Ce să faci într-o vacanţă la Amara - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce să faci într-o vacanţă la Amara

Cu o istorie de peste un secol şi jumătate, staţiunea balneară Amara, din judeţul Ialomiţa, reprezintă destinaţia ideală de vacanţă pentru veterani. Principalul punct de atracţie pentru pensionari sunt terapiile cu nămol sapropelic şi procedurile împotriva afecţiunilor reumatice.
Share this article

Cu o istorie de peste un secol şi jumătate, staţiunea balneară Amara, din judeţul Ialomiţa, reprezintă destinaţia ideală de vacanţă pentru veterani. Principalul punct de atracţie pentru pensionari sunt terapiile cu nămol sapropelic şi procedurile împotriva afecţiunilor reumatice.

Staţiunea balneară Amara este la o aruncătură de băţ de Slobozia, reşedinţa judeţului Ialomiţa

Traversată de drumul naţional 2C, care duce spre Buzău, în staţiune se poate ajunge atât cu maşina personală, cât şi cu microbuzul. De la Slobozia se pleacă spre Amara din jumătate în jumătate de oră, din zori şi până la miezul nopţii. Un drum costă doar 3 lei. Un popas de câteva zile în unica staţiune balneară din Ialomiţa este adevărată cură de sănătate. Amara are soare, lac, ale cărui ape sunt bogate în săruri minerale şi sulf, dar şi nămol sapropelic.

Nămolul este cel care a transformat staţiunea într-un adevărat brand

În fiecare vară, pensionarii din toată ţara vin la Amara pentru a beneficia de procedurile medicale cu nămol. În funcţie de fiecare afecţiune, acestea sunt recomandate de specialiştii centrelor medicale unde se aplică aceste tratamente. Centrele funcţionează în cele trei hoteluri ale staţiunii: Lebăda, Ialomiţa şi Parc. Patru la număr, „Perla”, „UGSR”, „Splendid” şi „Mirceşti”, aceste plaje sunt deschise de la primele ore ale dimineţii şi până seara la ora 19:00.

Pentru intrare se achită o taxă de 15 lei, în acest preţ intrând şi şezlongul

După o zi de stat la plajă, veteranilor nu le rămâne decât să facă o plimbare răcoroasă pe aleile parcului dendrologic din staţiune. Cu o suprafaţă de peste 64 de hectare, parcul din Amara este considerat a fi cel mai mare din zona de sud – est a ţării şi a fost reabilitat în anul 2010 cu bani europeni. Investiţia s-a ridicat la peste 2 milioane de euro.

Amara, o istorie de peste un secol

Istoria Amarei începe cu cea a lacului care dă numele staţiunii şi a nămolului sapropelic. În urmă cu 127 de ani, mai exact în anul 1887, savantul ieşean Petru Poni poposeşte în inima Bărăganului unde efectuează mai multe studii cu privire la apa din lac. El este cel care descoperă efectele curative ale lacului, precum şi ale nămolului sapropelic.

În studiile sale, Petru Poni scria faptul că lacul Amara conţine numeroase substanţe minerale şi „are un gust uşor dulce, uşor sărat, amar pe alocuri”

Două decenii mai târziu, în anul 1905, se înfiinţează primele baze de tratament, iar Amara este ridicată la rangul de staţiune balneară. Zona lacului Amara este totodată şi un paradis al păsărilor călătoare.

Citește și: Republica Moldova: tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți faci aici vacanța

Ornitologii şi specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa au descoperit aici peste 10 specii de păsări migratoare precum corcodelul mare, raţa mică, pescăruşul argintiu sau chira de baltă. În prezent lacul se află în administrarea Regiei Autonome Apele Române.

Turism balnear, pe litoral

Dincolo de cluburi sau petreceri cu care alegorice, litoralul românesc al Mării Negre este cunoscut şi pentru turismul balnear. Cea mai cunoscută staţiune de profil din zonă este Techirghiolul, amplasată pe malul lacului cu acelaşi nume.

Citește și: Staţiunea Slănic Moldova va deveni “muzeu viu” graţie unor artişti brazilieni

De dimensiuni mult mai mari decât Amara, staţiunea Techirghiol este un adevărat centru balnear, unde sunt tratate cele mai diverse probleme ale sistemului locomotor şi nu numai. Cea mai mare bază de tratament de pe litoral, percepe preţuri de cazare mult mai ridicate decât hotelierii din Amara.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora