Ce ai de făcut şi de văzut în cele mai vizitate staţiuni din Turcia - LIFE.ro
Sari la conținut

Ce ai de făcut şi de văzut în cele mai vizitate staţiuni din Turcia

Considerată bijuteria litoralului Turciei, staţiunea de la malul Mării Egee este un loc în care istoria şi luxul vremurilor moderne se împletesc într-o manieră extrem de firească. Locul de naştere al lui Herodot adăposteşte şi el una dintre cele 7 minuni ale lumii...
Share this article

O vacanţă în Turcia este oricând o idee bine venită, fie că vorbim de concedii la plajă, vacanţe active în zone istorice sau un weekend de shopping. Turcia oferă un meniu bogat de culori, arome, peisaje, locuri fascinante şi experienţe spectaculoase precum zborul cu balonul cu aer cald în Cappadocia. Este însă şi una dintre cele mai căutate destinaţii atunci când vine vorba de vacanţe de vară, la plajă. Iar cele mai vizitate staţiuni din Turcia sunt şi cele cu cea mai bogată ofertă în materie de distracţii.

Antalya

Este una dintre cele mai populare staţiuni din Turcia, fiind supranumită şi capitala turismului din această ţară. Aşezată la poalele munţilor Taurus şi cu ieşire la Marea Mediterană, Antalya este şi cea mai mare staţiune maritimă din întreaga lume. Gândeşte-te că aici trăiesc zi de zi peste 2.400.000 de oameni, iar dacă mai punem la socoteală şi milioanele de turişti care vizitează zona an de an, locul devine de-a dreptul un furnicar. Anul trecut peste 15 milioane de oameni au ales Antalya pentru vacanţă, iar 250.000 dintre ei au fost români.

Oraşul are o istorie veche, legendele spunând că Regele Attallos ar fi descoperit zona în secolul I î.e.n. şi a descris-o atunci ca fiind paradisiacă. Ce-i drept, descrierea pare să se repete de la an la an, prin experienţele celor ce aleg staţiunea pentru concediu. În plus, pe lângă peisajele spectaculoase, staţiunea oferă câte ceva pentru toate gusturile, oricât de diferite: resorturi de lux dotate cu orice ai avea nevoie pe parcursul unui sejur, destinaţii turistice istorice care te ajută să descoperi mai bine civilizaţia turcă, restaurante pentru cei mai pofticioşi dintre pofticioşi, cluburi şi baruri pentru distracţii nocturne. Până şi plajele acoperă toate dorinţele, găsind aici de la plaje cu nisip extra fin la plaje cu pietriş sau chiar o combinaţie între cele 2, iar apa este exact ca-n pozele agenţiilor de turism: limpede şi cu o culoare de invidiat.

Zona Antalyei este împărţită la rândul ei în 5 staţiuni: Kemer, Lara, Belek, Side şi Alanya. Kemer adăposteşte în principal plaje sălbatice, cu pietricele în loc de nisip şi este ideală pentru cei care nu sunt fanii căldurii toropitoare, aici fiind temperaturile mai mici cu câteva grade decât în restul staţiunii datorită apropierii de munte. Este însă şi un loc extrem de atractiv pentru tinerii plini de energie, viaţa de noapte fiind una extrem de atractivă.

Lara este cea mai apropiată de aeroport şi de oraşul Antalya şi este recunoscută datorită resorturilor dedicate familiilor cu copii şi plajelor late, acoperite cu nisip. Este supranumită şi Vegasul Turciei, fiind locul în care nu-ţi lipseşte nimic. Ai la dispoziţie piscine de toate formele şi dimensiunile, parcuri acvatice tematice, terenuri de joacă şi grădini fermecătoare, spectacole de teatru, concerte şi spectacole de varietăţi.

Belek este locul destinat celor care îşi doresc chiar o vacanţă de lux, fiind o staţiune cu hoteluri exclusiviste, ce se întind pe suprafeţe extrem de generoase şi adăpostesc, printre multe altele, plaje private, centre spa dotate cu cele mai noi tehnologii şi terenuri de golf pentru pasionaţi. Pasionaţii de sporturi acvatice îşi găsesc şi ei locul aici având la dispoziţie locuri excelente pentru snorkelling, surf, schi nautic sau rafting sailing.

Side este apreciată pentru plajele late şi acoperite cu nisip fin. Ai putea găsi deranjant faptul că între plajă şi hoteluri este o şosea de mare viteză, dar fiecare hotel are câte un pasaj care face legătura în siguranţă şi rapid cu plaja dedicată. Staţiunea este catalogată drept un muzeu în aer liber datorită vestigiilor arhitecturale pe care le întâlneşti la tot pasul.

Alanya se bucură şi ea de plaje frumoase şi primitoare şi este ridicată special pentru cei cu un buget ceva mai mic. Nu vei regăsi luxul din celelalte staţiuni, dar dacă nu eşti un împătimit al acestuia, nimic nu te va împiedica să ai o vacanţă senzaţională şi la preţ considerabil mai bun. În plus, dacă te înduri să părăseşti plaja pentru câteva ore îţi poţi clăti ochii cu obiectivele turistice din port, o minunăţie care merită vizitată.

Kusadasi

Supranumită şi Miracolul All Inclusive, staţiunea de la Marea Egee şi-a construit renumele, înainte de toate, cu ajutorul plajelor mărginite de apa în nuanţe turcoaz ce nu te lasă să-ţi iei ochii de la ele. Apoi resorturile ridicate aici, dedicate în special familiilor cu copii şi cu preţuri accesibile, cele mai bune de pe întreaga Rivieră turcă, au atras în fiecare an tot mai mulţi turişti, mulţi dintre ei fiind români. Ce-i drept, este şi cea mai apropiată staţiune de ţara noastră, la aproximativ 1.200 de kilometri. Posibilităţile de distracţie sunt nenumărate, de la plajă cât e ziua de lungă la sporturi nautice, de la vizite în multele situri din apropiere la shopping pe îndelete, urmat de o relaxare obligatorie în băile turceşti.

Kusadasi este o alegere excelentă şi dacă eşti pasionat de istorie, de aici ajungând cu mare uşurinţă la cele mai importante obiective turistice ale Turciei. La numai 15 kilometri distanţă descoperi oraşul antic Efes, o minunăţie cu o istorie veche de peste 5.000 de ani şi o minune în sine, având în vedere că adăposteşte una dintre cele 7 minuni ale lumii, ruinele Templului Zeiţei Artemis. Tot aici vei găsi şi Teatrul mare din Efes, dar şi Biblioteca lui Celsus despre care se spune că a adăpostit mai mult de 12.000 de manuscrise antice. Cam la jumătatea drumului dintre Kusadasi şi Efes, în vârful muntelui Bulbul vei putea vizita şi Casa Fecioarei Maria, cea despre care legendele locale spun că aici şi-ar fi petrecut ultimele zile din viaţă. Tot aici vei găsi şi Zidul Dorinţelor, locul în care turiştii lasă bileţele pe care au scris ceea ce îşi doresc să primească de la viaţă cu ajutorul Fecioarei.

La 26 de kilometri de oraş se află Parcul Naţional Dilek ce adăposteşte 28 de specii de mamifere, 42 de specii de reptile şi câteva specii pe cale de dispariţie, precum leopardul anatolian. Poţi face drumeţii pe Muntele Samsun sau poţi alege să cobori în adâncuri pentru scuba diving.

Insula Porumbelului este practic la o aruncătură de băţ de oraş şi este şi legată de acesta prin intermediul unui dig lung de 350 de metri. Îţi oferă nu doar o panoramă frumoasă asupra Kusadasi, dar şi o nouă vizită prin istorie, printre ruinele unui castel bizantin ridicat în secolul al XIII-lea.

Oraşul Didim nu ar trebui nici el ratat. Este locul în care a fost construit primul sanctuar dedicat zeului Apollo, în jurul unui izvor natural ce îi oferea templului rolul de oracol. Pe lângă vestigiile istorice e important de menţionat şi faptul că Didim este oraşul cu cea mai mare dezvoltare de pe ţărmul Mării Egee, la mijlocul anilor `90 acesta fiind un simplu sat de pescari. La 20 de kilometri de Didim găseşti şi amfiteatrul oraşului antic Milet.

200 de kilometri sunt din Kusadasi până la Pamukkale, dar merită să dedici o zi pentru această excursie. Bazinele naturale pline cu apă termală şi calcarul de un alb imaculat formează un peisaj fascinant. Nu uita să-ţi laşi încălţămintea la intrare pentru că doar desculţ îţi este permis accesul. Şi dacă îţi plac plimbările mai lungi merită să iei feribotul până pe insula grecească Samos, locul în care Pitagora a pus bazele celebrei teoreme, o insulă verde şi cu relief muntos, cu păduri răcoroase, cascade şi sate tradiţionale, unde timpul parcă a stat în loc.

Bodrum

Considerată bijuteria litoralului Turciei, staţiunea de la malul Mării Egee este un loc în care istoria şi luxul vremurilor moderne se împletesc într-o manieră extrem de firească. Locul de naştere al lui Herodot adăposteşte şi el una dintre cele 7 minuni ale lumii, Mausoleul din Halicarnas, dar şi Castelul Sf. Petru, construit de cavalerii din Rhodos, un amfiteatru ridicat în secolul IV î.e.n. şi conservat excelent, dar şi morile de vânt ce datează din secolul XVIII.

Aşa cum spuneam, Bodrum este un melanj fascinant între istorie şi modernism, aşa că staţiunea este un magnet pentru turiştii neobosiţi, puşi pe distracţie zi şi noapte. Sunt mulţi care compară viaţa de noapte de aici cu cea din Ibiza, Bodrum Bar Street fiind punctul central pentru petrecăreţi, cu cea mai mare densitate de restaurante, baruri şi cluburi. Plajele superbe sunt preferatele amatorilor de scuba diving şi windsurf, dar şi pentru proprietarii de iahturi pentru care vara înseamnă plimbări nesfârşite în largul mării.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora