Ce trebuie să știi despre piramidele din Giza: 12 lucruri interesante - LIFE.ro
Sari la conținut

Piramidele din Giza reprezintă una dintre atracțiile de top ale Egiptului. Situate în Necropola din Giza, piramidele fac parte dintr-un grup de monumente antice care includ Marea Piramidă, Marele Sfinx și multe altele. Timp de mii de ani, acestea au fost cele mai înalte structuri create de om din lume. Astăzi, ele sunt atât un sit al Patrimoniului UNESCO, cât și una dintre cele șapte minuni ale lumii.

Au fost construite de vechii regi egipteni din dinastia a IV-a – Khufu, Khafre și Menkaure, iar anii finalizării acestor construcții sunt cuprinși între 2600 și 2520 î.Hr. Aproximatiov 14,7 milioane de turiști din întreaga lume le vizitează anual.

Iată ce trebuie să știi despre Piramidele din Giza, 12 lucruri interesante pe care nu le poți rata.

Piramidele sunt situate chiar în afara Gizei, în Egipt

Multe imagini fac să pară că Piramidele din Giza sunt situate în mijlocul deșertului, dar nu este cazul. Acestea se află pe Platoul Giza, la marginea de est a orașului Giza, care este al treilea oraș ca mărime din Egipt și este situat pe malul vestic al râului Nil.

Ce trebuie să știi despre piramidele din Giza: e singura minune rămasă din lumea antică

Piramidele din Giza sunt cele mai vechi dintre cele șapte minuni ale lumii antice și, de asemenea, singura care rămâne și astăzi. Aceste minuni au inclus cândva Colosul din Rodos, Farul din Alexandria, Grădinile suspendate ale Babilonului și Statuia lui Zeus din Olimpia.

ce trebuie să știi despre piramidele din Giza

Există multe alte piramide în Egipt

În timp ce Piramidele din Giza sunt faimoase, ele nu sunt singurele piramide care trebuie vizitate în Egipt. Există peste 130 de alte piramide de descoperit în Egipt. De fapt, doar pe Platoul Giza, veți găsi în total nouă piramide. Printre ele se numără Piramida Îndoită, Piramida Roșie, Piramida lui Unas și așa mai departe.

Ce trebuie să știi despre piramidele din Giza: nu au fost primele construite

Deși Piramidele din Giza sunt foarte vechi, nu au fost primele construite. Se crede că Piramida în trepte din Dsojer din Saqqara, construită în jurul anului 2630 î.Hr. este cea mai veche piramidă din lume. Marea Piramidă din Giza a fost construită în jurul anului 2560 î.Hr., adică la 70 de ani după Piramida din Dsojer.

Piramidele din Giza au fost jefuite de hoții de morminte

De-a lungul anilor, Piramidele din Giza au fost jefuite de mai multe ori, ca multe alte morminte regale. Din moment ce se știa că faraonii erau îngropați cu aur și bijuterii, jefuirea mormintelor era destul de comună în Egiptul antic. Drept urmare, se crede că piramidele au fost jefuite în 500 de ani de la finalizare și sigilare.

Ce trebuie să știi despre piramidele din Giza: Laturile Marii Piramide sunt aliniate la direcțiile cardinale

Laturile și baza Marii Piramide a lui Khufu sunt, de asemenea, aliniate la cele patru direcții cardinale (Nord, Sud, Est și Vest). Nu prea știm cum au atins egiptenii antici acest nivel de acuratețe, dar este posibil să se bazeze pe soare și stele.

Mii de oameni au ajutat la construirea piramidelor din Giza

Descoperirile făcute în satul muncitoresc din Giza arată că o forță de muncă permanentă de aproximativ 20.000-40.000 de oameni a ajutat la construirea Piramidelor din Giza. Aceasta a inclus ingineri, arhitecți, constructori, pietrari, muncitori și mulți alții. Cei mai mulți dintre ei locuiau în apropiere și au muncit din greu pentru a construi piramida pentru salariul zilnic și hrană.

Marea Piramidă are peste 2 milioane de blocuri de piatră

Peste 2,3 milioane de blocuri de piatră au fost folosite la construcția Marii Piramide a lui Khufu. Aceasta a inclus 5,5 milioane de tone de calcar și 8.000 de tone de granit. Fiecare piatră cântărea între 25 și 80 de tone și au fost fie extrase la Giza, fie transportate cu barca din locuri îndepărtate precum Tura și Aswan.

Ce trebuie să știi despre piramidele din Giza: toate cele trei piramide au fost odată acoperite cu calcar alb

Cele trei piramide din Giza au fost odată acoperite cu o carcasă albă de calcar lustruită care reflecta razele soarelui. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, aceste învelișuri de calcar au dispărut din cauza cutremurelor sau fiind folosite pentru construirea altor structuri. Dar, încă puteți vedea un pic din carcasa originală chiar în vârful Piramidei lui Khafre.

Piramidele s-au micșorat de-a lungul anilor

Ca urmare a faptului că au fost îndepărtate de carcasele lor exterioare și de mii de ani de eroziune, piramidele sunt mult mai mici decât înălțimile lor inițiale. Marea Piramidă a lui Khufu, care avea inițial 150 de metri înălțime, acum are doar 138 de metri. Piramida lui Khafre avea odată 143 de metri înălțime, dar acum se află la 136 de metri. Și, cea mai mică dintre piramide, cea a lui Menkaure avea 66 de metri înălțime și acum măsoară 62 de metri.

ce trebuie să știi despre piramidele din Giza

Ce trebuie să știi despre piramidele din Giza: toate piramidele au un complex funerar mare

Cele trei piramide ale faraonilor sunt înconjurate de mai multe structuri. Fiecare are mai multe piramide satelit, unde au fost îngropate reginele, un templu de vale unde faraonul a fost pregătit pentru înmormântare și un templu mortuar unde preoții i-au venerat pe faraonii decedați. Piramidele sunt, de asemenea, înconjurate de mastabe și cimitire în care au fost îngropați oficialii și rudele regelui.

Au devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO

Piramidele din Giza au fost desemnate în patrimoniul mondial UNESCO în 1979, împreună cu celelalte monumente antice din zona Memphis. Orașul antic Memphis a fost capitala Egiptului timp de peste 3.000 de ani. Include multe cimitire antice în zona sa, inclusiv Necropola Giza, Saqqara și Dahshur.

Citește și: Planuri de vacanță: Când e cel mai indicat să vizitezi Egiptul?

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora