Ce trebuie să știi despre pericolele expunerii prelungite la soare
Corpul nostru a fost construit pentru a iubi soarele. Lumina soarelui ne ajută pielea să producă vitamina D, care este necesară pentru funcționarea normală a oaselor și pentru sănătate, în general. Tot lumina de la soare ne ajută să ne menținem modelele de somn, astfel încât să putem sta treji toată ziua și să dormim liniștiți în timpul nopții. Prea puțin soare, mai ales în lunile de iarnă, poate lăsa unii oameni predispuși la o formă de depresie cunoscută sub numele de tulburare afectivă sezonieră. Așteptăm vara pentru căldură și ținute lejere, dar oare este soarele atât de sănătos pe cât de dorit este? Prea mult soare dăunează cu siguranță sănătății și aspectului pielii tale.
Lumina soarelui și razele UVA și UVB
Lumina soarelui ajunge pe Pământ ca un amestec de raze sau valuri vizibile și invizibile. Undele lungi, precum undele radio, sunt inofensive pentru oameni. Dar undele mai scurte, cum ar fi lumina ultravioletă (UV), pot cauza probleme. Cele mai lungi dintre aceste raze UV care ajung la suprafața Pământului se numesc raze UVA. Cele mai scurte se numesc raze UVB. Expunerea prea mare la razele UVB poate duce la arsuri solare. Razele UVA pot ajunge mai adânc în piele decât razele UVB, dar ambele pot afecta sănătatea pielii. Când razele UV pătrund în celulele pielii, ele perturbă procesele delicate care afectează creșterea și aspectul pielii. În timp, daunele UV pot afecta pielea și țesutul conjunctiv subiacent. Ca rezultat, pielea ta poate dezvolta mai multe riduri și linii.
Ce face expunerea la soare asupra pielii tale?
În timp, expunerea îndelungată la soare asupra pielii îți poate distruge fibrele elastice și de colagen, îți poate provoca riduri, linii, piele lăsată, dilatarea vaselor mici de sânge de sub piele, pete întunecate, pistrui, piele îngălbenită și chiar leziuni precanceroase și leziuni cutanate canceroase.
Cum știi că ai stat prea mult la soare
Pe lângă efectele sale pe termen lung, soarele te poate îmbolnăvi doar de la o singură arsură solară severă. Pielea ta poate deveni roșie și s-ar putea să apară vezicule pline cu lichid în timp ce ești încă la soare sau după câteva ore de la expunere. Între timp, ai putea dezvolta intoxicații solare, care pot provoca simptome ce includ următoarele: durere, furnicături, umflături, durere de cap, febră, frisoane, greaţă, ameţeală și deshidratare. La un interval de 3 pana la 8 zile de la expunerea la soare, începe procesul de vindecare a pielii, iar stratul superior deteriorat se „cojește”. Este indicat să nu îndepărtezi forțat aceste coji, pentru a permite pielii să se regenereze și pentru a evita apariția unor leziuni cutanate.
Ce trebuie să știi despre pericolele expunerii prelungite la soare. Cancerul de piele
Expunerea prea mare la soare poate crește și riscul de cancer de piele, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Când lumina UV pătrunde în celulele pielii, poate dăuna materialului genetic (numit ADN) din interior. Deteriorarea ADN-ului poate provoca modificări celulelor care le fac să crească și să se dividă rapid. Această creștere poate duce la aglomerări de celule suplimentare numite tumori sau leziuni. Acestea pot fi canceroase (maligne) sau inofensive (benigne). În fiecare an, peste 2 milioane de oameni sunt tratați pentru 2 tipuri de cancer de piele: carcinomul bazocelular și carcinomul scuamos. Aceste tipuri de cancer sunt observate atât la persoanele mai în vârstă, cât și la persoanele mai tinere și rareori pun viața în pericol. Arsurile solare, în special în timpul copilăriei, pot crește, de asemenea, riscul de melanom.
Citește și: Adevărul despre efectul de lumină albastră și cum ne afectează sănătatea și somnul
Pericolele expunerii prelungite la soare: Cum ne protejăm
Cel mai bun mod de a ne proteja sănătatea pielii și de a preveni cancerul de piele este limitarea expunerii la soare. Evită timpul prelungit la soare și alege să stai mai mult la umbră, mai degrabă decât în lumina directă a soarelui. Protecția solară este deosebit de importantă în intervalele orare când razele soarelui sunt intense. Cremele de protecție solară sunt etichetate cu un factor de protecție solară (SPF), de 15, 30 sau 50. Îți poți proteja pielea de daune viitoare purtând cremă cu protecție pe ecran larg și un SPF de cel puțin 30, precum și evitând expunerea excesivă la soare între orele 10:00 și 16:00. Aproximativ 10 până la 30 de minute de soare pe zi te pot ajuta să obții vitamina D, dar să eviți pericolul.
Beneficiile luminii solare pentru sănătatea ta
Din punct de vedere științific, soarele are o mulțime de beneficii pentru corpul nostru. Ține cont că expunerea la soare se face în mod responsabil! Iată câteva motive excelente pentru a ieși afară și a te bucura de soare! În primul rând trebuie să știi că soarele îți îmbunătățește somnul. Cercetările indică faptul că o oră de lumină naturală dimineața te va ajuta să dormi mai bine. Lumina soarelui îți reglează ritmul circadian, spunându-i corpului când să crească și să scadă nivelul de melatonină. Așadar, cu cât te vei expune mai mult la lumina zilei, cu atât mai bine corpul tău va produce melatonină atunci când este timpul să mergi la culcare.
Soarele îți întărește sistemul imunitar. Vitamina D este, de asemenea, esențială pentru sistemul imunitar, iar cu o expunere constantă la lumina soarelui, poți contribui la întărirea acestuia. Un sistem imunitar sănătos poate contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire, infecții, unele tipuri de cancer și mortalitate după o intervenție chirurgicală.
Melatonina reduce, de asemenea, reactivitatea la stres, iar faptul de a fi în aer liber va ajuta corpul tău să regleze în mod natural melatonina, ceea ce poate ajuta la reducerea nivelului de stres. În plus, orice activitate desfășurată în aer liber (plimbare, joacă etc.), este un exercițiu suplimentar care ajută, de asemenea, la reducerea stresului.
Una dintre cele mai bune și mai ușoare modalități de a obține vitamina D este să stai afară. Organismul nostru produce vitamina D atunci când este expus la lumina soarelui. Din moment ce vitamina D ajută organismul tău să mențină calciul și previne oasele fragile, subțiri sau deformate, să stai la soare poate fi exact ceea ce ți-a recomandat medicul.
În încheiere îți spunem că puțină lumină solară îți poate face mult bine, atât timp cât este rațională și corectă. Prea multă lumină solară este extrem de dăunătoare, motiv pentru care este esențial să ții cont de recomandările medicilor pentru a te proteja de efectele razelor ultraviolete.
Sursa foto: Pinterest