Ce cărți să cauți dacă ajungi la Gaudeamus?
Gaudeamus, cel mai mare târg de carte al anului, care așteaptă aproape 100.000 de vizitatori, este în toi.
A debutat miercuri cu o ceremonie dedicată Centenarului, la care invitați de onoare au fost Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Liviu Maior și Vasile Pușcaș care au dedicat un amplu dialog cu Vasile Dâncu Academiei Române.
După ziua de miercuri, târgul a prins avânt și se pregătește pentru un sfârșit de săptămână aglomerat cu lansări de carte, întâlniri cu autorii, proiecții de film sau sesiuni de lectură.
Vineri, după ora 16.30, Humanitas a programat întâlnirea cu „16 prozatori de azi”, printre ei Adela Greceanu, Ioana Nicolae sau Tatiana Țîbuleac.
Duminică, de la ora 11.00, cartea semnată de prima regină a României, Elisabeta (Carmen Sylva), „De prin veacuri. Povestiri istorice și legende populare pentru copii” va ajunge în fața cititorilor săi. O oră mai târziu, jurnalistul Mircea Vasilescu lansează „Cultura română pe înțelesul tuturor”, într-un dialog cu Horia-Roman Patapievici, Corina Șuteu și Cosmin Ciotloș.
Și tot duminică, după prânz, la standul editurii Humanitas, va fi lansat volumul semnat de reporterii emisiunii „România, te iubesc!”. „Raftul Denisei” lansează la ora 14.30 „Scara lui Iakov”, iar o oră mia târziu „Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller”, de Boualem Sansal.
Editura Herg Benet, dedică după-amiaza de sâmbătă câtorva lansări foarte importante: Corina Ozon, cu un nou volum din seria „Amanții” ( de la ora 14.00), Adina Popescu (jurnalist, regisor de film documentar și scenarist), cu volumul „În așteptare”, de la 14.30, la 16.00 cea mai recentă apariție a Petronelei Rotar, „Privind Înăuntru”, iar o oră mai târziu, Ana Barton cu volumul „Nemuritorii de rând”.
La aproape o săptămână de la evenimentul de lansare a filmului „Bohemian Rapsody”, Editura Publica aduce biografia lui Freddy Mercury. Și nu doar atât: merită și „Klopp” (biografia lui Jurgen Klopp, fotbalist și antrenor german, managerul clubului Liverpool, o minte strategică redutabilă și un activist anti-rasism). Și nu merită uitată biografia lui „Senna”, faimosul pilot de Formula 1, care și-a găsit sfârșitul pe pistă, în cursa de la Imola, Italia, în mai 1994. Avea 34 de ani și era recunoscut ca cel mai temut adversar.
Nu putem trece de standul Editurii Art din cel puțin două motive. De fapt, trei: volumele semnate Margaret Atwood (al cărei roman a dat scenariul serialului HBO „Povestea Slujitoarei”), reeditările lui William Faulkner și colecția #audioART, o serie de 10 audiobook-uri vinil, în lectura unor voci celebre.
„Frumoasele adormite” este cartea locomotivă a editurii Nemira la târgul de carte și este cea mai recentă apariție a lui Stephen King la noi. În plus, merită studiată în tihnă cartea celor 50 de femei care au schimbat lumea prin știință.
Reducerile din acest an merg până la 20%, iar evenimentele care animă standurile merită efortul de a ajunge la Romexpo astăzi, mâine și poimâine. Până la ora 20.00. Și încercați să lăsați mașina acasă! 😊