Ce trebuie să știi despre flora intestinală
Știai că microbiota intestinală este alcătuită din miliarde de microorganisme? Localizată la nivelul tractului digestiv, aceasta joacă un rol esențial în menținerea echilibrului și sănătății organismului de la interior la exterior. Flora intestinală este un adevărat microsistem, unde bacteriile benefice acționează pentru a menține sănătatea sistemului digestiv și pentru a preveni răspândirea bacteriilor dăunătoare în corp. Vrei să afli mai multe despre acest subiect, de la importanța și rolul florei intestinale, până la cele mai eficiente moduri prin care poți restabili echilibrul acesteia? Descoperă totul în continuare!
Ce este flora intestinală
Aceasta include atât bacteriile benefice, care facilitează procesul de digestie, cât și bacteriile patogene, cum ar fi Listeria și E. coli. Bacteriile benefice din microbiota intestinală controlează și limitează proliferarea bacteriilor patogene. Prin urmare, echilibrul microbiotei intestinale este esențial pentru menținerea sănătății și buna funcționare a organismului.
Procesul de digestie este complex, iar microbiota intestinală trebuie să răspundă nevoilor organismului. Există două tipuri de microbiotă care contribuie la descompunerea alimentelor și la asimilarea substanțelor nutritive: microbiota de fermentație și microbiota de putrefacție. Flora de fermentație acționează asupra fibrelor dure din fructe, legume și cereale, în timp ce flora de putrefacție descompune particulele alimentare nedigerate care ajung în colon.
Importanța și rolul florei intestinale
De cele mai multe ori flora intestinală este asociată doar cu o digestie echilibrată. Însă aceasta este mult mai importantă pentru întregul organism. Deși este localizată la nivelul tractului digestiv, echilibrul florei este resimțit și la nivel metabolic și imunitar, contribuind la menținerea sănătății întregului organism.
Microorganismele care alcătuiesc flora contribuie la digestia alimentelor consumate prin procesul de fermentație. Dar în același timp flora intestinală sintetizează substanțele nutritive, așa cum sunt vitaminele și mineralele, care apoi ajung în organism. De asemenea, flora este responsabilă pentru diminuarea efectelor bacteriilor patogene asupra sănătății.
Factori dăunători pentru flora intestinală
Tractul digestiv este supus constant la diverși factori dăunători, de la diete nesănătoase și stres, la consumul excesiv de medicamente și antibiotice. Prin urmare, un stil de viață dezechilibrat se va resimți imediat la nivelul florei intestinale. Aceasta are nevoie să fie în permanență susținută printr-o alimentație echilibrată și suplimente alimentare cu bacterii benefice. Printre cei mai comuni factori dăunători care duc la dezechilibrul florei intestinale sunt:
- Perioadele stresante;
- Tulburările emoționale
- Oboseala excesivă;
- Alimentația dezechilibrată;
- Schimbările bruște în dietă;
- Hidratarea necorespunzătoare;
- Stilul de viață dezorganizat;
- Consumul excesiv de antibiotice;
- Contactul cu diverse bacterii și virusuri.
Restabilirea echilibrului florei intestinale
Primul pas este adoptarea unui stil de viață sănătos. Introducerea în dietă a unor alimente fermentate, precum iaurtul, kefirul și legumele murate este esențială pentru echilibrul florei prin alimentație. De asemenea, fibrele și consumul regulat de apă sunt la fel de importante când vorbim despre echilibrul digestiei. Încearcă să menții o dietă echilibrată, benefică pentru tine din punct de vedere nutritiv și evită excesele.
Un rol important în echilibrarea și menținerea florei intestinale sunt și suplimentele alimentare cu bacterii benefice. Acestea sunt recomandate în tratamentul cu antibiotice care pot crea dezechilibre la nivelul florei. Bacteriile benefice din suplimentele alimentare sunt culturi de microorganisme vii care ajută la repopularea colonului și echilibrarea florei. În plus, contribuie la o digestie sănătoasă și asimilarea corectă a nutrienților.
Adoptă un stil de viață sănătos și asigură-ți necesarul de bacterii benefice cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528021/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983973/
- https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/intestine-flora