Ce este meditația mindfulness? Mindfulness înseamnă ca în fiecare moment să poți fi conștient de gândurile, sentimentele și senzațiile corpului tău, dar și ale mediului înconjurător cu ajutorul meditației, o lentilă blândă supranumită hrană pentru suflet.
Meditația mindfulness implică de asemenea și acceptarea, ceea ce înseamnă că suntem atenți la sentimente fără să le judecăm, fără să credem că un anumit timp de gândire este bun sau greșit sau că este cauzat de un anume moment.
Atunci când practicăm meditația mindfulness, gândurile noastre se potrivesc cu ceea ce simțim în prezent, mai degrabă decât să reînnoim prezentul sau să ne imaginăm viitorul.
Deși își trage rădăcinile din meditația budistă, o practică seculară de mindfulness a intrat în mainstream-ul american în ultimii ani prin activitatea lui Jon Kabat Zinn și programul lui de reducere a stresului prin Mindfulness pe care l-a publicat în cadrul școlii de medicină a Universității Massachusetts în 1979. De la acel moment, mii de studii au documentat beneficiile asupra sănătății fizice și mentale ale meditației mindfulness în general, inspirând nenumărate programe să se adapteze la acest tip de meditație, atât în școli, penitenciare, cât și în spitale sau centre de veterani.
Ce este meditația mindfulness și cum se face?
Unul dintre programele originale standardizate pentru meditația mindfulness este programul MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). MBSR se concentrează asupra conștientizării și atenției la prezent. De-a lungul timpului s-a constatat că meditația mindfulness mai poate fi folosită, după ce a fost aplicată în mediile medicale, pentru tratarea durerilor, insomniilor sau a altor probleme de sănătate.
Citește și:
Pentru început ai putea avea nevoie de un profesor care să te ajute să aplici corect această meditație, mai ales dacă scopul tău este unul medical. Unii oameni fac meditația mindfulness câte 10 minute pe zi, dar s-a demonstrat că diferența o pot face și numai câteva minute zilnic. Iată o tehnică de bază cu care poți să începi:
- Găsește un loc liniștit și confortabil. Așază-te într-un fotoliu sau chiar pe jos, cu spatele, gâtul și capul drepte, dar nu încordate.
- Încearcă să lași deoparte toate gândurile legate de trecut și de viitor și rămâi ancorat în prezent.
- Încearcă să-ți conștientizezi respirația, concentrându-te pe senzația aerului care trece prin corpul tău atunci când respiri. Fii atent la modul în care se schimbă și se diferențiază fiecare respirație.
- Fii atent la fiecare gând care vine și pleacă, indiferent dacă este unul de îngrijorare, frică, anxietate sau speranță. Atunci când gândurile îți apar în minte, nu le ignora și nici nu le suprima, doar notează-le mental, rămâi calm și folosește-ți respirația pentru a te ancora.
- Dacă te simți purtat de gânduri, observă unde îți pleacă mintea, fără să judeci și pur și simplu întoarce-te la respirație. Amintește-ți să nu fii aspru cu tine atunci când se întâmplă asta.
- Pe măsură ce timpul se termină, mai alocă-ți două minute pentru a deveni conștient de locul în care te afli. Apoi, ieși din starea de meditație în mod gradual.
Ce este meditația mindfulness și cum o poți integra în viața ta?
Nu există nici o lege care să spună că trebuie să stai într-un loc liniștit pentru a practica acest tip de meditație. Meditația mindfulness este o tehnică, însă viața de zi cu zi ne oferă o mulțime de oportunități pentru a o practica.
Poți practica meditația mindfulness atunci când speli vasele și când știi că nimeni nu-ți distrage atenția. Savurează sentimentul apei calde ce curge pe mâinile tale, imaginea bulelor de săpun, dar și sunetul apei curgătoare.
O altă activitate în care poți integra meditația mindfulness este spălatul pe dinți și chiar poți să-ți faci un obicei zilnic din asta. Mai apoi, poți medita în timp ce conduci, când faci sport sau când te odihnești, în pat.