Cât costă o călătorie în jurul lumii: de la călătoriile cu buget redus la croazierele luxoase. Care sunt secretele pentru aventura vieții tale - LIFE.ro
Sari la conținut

Cât costă o călătorie în jurul lumii: de la călătoriile cu buget redus la croazierele luxoase. Care sunt secretele pentru aventura vieții tale

O călătorie în jurul lumii costă mai puțin decât ai putea crede. Costurile sunt mai mici decât cele pentru o călătorie obișnuită de 10 zile.
Share this article

O călătorie în jurul lumii costă mai puțin decât ai putea crede. Costurile sunt mai mici decât cele pentru o călătorie obișnuită de 10 zile. Totuși, există numeroși factori care influențează costurile pentru o astfel de aventură memorabilă. Iată ce variabile afectează costurile și ce este în general inclus în bugetul unei călătorii în jurul lumii!

Cum îți faci bugetul

Aceasta este, probabil, întrebarea pe care am ridicat-o cu toții măcar o dată în viață. Este destul de greu de oferit un răspuns clar și precis, iar asta pentru că există atâtea bugete câți călători există. Cu o planificare bine pusă la punct îți poți transforma călătoria în jurul lumii într-o realitate. Crearea unui itinerar care să se potrivească cel mai bine nevoilor tale este crucială și este important să ții cont de faptul că fiecare călătorie în jurul lumii trebuie să fie diferită. Una dintre cele mai importante părți ale planificării unei călătorii în jurul lumii este crearea unui buget și respectarea acestuia. 

„Am urmărit bugetul și am intervievat mii de călători în legătură cu călătoriile prin lume, iar răspunsul variază”, spune Konrad Waliszewski, fondator și CEO al aplicației de călătorie TripScout. Acesta a dezvăluit că la limita inferioară sunt oameni care au reușit să facă o călătorie în jurul lumii cu doar 50 de dolari pe zi (incluzând toate costurile: zboruri, cazare, mâncare, activități etc.). Acesta este, evident, un stil de viață de tip backpacker și hostel. Pentru persoanele care vor să călătorească într-un stil mai confortabil, media cheltuielilor este de 2.500 de dolari pe lună în țările cu costuri mai mici (de exemplu, Asia de Sud-Est), 3.500 de dolari pe lună în țările cu costuri medii (de exemplu, Europa de Est) și 5.000 de dolari pe lună în orașele scumpe (de exemplu, Paris).

Călătorul cu buget redus: între 20.000 și 30.000 de dolari

Potrivit AirTreks, un serviciu de planificare a călătoriilor care este lider în domeniul călătoriilor internaționale cu mai multe escale, călătorii care se lansează în călătorii în jurul lumii plătesc în medie între 20.000 și 30.000 de dolari. „Aș recomanda ca majoritatea oamenilor să aibă un buget mai mare de 30.000 – 35.000 de dolari pentru o călătorie memorabilă, sigură și extinsă, care să îi ducă în majoritatea locurilor în care vor să meargă”, spune Kate Sullivan, Head of Experience la Secret Fares, pentru Reader’s Digest. Expertul recomandă să planifici rutele în afara sezonului și să optezi pentru cazare non-standard.

Cât costă o călătorie în jurul lumii. Călătorul cu buget generos

Dacă vrei să faci o călătorie de lux în jurul lumii, află că cerul este limita atunci când vine vorba de bugetul pentru această aventură. În acest caz, recomandarea ideală pentru tine este o croazieră. Cea mai luxoasă navă de croazieră – Regent Explorer – pleacă din Barcelona, traversând globul spre Noua Zeelandă. Această experiență pornește de la aproximativ 47.000 de dolari de persoană și include până la 200 de excursii la țărm.

Citește și: Cât costă o vacanță în Maldive cu buget redus 

Ce variabile afectează costurile unei călătorii în jurul lumii

Există o mulțime de factori care influențează cât vei cheltui într-o călătorie în jurul lumii: ce țări vei vizita, tipurile de cazare pentru care vei opta, cât de des te vei muta între orașe, transportul și tipurile de activități pe care le vei face. 

Când pleci – Timpul are o influență imensă asupra costului total al unei călătorii în jurul lumii. Prețurile dintr-o anumită locație pot varia considerabil în funcție de perioada anului în care te afli acolo.

Unde mergi – Unele colțuri ale lumii sunt mai scumpe decât altele. Europa, Statele Unite, Australia și Japonia vor costa mai mult, în timp ce India, Asia de Sud-Est și America Centrală vor fi mai accesibile din punct de vedere al costurilor.

Ce faci când ești acolo – Implicarea în activități zilnice va crește costul total al călătoriei în jurul lumii. Salturile cu parașuta, snorkelingul și pârtiile de schi nu sunt deloc ieftine!

Cazarea – Nivelul de lux pe care îl alegi pentru cazare va avea un efect uriaș asupra costului călătoriei tale în jurul lumii.

Tipul de mâncare pe care o vei consuma – Locurile în care alegi să mănânci îți vor modifica bugetul pentru călătoria în jurul lumii. Pentru mai bune calcule, alege să iei masa la vânzătorii ambulanți, supermarketuri, restaurante, case locale sau mănăstiri budiste.

Călătorie în jurul lumii solo sau cu familia

Dacă pleci singur într-o călătorie în jurul lumii, ar trebui să te descuri cu 25.000 USD timp de un an (adică puțin peste 2.000 USD pe lună, 66 USD pe zi). Dacă vrei să călătorești prin lume cu familia, recomandarea este să încerci să faci asta înainte ca ai tăi copii să împlinească 12 ani. Cele mai multe cheltuieli de călătorie, taxe aeriene, activități etc. sunt mai ieftine pentru copiii sub 12 ani. Cu cât călătoria este mai lungă, cu atât vei cheltui mai puțin zilnic, iar asta pentru că nu trebuie să îți umpli fiecare zi cu activități sau să petreci timp prețios în aeroporturi.

Costuri înainte de a pleca într-o călătorie în jurul lumii

Dacă te bate gândul să planifici o călătorie în jurul lumii, nu uita de cheltuielile pe care trebuie să le faci înainte de marea plecare. Pentru o călătorie fără griji este important să fii asigurat. Costurile asigurării de călătorie variază între 300 și 2000 de euro pe an, în funcție de serviciile de care ai nevoie. Tot la capitolul cheltuieli înainte de plecare intră vaccinurile. Consultă-ți medicul pentru sfaturi adaptate nevoilor tale. În medie pentru vaccinuri se plătește între 270 și 500 de euro.  Tot în acest punct trebuie să-ți pregătești echipamentul pentru călătoria în jurul lumii. Poți să alegi să te echipezi cu mărci de trekking și munte, sau să-ți folosești hainele vechi și să-ți completezi bagajul cumpărând online din magazine de nișă. În principiu ai nevoie de jachete softshell și fleece, dar și de echipamente mici precum: veselă de călătorie, arzător pe gaz, husă de protecție, adaptor universal. 

Bugetul pentru vize

Vizele sunt o cheltuială la care trebuie să te gândești atunci când îți planifici călătoria în jurul lumii. Cele mai scumpe vize sunt în Asia, dar pentru a-ți face o idee, iată câteva exemple: China: 126 de euro pentru 30 de zile cu intrare dublă, Taiwan: scutire de viză pentru sejururi mai mici de 90 de zile, Thailanda: scutire de viză pentru sejururi mai mici de 30 de zile, Vietnam: scutire de viză pentru sejururi mai mici de 15 zile, în caz contrar 25 USD pentru 30 de zile. Australia: scutire de viză pentru sejururi sub 3 luni, Chile: scutire de viză pentru sejururi sub 3 luni, Argentina: scutire de viză pentru sejururi sub 3 luni, Peru: scutire de viză pentru sejururi sub 3 luni, Bolivia: scutire de viză pentru sejururi mai mici de 90 de zi, Columbia: scutire de viză pentru sejururi mai mici de 90 de zile. 

Acestea fiind spuse, sperăm că ți-ai făcut o idee cu privire la ce presupune o călătorie în jurul lumii, cum trebuie să te pregătești și mai ales de câți bani trebuie să pui deoparte pentru asta.

Sursa foto: Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora