Cât costă o vacanță de o săptămână la Vama Veche? Și cine și-o permite? - LIFE.ro
Sari la conținut

Cât costă o vacanță de o săptămână la Vama Veche? Și cine și-o permite?

În Vama Veche, un manager de restaurant a lăsat să se înțeleagă că un simplu burger cu o garnitură alături te va costa în jur de 50 de lei per persoană. Oare distracția merită acest preț?Tarifele pentru sejururi de 3 nopți încep de la 1.494 lei/cameră la hotelurile de 3 stele și ajung până la 2.057 lei/cameră la cele de 4 stele. Pentru cei fără rezervare, opțiunea de a închiria un cort și a petrece tradițional, pe plajă, este la îndemână. Și nu uita, pentru o experiență prelungită de minivacanță, sunt planificate o mulțime de evenimente care se vor întinde pe mai multe zile.
Share this article

În Vama Veche, un manager de restaurant a lăsat să se înțeleagă că un simplu burger cu o garnitură alături te va costa în jur de 50 de lei per persoană. Oare distracția merită acest preț?

Tarifele pentru sejururi de 3 nopți încep de la 1.494 lei/cameră la hotelurile de 3 stele și ajung până la 2.057 lei/cameră la cele de 4 stele. Pentru cei fără rezervare, opțiunea de a închiria un cort și a petrece tradițional, pe plajă, este la îndemână. Și nu uita, pentru o experiență prelungită de minivacanță, sunt planificate o mulțime de evenimente care se vor întinde pe mai multe zile.

Vama Veche, o tradiție de ani de zile

Încă din primii ani de existență, Vama Veche avea să devină locul de refugiu și distracție pentru tinerii comuniști, iar acest aspect s-a întipărit în memoria colectivă, devenind o tradiție anuală. Majoritatea celor care ajung aici sunt tineri studenți, unii încă boemi, alții cu puțini bani, dar cu setea de distracție.

Citește și: Papa de la Șoni și povestea ceaunelor cu gulyas din Vama Veche. Sau cum au pus la cale un unguran și un machedon cea mai frumoasă poveste gastronomică cu aer hippie – hipsetresc

Trebuie să fim conștienți că dacă alegem să economisim bani pentru cazare, nu putem face același lucru și când vine vorba de mâncare. Costurile pentru mese mai bogate sau preparate mai elaborate pot varia semnificativ și depind de locația specifică.

În domeniul gastronomiei, găsim opțiuni pentru toate bugetele, oferind preparate delicioase la prețuri rezonabile

Conform informațiilor disponibile, peștele la grătar sau saramură costă 19 lei, hamsia este 50 de lei, iar preparatele din carne de vită pot ajunge până la 160 de lei.

Citește și: Bulgaria, paradisul de după colţ!

Mulți români care merg în vacanță la Marea Neagră în această perioadă se plâng de prețurile piperate de pe plajă și din restaurante. Anii trecuți, o sută de grame de hamsii costau 10 lei, dar acum lucrurile s-au schimbat.

Cât costă o porție de hamsii pe litoral

Anul acesta, în Agigea, 100 de grame de hamsii costă 22 de lei, iar 200 de grame costă 34 de lei, în Vama Veche prețul unei porții de hamsii cu usturoi ajunge la 59 de lei. Prețul hamsiilor nu este singurul ce a crescut în anul 2024. Și cazarea, sezlongurile și cocktailurile costă mult mai mult.

Totul este mai scump

În Mamaia, Constanța, Eforie, Costinești, Venus sau Vama Veche, în luna iunie costă 25 de lei închirierea unui șezlong. În luna iulie, acesta va costa 60 de lei. La plajele de lux din Mamaia Nord, un șezlong poate ajunge și la 180 de lei.

Un pahar de bere costă între 11 și 16 lei, în timp ce un cocktail poate ajunge până la suma de 40 de lei

Un platou cu fructe de mare costă între 100 și 200 de lei. Nici prețurile la cazare nu sunt mici deloc. O cameră modestă de două persoane în Mamaia costă între 300-600 de lei. În Vama Veche, turiștii trebuie să scoată din buzunar între 150 și 300 de lei pentru o cameră de două persoane, potrivit Gândul.

De ce au crescut prețurile

Creșterea prețurilor de pe litoralul românesc urmează valul de scumpiri înregistrat la nivelul întregii țări. Conform datelor statistice, rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 a fost 5,1%, raportat la aceeași perioadă din 2023. Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat cea de-a patra scădere a acestui indicator. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 a fost 5,9%.

Citește și: Cele mai frumoase plaje din Grecia, Bulgaria şi Turcia

„Indicele preţurilor de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 99,89%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,3%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023 a fost 5,1%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 – mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) a fost 7,6%”, arată datele INS.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora