Ce este NATO și cât costă să fii țară membră? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce este NATO și cât costă să fii țară membră?

Alianța NATO reunește 31 de țări europene și nord-americane într-un acord de apărare comună.
Share this article

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 marchează al doilea război între cele două țări în ultimul deceniu și cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Deși multe țări au pedepsit Rusia cu o gamă largă de sancțiuni, există încă preocupări de securitate subiacente în întreaga Europă.

Ca răspuns la acestea, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a mutat forțe militare în țările din jurul Ucrainei, asigurând o apărare comună pentru țările sale membre, jucând în același timp un rol de pacificator și umanitar în regiune.

Ce este NATO și de ce a fost format?

NATO este o alianță militară compusă din 32 de țări membre din America de Nord și Europa. Organizația a fost formată în 1949 ca organizație de apărare colectivă pentru a contracara Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

În prezent, scopul său principal este acela de a promova cooperarea în materie de securitate și apărare între membrii săi, servind în același timp ca forum de consultare și coordonare pe probleme politice și de securitate.

Ce este articolul V?

Articolul V este o dispoziție crucială din cadrul tratatului fondator al NATO care prevede că un atac asupra unei țări membre va fi considerat un atac asupra tuturor țărilor membre. Acesta semnifică angajamentul de apărare colectivă între membrii NATO. Atunci când un membru este atacat, se așteaptă ca toate celelalte țări NATO să ajute aliații, inclusiv cu forțe militare.

NATO a invocat articolul V pentru prima și singura dată când s-a alăturat SUA în războiul din Afganistan, după atacul terorist din 11 septembrie 2001.

Congresul SUA trebuie să aprobe cererea de a intra în război chiar dacă este invocat articolul V al NATO. Prin urmare, dispozițiile din cadrul tratatului NATO nu înlocuiesc puterea Constituției SUA.

Ce țări sunt în NATO și cum se face aderarea?

Orice stat european poate adera după ce este invitat în unanimitate de către membrii NATO. Din 1949, alianța a crescut de la 12 la 32 de membri, Finlanda s-a alăturat în 2023. Suedia a aderat de asemenea oficial anul acesta pe 7 martie la NATO.

Pe baza tratatului NATO, orice stat european poate adera după ce este invitat în unanimitate de către membrii alianței.

Ce țări vor să adere?

Trei țări și-au declarat dorința de a adera la alianță: Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina. Bosnia și Herțegovina au participat la un program NATO pentru membrii aspiranți încă din 2010. Membrii alianței au convenit în 2008 că Georgia și Ucraina vor deveni membre NATO în viitor, deși nu există un calendar.

Cât costă să fii țară membră a alianței?

Fiecare membru contribuie la un fond comun în funcție de mărimea economiei sale globale. Bugetul fondului comun al NATO – 3,7 miliarde de dolari pentru 2023 – acoperă costurile administrative și infrastructura militară colectivă. Un exemplu de proiect din fondul comun: găzduirea vehiculelor militare, tancurilor și artileriei americane la o bază aeriană poloneză. Depozitul costă 360 de milioane de dolari.

Se pare că SUA a acoperit aproximativ 16% din bugetul NATO pentru 2023, ca urmare a aderării Finlandei în aprilie. Cu toate acestea, fondul comun al NATO este mic în comparație cu cheltuielile de apărare preconizate ale fiecăruia dintre membrii săi.

În plus față de contribuțiile la fondul comun, se așteaptă ca țările membre să își susțină propria apărare națională și propriile cheltuieli militare. În 2006, un acord informal între membri a promis că cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB) al fiecărei țări va fi alocat apărării naționale sau cheltuielilor militare. Un summit NATO din 2014 a oficializat acest acord de 2% în urma anexării forțate de către Rusia a Crimeei din Ucraina.

În 2022, șapte dintre cei 30 de membri au depășit ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Grecia a cheltuit cel mai mare procent pentru apărare, de 3,54%. SUA se află pe locul al doilea, cu 3,46%.

Citește și: Luca Ciubotaru, fost delegat al tineretului la ONU, activist civic: „M-am născut în Bucovina, la granița cu Ucraina. 300 de metri mai jos de-ar fi fost trasată granița din 1940, acum aș fi fost înrolat în forțele armate ucrainene, nu cetățean al unui stat UE și NATO.”

Din punct de vedere istoric, SUA cheltuie mai mult pentru apărare internă decât restul NATO. După ajustarea pentru inflație, cheltuielile totale pentru apărare pentru țările NATO din afara SUA au atins un minim recent de 308,0 miliarde de dolari în 2016. A crescut cu 14,7%, ajungând la 353,4 miliarde de dolari în 2022.

Cheltuielile totale de apărare internă ale SUA au crescut cu 4,0%, de la 790,0 miliarde de dolari la 821,8 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora