Ce este sindromul călătorului frecvent și cum afectează sănătatea și relațiile - LIFE.ro
Sari la conținut

Pleci foarte des în călătorie și simți că ceva nu e în regulă? Se poate să suferi de sindromul călătorului frecvent. Străduindu-te să călătorești departe, pentru mult timp și frecvent, nu doar că asta dăunează sănătății tale, ci relațiilor cu cei dragi, a dezvăluit un studiu recent. Imaginile atrăgătoare ale unui călător prezentate în social media nu țin cont de efectele secundare dăunătoare precum problemele cauzate de diferența de fus orar, tromboza venoasă profundă, expunerea la radiații, stresul, singurătatea și distanța față de rețelele comunitare și familiale.

Probabil că ai văzut adesea în aeroport un bărbat într-un costum spilcuit, întins pe un scaun de piele, cu laptopul deschis în fața lui și o stewardesă zâmbitoare care-i servește un scotch sau un suc.

„Aceasta este adesea imaginea călătoriilor, în special a călătoriilor de afaceri, prezentată în reclame TV și reviste lucioase. Dar există o latură întunecată a acestui stil de viață „hipermobil” pe care mass-media și societatea o ignoră”, a explicat dr. Scott Cohen de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, într-o declarație.

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey și de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit că cei cu un stil de viață „hipermobil” erau adesea văzuți ca având un statut social mai înalt.

Evaluând modul în care sunt reprezentate zborurile de primă clasă, destinațiile „must-see” și programele de zbor frecvent, studiul arată cum este ignorată „partea întunecată” a călătoriei.

„Nivelul de stres fiziologic, fizic și societal pe care călătoriile frecvente le pun asupra indivizilor are efecte negative potențial grave și pe termen lung, care variază de la ruperea relațiilor de familie până la modificări ale genelor noastre din cauza lipsei de somn”,  a remarcat dr. Cohen.

Sindromul călătorului frecvent e perpetuat nu doar de media tradițională

„Rețelele sociale încurajează competiția între călători pentru a „înregistra” și a distribui conținut din destinații îndepărtate”, au remarcat autorii studiului.

Realitatea este că majoritatea oamenilor cărora li se cere să se angajeze în călătorii frecvente suferă un nivel ridicat de stres, singurătate și probleme de sănătate pe termen lung.

„Există și implicații mai largi pentru mediu și sustenabilitate. În acest context, hipermobilitatea pare departe de a fi plină de farmec”, au adăugat ei.

Cercetătorii solicită mai multe discuții cu privire la efectele adverse ale hipermobilității, pentru a reflecta în mod realist impactul negativ al călătoriilor frecvente și pe distanțe lungi.

„Societatea trebuie să recunoască faptul că stilul de viață al călătorului frecvent nu este tot ceea ce pare a fi de conceput”, a concluzionat dr. Cohen.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora