Ce se întâmplă cu nunțile anul acesta? Și cât de afectați sunt mirii de pandemia de coronavirus? Aflăm de la Ivona Nenu, wedding planner - LIFE.ro
Sari la conținut

Ivona Nenu este wedding planner, iar industria evenimentelor a fost una dintre cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Care au fost deciziile pe care le-au luat mirii în această perioadă? Cum se vor organiza nunțile sau botezurile anul acesta? Și care sunt pierderile pe care le au cei ce lucrează în acest domeniu? Am răspuns împreună cu Ivona Nenu la toate aceste întrebări:

Ivona Nenu, ce faci, cum este în carantină? Înțeleg că lucrezi acasă … din birou, din dressing.

Mi-am creat un birou în dressing și mi-am strâns pe lângă mine lucruri care să îmi dea o stare de bine, chef de viață și de treabă. Canapeaua roșie, lumânarea parfumată de la Maria Apostol inscripționată cu Dorul, limonadă cu ghimbir, 2 agende, laptop-ul și încărcătorul de telefon. Și am înveselit mai nou balconul și curtea cu mușcate roșii. Și după o zi întreagă de mailuri și vorbit la telefon, soțul mă întâmpina seara cu gluma preferată: „Bine ai venit acasă!” (râde). 

Este foarte important să avem un program bine stabilit care să ne țină conectați, să nu ne lăsăm pradă depresiei, plictiselii. Sunt în contact permanent cu mirii mei, cu părinții care așteaptă să își boteze copiii, încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru fiecare eveniment în parte.

Cât de mult te-a afectat pandemia de coronavirus? Și cât mai reziști?

Industria evenimentelor este greu lovită. Restaurante, hoteluri, artiști, floriști, fotografi, videografi și lista poate continua. În sălile de petrecere nu se mai aude muzică, nu mai e forfota aceea din ziua nunții, îmi lipsește chiar și grija de neprevăzut, să nu cumva să apară vreo greșeală. Suntem mulți „în spatele camerelor”, cum îmi place să spun, cu responsabilitatea uriașă ca un eveniment să iasă perfect. Mulți care așteptăm înapoi tumultul, aglomerația, agitația, clinchetul de pahare, felicitările, masa și dansul, cum se zice.

Personal, pot spune că traversez perioada aceasta pe 2 planuri. Asta pentru că pe lângă organizarea de evenimente, fac și PR astfel că pe de o parte sunt în hold cu evenimentele, însă la foc continuu cu programarea de interviuri și promovarea celebrităților și specialiștilor din portofoliul agenției Talentivity.

Se apropia sezonul nunților, dar pandemia de coronavirus a determinat deja anularea multor evenimente în România, care este situația?

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a spus că evenimentele vor fi restricționate până la 23 august la același număr de 8 persoane, urmând ca după această dată să se stabilească exact noile condiții. Cred că sunt niște clarificări mult așteptate de foarte multe cupluri, unele chiar zilele trecute mi-au scris pe pagina de Facebook și Instagram că sunt foarte îngrijorați și nu știu ce să facă cu evenimentele, dacă să le anuleze, reprogrameze sau să mai aștepte în speranța că se vor putea ține. Așteptăm, așadar, publicarea informațiilor oficiale despre modalitățile în care vor putea avea loc evenimentele anul acesta. 

Deci până la finalul verii nu prea mai sunt șanse pentru nunțile superbe de până acum. Ce se întâmplă cu cele programate pentru această vară – au fost anulate sau amânate?

Am încercat să salvăm situația cât am putut prin găsirea unor soluții timpurii. Încă de la începutul lunii martie, când situația nu era atât de rea în România, mi-am sfătuit mirii și pe cei care aveau petreceri programate pentru lunile aprilie și mai să găsim variante să le mutăm. Pentru fiecare eveniment în parte am făcut lista cu furnizorii contractați, le-am solicitat date disponibile și am încercat să găsesc acea zi care figura liberă în calendarul tuturor celor implicați astfel încât să reducem pierderile financiare cât de mult.

Având în vedere noua situație, deja am demarat discuțiile pentru mutarea evenimentelor din această toamnă pentru anul viitor.

Ivona Nenu (Wedding Planner): Mirii mei au optat pentru cea mai sigură variantă, cea mai îndepărtată în timp, ca să aștepte cu drag acest eveniment, cum este normal, nu cu griji și incertitudine.

Ce se întâmplă în cazul nunților anulate – primesc mirii banii înapoi pentru toate serviciile achitate?

În spatele cifrelor și a pierderilor financiare, cu toții suntem oameni și nu ne-a învățat nimeni să trecem printr-o astfel de situație. Am avut bucuria să descopăr flexibilitate și bunăvoință din partea tuturor celor cu care lucrez, de aceea vreau să le mulțumesc în numele meu și al mirilor. Este atât de important să găsești susținere și sunt fericită că m-am înconjurat de oameni, în primul rând, care nu au ridicat nicio clipă în discuție vreo clauză contractuală și am găsit împreună cele mai bune soluții pentru toate părțile implicate. Astfel încât să nu se piardă bani, ci doar să se mute scadențele în acord cu data evenimentului.

În plus mirii nu doresc anularea evenimentului, ci mutarea acestuia pentru că s-au pregătit foarte multe luni ca întreg tabloul să arate așa cum au visat. Așa că își doresc mult ca evenimentul să aibă loc, doar că în condiții de siguranță.

Ce au făcut furnizorii pentru a se adapta acestei crize?

Au încercat să găsească date noi și să rămână alături de miri în această perioadă stresantă. Dacă te numeri printre cei care și-au planificat pentru anul acesta nuntă, logodnă, cununia civilă sau botezul, ești foarte preocupat și împovărat. Prin urmare, o comunicare continuă cu cei cu care ai încheiat un contract te liniștește și îți dă încredere că se va găsi o soluție.

Și cei care prestau servicii în această industrie, cât de afectați sunt aceștia?

Cu toții sunt foarte afectați pentru că nu se mai pot încasa tranșele rămase aferente evenimentelor de anul acesta, o parte dintre servicii se încearcă a fi dezvoltate în online, cele care se pretează, evident.

Ivona Nenu

Îmi imaginez că s-au eliberat foarte multe zile din calendarul restaurantelor din România, așa că e mai ușor să te căsătorești anul acesta față de anul trecut, dar se mai gândește cineva la asta?

Dacă vorbim despre evenimentele noi, adică cele nesemnate până la începutul pandemiei, în materie de nunți planurile se fac pentru 2021 și în materie de botezuri se caută soluții pentru toamna sau iarna aceasta. Sper să nu fie cazul să vorbim despre petreceri de divorț la finalul acestei perioade de izolare (râde).

Care crezi că vor fi urmările crizei în domeniul organizărilor de nunți? Și când crezi că își va reveni această industrie?

Greu de spus. Cred că va mai dura până ne vom simți în siguranță în mijlocul unor cercuri largi, indiferent de momentul în care oficial se vor ridica toate restricțiile. Cred că vom reveni progresiv la adunări așa mari cum erau evenimentele de sute de persoane până acum. În plus, este imposibil să nu lase urme această perioadă de autoizolare, deci lupta nu se va încheia, va trebui să o ducem în continuare cu noi.

De asemenea, vorbim și despre latura financiară atât a mirilor, cât și a invitaților. Pentru miri este important să reușească să își achite facturile rămase, iar pentru oaspeți să își permită deplasarea la nunți, cadourile pentru prietenii lor. Cu siguranță vorbim și despre o prioritizare a cheltuielilor, indiferent dacă ne place sau nu.

Este ceva ce ne-a învățat această perioadă? Ceva ce vom păstra și după terminarea crizei?

Ne-a învățat în primul rând să ne cunoaștem mai bine, să îi descoperim pe cei din jurul nostru și de ce nu, să îi și triem. Am învățat că nimic nu e sigur, că trebuie să fim pregătiți să ne adaptăm la orice. Cu analiză, organizare și încredere.

Ivona Nenu (Wedding Planner): Ce vom păstra? Terapia lui Împreună. Împreună reușim. Și pentru asta este important să stăm acasă acum și să respectăm în continuare, cu strictețe condițiile de siguranță și igienă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora