Cât costă o vacanță în Norvegia? Și cum este carnea de ren?
Atunci când pleci în vacanță într-o destinație nou începi să te documentezi. Iar dacă aceasta este Norvegia, știi din start că trebuie să scoți foarte mulți bani din buzunar (sau, mai bine zis, de pe card). Însă, cât costă o vacanță în Norvegia? De cât timp ai avea nevoie pentru a te bucura cu adevărat de ea. Și ce ar trebui să vezi. Deschizi internetul și începi să citești.
De data aceasta, poate pentru că îmi doresc foarte mult să ajung aici, am ales să fac altfel. Nu am deschis deloc internetul. Acum am ales să vorbesc despre Norvegia cu o prietena care tocmai s-a întors de acolo.
Așadar, Irina Borțoi, cât costă o vacanță în Norvegia? Ce ar trebui să aducem în România din nordul Europei? Și, mai ales, ce te-a impresionat cel mai mult în vacanța ta acolo?
De ce Norvegia?
Norvegia e altfel, e țara legendelor și a trolilor, a fiordurilor care îți taie răsuflarea, a orașelor civilizate și a unui nivel de trai foarte ridicat.
În Norvegia nu există un salariu minim oficial, dar salariul mediu net este în jur de 28.000 coroane/lună (echivalentul aproximativ a 14.000 lei).
Nu am bătut pădurile cât aș fi vrut s-o fac, dar pot spune că tot ce am văzut mi-a depășit așteptările, care erau oricum extrem de ridicate.
Ce ai văzut și ce ai vizitat acolo?
Am stat 4 zile în Oslo și Bergen, itinerariul meu a inclus 2 zile în Oslo (de fapt una și câteva ore, jumătate din ziua 1 și ziua 2 până în jur de ora 15), una în Bergen, o localitate așezată la începutul unui fiord, și apoi din nou o zi întreagă în Oslo.
Între cele două orașe există unul dintre cele mai frumoase trasee de cale ferată din Europa, și asta pentru că „taie” țara pe orizontală, trecând prin zone joase, deluroase și ajungând chiar și în munți la un moment dat, la o altitudine de 1222 metri. Drumul este spectaculos și recomand să fie parcurs ziua (durează aproape 7 ore), ca să te bucuri pe deplin de tot ce vezi. Există și avion între Oslo și Bergen, pentru cine se grăbește.
Prețul biletului dus-întors la acest tren a fost de 698 coroane, cu supliment de confort (locuri mai confortabile, prize, măsuțe individuale, ziare, cafea, ceai la discreție). Din Bergen există mai multe croaziere pe fiorduri, eu am ales una scurtă, de numai 3 ore.
După croazieră am urcat pe un mic munte din Bergen, Floyen, de unde ai o panoramă foarte frumoasă asupra orașului și în zare se văd alte și alte fiorduri, dacă e senin. Muntele e împădurit și are trasee de drumeții. Și pot să spun că în pădurea respectivă m-am simțit cel mai în siguranță din toate locurile pe unde am fost.
Ultima zi, întreagă, în Oslo, zi de explorări urbane și plimbări prin cele două parcuri cu statui, Vigelandsparken și Ekebergparken.
Cât ai stat? A fost suficient?
Am stat… puțin. Suficient nu este, aș mai fi stat câteva săptămâni, dar am bifat mare parte din must-see-urile din Oslo.
Ce ai vizitat în Oslo? Și ce e must să faci în capitala Norvegiei?
Cele 5 muzee principale de pe Bygdoy (Insula Muzeelor) – Fram, Viking Ship, Muzeul Maritim, Kon-Tiki și Muzeul Culturii Populare Norvegiene, un fel de Muzeul Satului de la noi, muzeu outdoor; Palatul Regal, Teatrul Național, Universitatea din Oslo (pe afară), Primăria, care are un fel de muzeu mural înăuntru, și unde se decernează anual Premiul Nobel pentru Pace, Centrul Nobel și cele două parcuri cu statui, Opera Națională, Fortăreața Akershus și porturile.
Nu am vizitat Muzeul de Artă Modernă Astrup Fearnley, găzduit de o clădire futuristă, pe care-l păstrez pentru o vizită viitoare. Cimitirul Memorial a fost o altă vizită plăcută, este locul unde sunt înmormântați Henrik Ibsen, Edvard Munch și mulți alți norvegieni celebri (au și ei un Bellu, dar administrația cimitirului tocmai era în zilele de plantare de flori de toamnă la toate mormintele personalităților, cheltuieli suportate din bugetul local).
Must e să urci pe clădirea Operei care pare că iese din mare, să vizitezi cel puțin unul dintre muzeele de pe Bygdoy (Fram spune povestea explorărilor polare și conține vasul original Fram, care a fost folosit în expedițiile polare începând cu anul 1893 – este intact și se poate vizita, inclusiv pe dinăuntru, în sala motoarelor, sala de mese, cabine etc). Și tot must e să te plimbi prin parcul care înconjoară Palatul Regal, să vizitezi porturile și să încerci carnea de ren.
Cum a fost în excursia pe fiorduri? Și ce te-a impresionat cel mai mult?
Excursia pe fiord, deși scurtă, a fost spectaculoasă. Am urcat pe fiordul Osterfjord, lung de 27 kilometri, la capătul căruia este o strâmtoare cu niște peisaje de vis. Am băut apă dintr-o cascadă, în punctul respectiv vasul putând ajunge foarte aproape de țărmul înalt și stâncos. Și am făcut zeci de poze. Totul este impresionant, dar, evident, zonele în care malurile sunt foarte apropiate sunt cu totul speciale.
Cât costă o vacanță în Norvegia?
O vacanță mid-range, cum a fost a mea, fără shopping și suveniruri, dar cu mese echilibrate (street food și restaurante) a costat aproximativ 2800 lei:
- avion low cost cu bagaj de cală
- 4 nopți cazare
- tren transfer aeroport
- tren Oslo-Bergen, Oslo Pass
- croazieră
Plus, 2200 lei bani de buzunar. Circa 1100 euro everything included.
Se poate si mai ieftin, dar și mult mai scump. Mâncarea tip street food e mult mai ieftină decât variantele din restaurante, evident, dar partea bună e că diferențele dintre restaurantele de tip „împinge tava”, care sunt foarte elegante, de altfel, și cele mid-range sau mai scumpe, nu este foarte mare.
Cel mai ieftin lucru pe care l-am mâncat a fost un hot dog cu cârnat de ren, 55 coroane (aproximativ 27 de lei).
De cât timp ai avut nevoie pentru planificare? Trebuie să ne cumpărăm dinainte bilete pentru atracțiile turistice / transport etc?
Nu am planificat foarte mult în termeni de timp, în câteva zile reușești să cercetezi suficient cât să-ți faci un traseu bine pus la punct. Sau poți să pleci cu harta în mână și să te pierzi prin oraș – asta am de gând să fac data viitoare 🙂
Cea mai bună variantă pentru muzee și transport este Oslo Pass, disponibil în variante de 24, 48 și 72 de ore, care includ intrări gratuite la aproape toate muzeele și transport gratuit în zona urbană, la prețuri mult mai mici decât echivalentul a 2-3 bilete de muzeu.
Biletele la muzee sunt cam 120 coroane/adult, dar transportul este mai ieftin cumpărat din timp (35 coroane o călătorie cumpărată în avans, 55 de la șofer. Un bilet de 24 ore cu utilizări nelimitate, pe toate mijloacele de transport – 105 coroane). Biletele se pot cumpăra și printr-o aplicație de smartphone.
Care este cea mai ieftină mâncare pe care ai mâncat-o acolo?
Cel mai ieftin lucru pe care l-am mâncat a fost un hot dog cu cârnat de ren, 55 coroane (aproximativ 27 de lei). Cea mai ieftină mâncare de pe stradă este pizza la felie (29 coroane – adică vreo 15 lei). O cafea/un ceai costă în jur de 30-50 coroane, atât la buticuri, cât și în cafenele.
Și ce au ei și noi nu?
Civilizație. Am văzut un singur ambalaj aruncat pe jos în 4 zile petrecute acolo, nu am văzut peturi pe lacuri, râuri, fiorduri. Copiii erau scoși încolonați în parcuri, la muzee, la diverse centre culturale, îmbrăcați cu vestuțe reflectorizante – safety first. Asta poate și pentru că pietonii trec super des pe roșu. Nu am văzut ambuteiaje, tramvaiele circulă la nivelul străzii, dar toate vin la timp, iar cea mai răspândită mașină pe care am văzut-o în oraș a fost Tesla.
Ca fapt divers, în fiecare stație de transport în comun era un afiș care te anunța că dacă întârzii mai mult de 20 de minute undeva din cauză că a întârziat tramvaiul, autobuzul etc., ai dreptul să ți se ramburseze drumul cu taxiul în limita a 550 coroane – doar trebuie să completezi un formular pe site-ul companiei de transport și să atașezi chitanța de la taxi.
La final … top 3 experiențe / locuri din vacanță?
Fiordul și muntele Floyen, muzeul Fram, Opera Națională și bonus, carnea de ren (am gustat-o în tocăniță, cârnați și chifteluțe).