Ce să mănânci în Italia: „în Italia orele de mese sunt sfinte” - LIFE.ro
Sari la conținut

Ce să mănânci în Italia: „în Italia orele de mese sunt sfinte”

Paste, pizza, gelato ... Italia ne așteaptă de fiecare dată cu o mâncare absolut delicioasă. De la aperitive, la felul principal și până la desert, italienii știu ce înseamnă să te bucuri de o masă absolut delicioasă. Dar ce să mănânci în Italia? Aflăm de la Teo, o româncă mutată în Italia.
Share this article

Paste, pizza, gelato … și repetăm meniul în fiecare zi pe care o petrecem în Italia. Ce să mănânci în Italia? O întrebare la care cel mai probabil am răspunde cu cele unul dintre aceste trei feluri de mâncare. Însă ce ar trebui acestea să conțină, ce mănâncă cel mai des italienii sau cum îți alegi restaurantul.

Vorbim cu Teo despre ce să mănânci în Italia. Ea s-a mutat de ceva timp în patria pastelor și a înghețatei, așa că știe exact ce ar trebui să comandăm într-un restaurant, ce mănâncă localnicii și ce ar trebui să cumpărăm neapărat dintr-un supermarket local.  

Ce ai răspunde prima dată la întrebarea „ce să mănânci în Italia”?

O masa tipică aici cuprinde antipasto (salam, prosciutto, branzeturi etc), primi (paste simple, paste la cuptor, paste cu diverse umpluturi de ex Ravioli, Risotto), secondi (carne, pește cu garnitură) și desert.

Ce mănâncă cel mai des italienii?

Mâncarea preferată de majoritatea italienilor la prânz sunt pastele. În zona meridională și de sud acest fel de mâncare poate fi ales și pentru meniul de seară. Al doilea fel preferat al italienilor este pizza.

Care este pizza preferată a italienilor?

Pizza preferata este margherita (ingrediente: sos de roșii, mozzarella și un pic de busuioc) – Cele 3 culori ale steagului italian.

Dar pastele?

Fiecare regiune are felul sau de paste preferate. Spaghetele cu sos de roșii făcut în casă și cu parmezan sunt cele care au cel mai mare succes de la nord la sud.

Ce ar trebui să cumperi neapărat dintr-un supermarket dacă ajungi într-o vacanță în Italia?

Prosciutto cotto, prosciutto crudo, diverse tipuri de salam, brânzeturi … toate de la raionul specific. Însă, atenție (!) acestea trebuie să fie feliate pe loc, să nu le alegeți pe cele împachetate pe care le găsiți în frigidere. Ideal ar fi să fie cumpărate de la măcelărie sau de la magazinul de brânzeturi din zona respectivă. Pesto ligure este un alt produs care trebuie neapărat cumpărat (eu îl recomand pe cel de Pra).

Ideal ar fi ca înainte de vacanță să te informezi despre produsele tipice zonei respective. Fiecare regiune, provincie și chiar orășel au produse specifice de foarte bună calitate care de cele mai multe ori nu se găsesc în alte zone.

Ce ar trebui să ceri într-un restaurant în Italia?

Felul tipic de mâncare a zonei respective. În zonele montane produsele pe baza de brânzeturi și carne. În zonele litorale produsele pe baza de pește și fructe de mare.

Și ce tip de restaurant ar trebui să cauți într-o astfel de excursie?

Trebuie evitate zonele turistice. De cele mai multe ori se mănâncă prost și scump. Sunt de preferat Trattoria și restaurantele de tip agroturism (acestea se găsesc de obicei în zonele rurale).

Ca sfat: turistul trebuie să vadă în primul rând dacă parcarea și restaurantul sunt pline (dacă sunt camioane în parcare este cu atât mai bine – mâncarea este de foarte buna calitate și prețul decent).

Nu uitați că în Italia orele de mese sunt sfinte și nu se servește mâncare în afara acestora.

Unde se mănâncă cel mai bine în Italia?

Oooooo … fiecare zonă este specializată într-o anumită mâncare. De exemplu, cele mai bune paste sunt în Emilia Romagna. Pe de altă parte, cel mai bun risotto îl găsești în Zona Milano. Iar dulciurile sunt absolut delicioase în Sudul Italiei.

Și la final, de ce se spune că italienii au cea mai bună mâncare din lume?

În fiecare zonă găsești produse tipice de foarte bună calitate. Ingredientele sunt proaspete și diversitatea felurilor de mâncare produse cu acestea este foarte mare.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora