Ce ai voie să iei în bagajul de cală - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce ai voie să iei în bagajul de cală

Dacă ești unul dintre aceia care călătoresc mult, atunci sfaturile privind obiectele admise și interzise în bagajul de mână sau de cală nu-și mai au locul. Dacă ești, însă, dintre aceia care au început să descopere de curând gustul călătoriei sau care și-au reluat acest obicei după o pauză lungă de timp, atunci cred că ar fi bine venită o punere în temă pe acest subiect.
Share this article

Dacă ești unul dintre aceia care călătoresc mult, atunci sfaturile privind obiectele admise și interzise în bagajul de mână sau de cală nu-și mai au locul. Dacă ești, însă, dintre aceia care au început să descopere de curând gustul călătoriei sau care și-au reluat acest obicei după o pauză lungă de timp, atunci cred că ar fi bine venită o punere în temă pe acest subiect. Deocamdată începem cu bagajul de cală pentru simplul fapt că acesta poate conține mult mai multe obiecte decât bagajul de mână (despre care ne-am propus să vorbum data viitoare), dar și pentru că regulile sunt mai puțin stricte decât în cazul celui de-al doilea tip de bagaj.
Conform regulilor agreate internațional de operatorii din aviația civilă, poți lua cu tine multe obiecte pe care le consideri utile dar totodată ești nevoit să renunți la altele, oricât de indispensabile ți-ar părea ție. Dacă mai pui la socoteală și faptul că anumite companii au alte reguli interne în ceea ce privește conținutul unui bagaj decât cele general acceptate sau că unele regiuni sunt mai stricte decât altele referitor la acest aspect, atunci chiar este indicat să te informezi bine înainte de a porni în vacanța visurilor tale.
Noi amintim mai jos câteva informații de care ai putea lua seama, însă dacă ai întrebări vizavi de alte aspecte privind bagajul de cală sau dacă, pur și simplu, obiectul pe care tu vrei să-l transporți nu se regăsește în listă, poți afla răspunsurile dorite contactând Poliția de Frontieră (021 9590), Poliția Vamală (021 310 64 63) sau compania cu care călătorești.

Mâncare și băuturi. Nu sunt prea multe restricții în ceea ce privește mâncarea și băuturile pe care le poți lua cu tine în bagajul de cală, cu excepția anumitor semințe și a siropului de arțar al căror transport în SUA nu este permis de anumite companii aeriene. Altfel, poți transporta alcool, băuturi răcoritoare, siropuri, apă și alte lichide, prăjituri, biscuiți, alune, frișcă, sosuri etc. Cât privește țigările, la bagajul de cală nu ai voie să transporți mai mult de un cartuș.

Cosmetice. În bagajul de cală poți lua cam tot ce ai tu nevoie în materie de cosmetice, începând cu cremele de mână, față sau corp, loțiuni de corp, gel de duș, șampon, și până la trusa de unghii cu foarfece și pila de metal sau chiar apă de gură. Fiecare dintre aceste cosmetice poate sta frumușel în recipiente mai mari de 100 de ml (cât este permis, spre exemplu, în bagajul de mână).

Medicamente. E absolut normal să ai la tine medicamente, în funcție de tratamentul pe care-l urmezi sau pur și simplu din precauție pentru o posibilă durere de cap sau abdomen, pentru răni ușoare etc. Orice medicament solid sau lichid pe care vrei să-l iei cu tine poate depăși, și el, cantitatea de 100 de ml.

Aparatură electronică. Poți lua cu tine orice ai nevoie în materie de electronice, de la tabletă, laptop, aparat foto, trepied, gadgeturi, cameră de filmat și până la DVD player. Tot ce trebuie să faci în cazul în care ai deciz să le porți cu tine este să-și asumi faptul că se pot pierde sau deteriora în timpul transportării lor dintr-un loc în altul, fapt pentru care companiile aeriene nu răspund în nici un fel.

Animale vii. Dacă nu poți să pleci în vacanță fără prietenul tău canin sau felin, atunci trebuie să știi că-l poți lăsa fără grijă la bagajele de cală însă doar în cuști standrad, în conformitate cu International Air Transport Association (IATA).

Obiecte ascuțite. Dacă în bagajul de mână sunt absolut interzise obiectele ascuțite, acestea pot fi transportate fără probleme în bagajul de cală. În categoria obiectelor ascuțite pe care le poți lua astfel se regăsesc: aparate și lame de ras, cuțite, foarfece, briceag, ace și seringi, tirbuson, pile, clești de unghii, brici, briceag, andrele, croșete.

Echipamente sportive și de camping: Și la acest capitol sunt permise multe obiecte în bagajul de cală: începând cu căruciorul pentru copil, placa de surf sau snowboard, echipament de scufundare, arcuri cu sageti, harpoane, undițe, placa de skateboard, schiuri, crose de golf și de hochei, patine cu rotile, lansete etc.

Unelte. Pare destul de bizar să duci cu tine într-o călătorie unelte, dar în cazul unora acestea poate chiar își găsesc justificarea. În orice caz, este bine de știut că sunt permise în bajaul de cală: componente de mașini, unelte cu muchii ascuțite, topoare, funii, cabluri, ciocane și bare metalice, șurubelnițe, mașini de găurit.


Și, pentru că vorbim despre bagajul de cală, cred că este util să știm și care sunt obiectele interzise, chiar dacă acestea sunt mai puține decât cele interzise în bagajul de mână.

  • butelii de gaz pentru camping, torțe cu gaz, brichete de cărbuni.
  • detonatoare, aprinzătoare, dinamită, artificii, torțe, petarde, grenade, mine, explozibil, gaz, containere cu gaz, combustibil lichid și alte produse inflamabile.
  • spray-uri paralizante, stingătoare, acizi, baze, substanțe radioactive, spray cu gaz comprimat, otravă.
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora