Ce înseamnă legea marțială? Și de ce Vladimir Putin o impune în Ucraina? - LIFE.ro
Sari la conținut

Ce înseamnă legea marțială? Și de ce Vladimir Putin o impune în Ucraina?

„Legea marțială a lui Putin în regiunile anexate... este pregătirea pentru deportarea în masă a populației ucrainene în zonele depresive ale [Rusiei] pentru a schimba componența etnică a teritoriului ocupat”
Share this article

Președintele rus Vladimir Putin a declarat zilele trecute legea marțială în patru teritorii ucrainene anexate ilegal de Rusia luna trecută.

În timpul unei reuniuni a consiliului de securitate al Rusiei, Putin a acordat puteri de urgență liderilor din regiunile pro ruse și a introdus legea marțială la Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia.

Cele patru regiuni ocupate din estul și sudul Ucrainei sunt punctul focal al conflictului. Moscova a anexat teritoriile luna trecută după organizarea de referendumuri, într-o mișcare pe care Ucraina și comunitatea internațională nu o acceptă.

Legea marțială

În practică, ce se va schimba pe teren în regiunile extrem de militarizate aflate deja sub ocupație militară sau aflate în competiție în contraofensiva Ucrainei, rămâne neclar. Principala schimbare ar putea fi un nou grad de acoperire pentru acțiunile militare în cadrul sistemului juridic al Rusiei.

Iată ce trebuie să știi despre impunerea legii marțiale de către Putin.

Ce înseamnă legea marțială?

Conform legislației rusești, legea marțială extinde puterile deținute de armată și de forțele de ordine. Aceasta permite armatei să impună stări de acces, să restrângă libertatea de mișcare, să sechestreze proprietățile civile, să monitorizeze comunicațiile și să ordone cetățenilor să reconstruiască orașele distruse.

„Legea marțială înseamnă în esență suspendarea guvernării normale a economiei, a statului de drept”, a spus Max Bergmann, directorul programului Europa la Centrul de Studii Strategice și Internaționale. „Permite armatei să sechestreze bunuri civile, clădiri, să desfășoare resurse după cum este necesar. Și, în esență, permite armatei să dea lovitura.”

Cum se va schimba viața în teritoriile anexate?

Moscova nu controlează în totalitate cele patru regiuni, așa că nu este clar dacă Rusia va fi capabilă să pună în aplicare în mod eficient prevederile sau cum se vor abate de la condițiile existente sub ocupația militară.

Legea marțială

Potrivit lui Bergmann, decretul servește ca „o oficializare a multor lucruri care aveau deja loc pe teren”. Se elimină ideea că aceste regiuni au avut alegeri, sunt „din fericire parte din Rusia și sunt administrate în calitate civilă”, a spus el. „Scapă de fațadă și spune: „Ei bine, doar ocupăm militar aceste regiuni.” Și acesta este un semnal important.”

Mișcarea ar putea servi și ca o oportunitate de a achiziționa și mobiliza mai multe resurse pentru trupele ruse, a spus el.

Când a impus Moscova ultima oară legea marțială?

Moscova nu a declarat legea marțială de când Uniunea Sovietică, care a precedat Rusia modernă, a impus-o în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„În perioada sovietică, Rusia a purtat o serie de războaie, dar a făcut acest lucru prin forțele sale regulate. Nu trebuia să facă mobilizarea în masă necesară [acum]”, a spus Bergmann. În ultimele decenii, Rusia a invadat vecinii Georgia și Ucraina și a intervenit în Siria, dar aceste conflicte nu au necesitat o „mobilizare în masă”.

„Există o deconectare reală în propaganda pe care Putin a folosit-o pentru a vinde conflictul și sacrificiile cerute rușilor să le facă”, a spus el. „Poporului rus l s-a spus că aceasta este o operațiune militară specială și acum este mobilizat ca și cum ar fi al Doilea Război Mondial.”

Legea marțială

Ce impact mai larg ar putea avea decretul?

Pe lângă declararea legii marțiale, Putin a impus „niveluri de răspuns” în 26 de regiuni, inclusiv Moscova, despre care unii experți spun că ar putea avea repercusiuni mai ample pentru Rusia pe plan intern.

În regiunile rusești care se află în apropierea sau se învecinează cu Ucraina – Krasnodar, Belgorod, Bryansk, Voronezh, Kursk și Rostov, precum și Crimeea, restricțiile impun unele măsuri de război, dar sunt cu un pas mai jos decât „răspunsul maxim” introdus de Kremlin în teritoriile ucrainene ocupate.

Măsura ar putea însemna un nou nivel de control asupra industriilor, reutilizarea acestora pentru a sprijini armata.

Legea marțială

„Ceea ce vedem este un fel de strategie ca, în loc să anunțăm fiecare pas major care ar putea copleși publicul rus, le implementăm treptat”, a spus Bergmann.

Citește și: Istoria conflictului dintre Rusia și Ucraina și a teritoriilor disputate

Dacă declararea legii marțiale se dovedește oarecum reușită și Rusia are încă nevoie de mai multe trupe și resurse, „ar putea foarte bine să se extindă”, a spus el.

Măsurile din teritoriile anexate ilegal ar putea însemna deportări forțate în continuare în anumite părți ale Rusiei. „Legea marțială a lui Putin în regiunile anexate… este pregătirea pentru deportarea în masă a populației ucrainene în zonele depresive ale [Rusiei] pentru a schimba componența etnică a teritoriului ocupat”, a scris pe Twitter Oleksiy Danilov, secretarul securității naționale și al consiliului de apărare al Ucrainei. Dar astfel de deportări sunt de mult în curs.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora