Ce trebuie să știi despre favipiravir și molnupiravir, antiviralele prescrise în COVID-19 acasă - LIFE.ro
Sari la conținut

Bolnavii cu COVID-19 din România pot primi la domiciliu, cu prescripție medicală, două antivirale orale: favipiravir și molnupiravir. Care este mai eficient împotriva infecției cu SARS-CoV-2, cum aleg medicii între cele două și ce contraindicații are fiecare, aflăm în continuare de la medici infecționiști. 

Pentru formele ușoare și moderate de boală, care se pot trata la domiciliu, noul protocol de tratament COVID elaborat de Ministerul Sănătății recomandă administrarea a trei antivirale orale: favipiravir, molnupiravir și paxlovid. Cel din urmă este tratamentul anti-COVID obținut recent de Pfizer și nu este disponibil deocamdată în țara noastră. 

Antiviralul favipiravir, disponibil la noi sub denumirea comercială FluGuard, s-a administrat în spitalele din România chiar de la începutul pandemiei. Din octombrie 2021, a fost aprobată și administrarea în regim ambulatoriu. 

Molnupiravir este un antiviral comercializat sub denumirea Lagevrio și produs de compania farmaceutică Merck (cunoscută sub numele de MSD în Europa), împreună cu Ridgeback Biotherapeutics. Noul tratament a ajuns de puțin timp în țara noastră, printr-o achiziție directă a Ministerului Sănătății de la producător. 

Ambele medicamente se eliberează doar în farmaciile cu circuit închis (din clinici și spitale) și doar pe bază de rețetă. Ele pot fi prescrise de medicii din centrele de evaluare COVID-19, după ce pacientul este consultat. Antiviralul favipiravir este așteptat să între și în farmaciile cu circuit deschis în perioada următoare, astfel că și medicii de familie vor putea elibera pacienților prescripție medicală pentru el. 

Cum acționează favipiravir 

Acest antiviral cu spectru larg s-a dovedit eficient împotriva unor infecții cu virusuri ARN – al căror genom este constituit din acid ribonucleic. Favipiravirul inhibă funcția unei enzime virale numite ARN polimerază, prevenind replicarea virală în celulele umane. Această enzimă este comună mai multor virusuri, printre care Ebola, norovirusul, virusul Lassa și SARS-CoV-2.  

Favipiravir este medicamentul grupului nipon Fujifilm Toyama Chemical, iar indicația sa inițială era de tratament antigripal. Japonia a fost prima țară care l-a autorizat, în 2014, sub denumirea comercială Avigan. Din 2019, a devenit medicament generic. Din cauza efectelor sale teratogene, pe care le vom detalia ulterior, utilizarea favipiravirului a fost autorizată doar pentru situații speciale, cum ar fi epidemii cu virusuri gripale noi, care nu prezintă rezistență la acest antiviral. În România, favipiravirul nu a fost administrat de medici până la pandemia de coronavirus. 

Favipiravir nu face parte din protocolul de tratament COVID-19 peste tot în lume. Rusia, China India, Turcia, Serbia îl prescriu bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, în vreme ce țări precum SUA, Marea Britanie sau Germania nu îl au ca opțiune de tratament.

Utilitatea lui împotriva virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită în China, în urma unui studiu în care au fost înrolați 80 de pacienți. De atunci, mai multe studii de mici dimensiuni au arătat că acest antiviral reduce durata și intensitatea simptomelor din COVID-19, dar nu și mortalitatea sau riscul de spitalizare în secțiile de terapie intensivă. 

Citiți continuarea articolului AICI

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora