentele cerute de secţiile acestuia. Veţi afla însă printre primii noutăţile din domeniu şi puteţi aspira la o funcţie de management. Salariile sunt sensibil mai mari în acest caz, fiind cuprinse între 4.300 de lei în cazul unui farmacist rezident şi ajungând la 5.500 de lei în cazul unui farmacist primar.
Ca absolvent de farmacie puteţi opta şi pentru o funcţie în producţia de medicamente, controlul sau asigurarea calităţii în producţia de medicamente. În România sunt 120 de firme care se ocupă cu producţia de medicamente, cele mai mari companii locale în acest domeniu fiind: Terapia, Zentiva, Antibiotice, Sandoz şi Biofarm. Alte variante de lucru sunt reprezentate de distribuţia de medicamente, reprezentanţele farmaceutice sau munca în cercetare.
Aici salariile diferă foarte mult, în funcţie de funcţia ocupată şi de experienţă, de la 2000 la 8000 de lei.
Cât câştigi ca farmacist în alte ţări europene
În timp ce la noi lucrurile nu arată tocmai îmbucurător ca nivel salarial, alte state apreciază mult mai bine studiile şi experienţa în farmacologie. În Marea Britanie salariul lunar al unui farmacist este echivalent cu 4.000 de euro, în timp ce în Germania salariul mediu în acest domeniu este de 3.000 de euro. Tot atât primeşte un farmacist şi în Italia, în timp ce în Spania salariile oscilează între 1.700 şi 3.000 de euro.