Actorul Ashton Kutcher a dezvăluit că se simte „norocos că este în viață” după ce s-a vindecat de o boală autoimună rară, vasculita, care l-a determinat să devină temporar surd și orb.
Kutcher a vorbit despre lupta sa cu vasculita într-un episod al documentarului de pe National Geographic, Running Wild with Bear Grylls: The Challenge.
„În urmă cu doi ani, am avut această formă ciudată, super rară de vasculită, care mi-a distrus vederea, mi-a slăbit auzul, mi-a periclitat cam tot echilibrul”, a povestit actorul Ashton Kutcher gazdei sale, Bear Grylls.
El a confirmat și pe Twitter că a fost „pe deplin recuperat” din boală, dar a explicat în Running Wild despre ce înseamnă vasculita.
„Nu prea o iei în seamă până nu dispare”, a spus el. „Până când vei spune „Nu știu dacă voi putea să văd vreodată din nou, nu știu dacă o să mai pot auzi vreodată, nu știu dacă voi mai putea merge vreodată”.
Ce este vasculita?
Vasculita este termenul folosit pentru un grup de boli rare care cauzează inflamarea vaselor de sânge, inclusiv arterele și venele.
Simptomele pot include:
Febră
Durere de cap
Oboseală
Pierdere în greutate
Dureri generale în tot corpul
Erupții cutanate
Severitatea și simptomele bolii pot varia foarte mult în funcție de tipul de vasculită pe care îl are pacientul.
De exemplu, este posibil să fi auzit de boala Kawasaki, o tulburare inflamatorie despre care se credea că este legată de infecția cu COVID-19 în primele zile ale pandemiei.
Boala Kawasaki este un tip de vasculită care afectează mai ales copiii.
Deși Ashton Kutcher nu a precizat ce formă de vasculită a contractat, arterita cu celule gigantice vizează cel mai adesea arterele din zona capului, ceea ce poate duce la pierderea vederii.
Cele mai severe forme de vasculită pot provoca leziuni ale organelor, cheaguri de sânge și anevrisme, care pot duce la deces.
Ce cauzează vasculita?
Cauza exactă a vasculitei nu este încă pe deplin înțeleasă.
Unele tipuri sunt legate de genetica unei persoane, în timp ce alte tipuri rezultă din atacul accidental de către sistemul imunitar a celulelor vaselor de sânge.
Potrivit Clinicii Mayo, infecții precum hepatita B și C, cancerele de sânge, bolile sistemului imunitar și anumite reacții la medicamente pot fi toate declanșatoare de vasculită.
Factorii de risc pot include vârsta, antecedentele familiale, consumul de cocaină, consumul de tutun, anumite medicamente și tulburări ale sistemului imunitar.
Se tratează această boală?
În prezent, nu există un remediu pentru vasculită.
Tratamentele moderne se concentrează pe controlul inflamației și pe gestionarea afecțiunilor de bază care pot declanșa boala.
Un medicament steroid este cel mai frecvent tip de medicament prescris pentru a controla inflamația asociată cu vasculita.
Tratamentul menținut poate duce la remiterea pe termen lung a multor tipuri de vasculită.
Potrivit Școlii de Științe Clinice de la Monash Health, fără tratament, 85% dintre persoanele cu vasculită ar muri în cinci ani de la diagnostic.
Cu toate acestea, dacă boala este detectată devreme, există o șansă mai mare ca pacientul să se recupereze sau să intre în remisie.
Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com