Ce este efectul placebo și cum influențează percepția și vindecarea noastră
Placebo este orice lucru care pare a fi un tratament medical „adevărat”, dar nu este. Ar putea fi o pastilă, o injecție sau un alt tip de tratament „fals”. Ceea ce toți placebo au în comun este că nu conțin o substanță activă menită să afecteze sănătatea.
Cum se folosește placebo?
Cercetătorii folosesc placebo în timpul studiilor pentru a-i ajuta să înțeleagă ce efect ar putea avea un nou medicament sau un alt tratament asupra unei anumite afecțiuni.
De exemplu, unor persoane dintr-un studiu li se poate administra un nou medicament pentru a reduce colesterolul. Alții ar primi un placebo. Niciuna dintre persoanele din studiu nu va ști dacă a primit tratamentul real sau placebo.
Cercetătorii compară apoi efectele medicamentului și ale placebo asupra persoanelor din studiu. În acest fel, ei pot determina eficacitatea noului medicament și pot verifica efectele secundare.
Ce este efectul placebo?
Uneori, o persoană poate avea un răspuns la un placebo. Răspunsul poate fi pozitiv sau negativ. De exemplu, simptomele persoanei se pot îmbunătăți. Sau persoana poate avea ceea ce par a fi efecte secundare ale tratamentului. Aceste răspunsuri sunt cunoscute ca „efectul placebo”.
Există unele situații în care un placebo poate produce rezultate chiar și atunci când oamenii știu că iau un placebo. Studiile arată că placebo poate avea un efect asupra unor afecțiuni precum:
Depresie
Durere
Tulburari de somn
Sindromul colonului iritabil
Menopauza
Într-un studiu referitor la astmul bronșic, persoanele care foloseau un inhalator placebo au avut rezultate mai bune la testele de respirație doar atunci când au stat în picioare, fără a face nimic. Dar când cercetătorii au cerut percepția oamenilor despre cum se simt, inhalatorul placebo a fost raportat ca fiind la fel de eficient ca și cel ce conținea medicamentul pentru astmul bronșic.
Cum funcționează efectul placebo?
Cercetările asupra efectului placebo s-au concentrat pe relația dintre minte și corp. Una dintre cele mai comune teorii este că efectul placebo se datorează așteptărilor unei persoane. Dacă o persoană se așteaptă ca o pastilă să facă ceva, atunci este posibil ca chimia proprie a corpului să provoace efecte similare cu cele pe care le-ar fi putut provoca un medicament.
De exemplu, într-un studiu, oamenilor li s-a administrat un placebo și s-a spus că este un stimulent. După ce au luat pilula, pulsul le-a crescut, tensiunea arterială a crescut și viteza de reacție s-a îmbunătățit. Când oamenilor li s-a dat aceeași pastilă și li s-a spus că este pentru a-i ajuta să adoarmă, au experimentat efectele opuse.
Experții mai spun că există o relație între cât de puternic se așteaptă o persoană să aibă rezultate și apariția lor în realitate. Cu cât sentimentul este mai puternic, cu atât este mai probabil ca o persoană să experimenteze efecte pozitive. Poate exista un efect profund din cauza interacțiunii dintre un pacient și furnizorul de asistență medicală.
Același lucru pare să fie valabil și pentru efectele negative. Dacă oamenii se așteaptă să aibă reacții adverse, cum ar fi dureri de cap, greață sau somnolență, există o șansă mai mare ca acele reacții să se întâmple.
Faptul că efectul placebo este legat de așteptări nu îl face imaginar sau fals. Unele studii arată că există schimbări fizice reale care apar cu efectul placebo. De exemplu, unele studii au documentat o creștere a producției de endorfine a organismului, unul dintre analgezicele naturale.
O problemă cu efectul placebo este că poate fi dificil să se distingă de efectele reale ale unui medicament în timpul unui studiu. Găsirea modalităților de a distinge între efectul placebo și efectul tratamentului poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului și la scăderea costului testării medicamentelor. Și mai multe studii pot duce, de asemenea, la modalități de a folosi puterea efectului placebo în tratarea bolilor.