Ce vedem la Festivalul de Film Experimental BIEFF 2018 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce vedem la Festivalul de Film Experimental BIEFF 2018

Festivalul aduce în premieră la Bucureşti unele dintre cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an.
Share this article

Ajuns la cea de-a opta ediţie, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF revine anul acesta, între 26 martie şi 1 aprilie, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco. Festivalul aduce în premieră la Bucureşti unele dintre cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an.

BIEFF invită anul acesta la empatie, căci se desfăşoară în spiritul „Embracing Otherness”, un titlu prin care organizatorii propun publicului să îmbrăţişeze atât diversitatea poveştilor reale din jurul nostru, cât şi diversitatea limbajului cinematografic prin care acestea sunt reprezentate şi puse în discuţie.

Tema ediţiei propune, de fapt, nişte întrebări clare: „Cum ne pot apropia de fapt diferenţele dintre noi? În ce fel poate fi explorată, extinsă şi depăşită în societate propria zonă de confort?”

Selecţia de anul acesta propune conştientizarea graniţelor care încă ne despart, fiecare film acţionând ca o platformă de comunicare şi ca o sursă constantă de noi perspective.

„Our Skin”, de Joao Queiroga

Competiţia internaţională BIEFF este organizată anul acesta în 5 teme relevante pentru societatea contemporană şi propune 26 de scurtmetraje care demontează cu îndrăzneală şi fără compromisuri prejudecăţile omniprezente în discursurile din mass-media, reflectând asupra alterităţii şi propunând noi metode prin care ne putem identifica cu cei din jurul nostru:

  • Intimacy In The Digital Age
  • Human Nature / Mother Nature
  • (Self)Portrait Of The Artist As A Young Man
  • A Lie That Tells The Truth
  • Embracing The Female Gaze

În cadrul competiţiei vom putea vedea şi cele mai noi lucrări semnate de cineaşti recunoscuţi, cu universuri cinematografice aparte, ca João Pedro Rodrigues, Yann Gonzalez sau Yorgos Zois, şi de câteva dintre cele mai puternice şi actuale voci creative din lumea artelor vizuale, ca Lawrence Abu Hamdan, Ali Cherri, Laure Prouvost, Roee Rosen sau duo-ul Metahaven.

Parteneriatele BIEFF cu câteva dintre cele mai importante festivaluri europene de film revin anul acesta, cu noutăţi substanţiale şi cu aceeaşi invitaţie adresată publicului de a demonta barierele din calea conexiunilor umane.

Festival Internaţional de Film de la Berlin (prin parteneriatul cu BIEFF) propune, pentru prima dată în România, un focus dedicat secţiunii sale speciale pentru lucrările la graniţa dintre cinema şi artă vizuală – Forum Expanded. Programele din cadrul Berlinale Spotlight: Forum Expanded conştientizează impactul artiştilor în transformarea socială şi conţin o selecţie extinsă de filme-eseu şi abordări documentare care ne reconfigurează percepţiile asupra realităţii contemporane, lucrări realizate de artişti vizuali renumiţi şi multi-premiaţi, dintre care îi amintim pe Yael Bartana, Eija-Liisa Ahtila sau Bernd Lützeler.

Parteneriatul BIEFF cu secţiunea Quinzaine des Réalisateurs (cunoscută internaţional ca Directors’ Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes, aduce şi de această dată în premieră bucureşteană un nou lungmetraj semnat de unul dintre marii maeştri ai cinematografiei, un inovator al cinema-ului de autor îndrăgit deja de publicul BIEFF(numele său va fi anunţat în curând).

BIEFF 2018 continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, care prezintă publicului român o mostră impresionantă de activism în cinema şi arta vizuală, în cadrul programului tematic A DUTCH PERSPECTIVE. Cele şapte filme din acest program, deşi tratează subiecte diverse, cum ar fi cenzura şi colonialismul, sunt 7piese ale aceluiaşi puzzle, fiind realizate de cineaşti şi artişti din diferite colţuri ale lumii (Argentina, Turcia, Italia etc.), care trăiesc şi lucrează în Olanda.

„Les Intranquilles”, de Magdalena Froger

Festival de Film de la Sarajevo, cel mai important festival de film din sud-estul Europei, va prezenta astfel în cadrul BIEFF o selecţie de scurtmetraje din secţiunea sa European Shorts. Filmele din acest program confruntă modalităţile prin care ne raportăm la multiplele faţete ale identităţii – de la cea personală la cea naţională – ca membri activi ai societăţii în oraşul european contemporan.

Nu lipsesc nici anul acesta scurtmetrajele câştigătoare ale marilor premii din cele mai prestigioase festivaluri internaţionale. În programul Golden Shorts: Best Films In Major Festivals, va fi proiectat printre altele You Will Be Fine, de Céline Devaux – cel mai recent câştigător al Premiului Orizzonti pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Veneţia, nominalizat de asemenea la Premiile Academiei Europene de Film (European Film Awards 2017) şi mai multe scurtmetraje premiate la Locarno, ca Les Intranquilles, de Magdalena Froger, şi Genesis, de Lucien Monot.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc între 26 martie şi 1 aprilie 2018, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire PopescoPână pe 26 februarie pot fi achiziţionate primele abonamente pentru festival – un număr limitat de early bird festival pass-uri, la preţul promoţional de 70 de lei, pe site-ul Eventbook.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora