„Cei din scaun sunt eroi adevărați”. Cum a ajuns Irina Văcărean, președinta Asociației Lions Club Sportiv și antreprenoare în domeniul medical, să organizeze evenimente sportive pentru persoanele cu dizabilități - LIFE.ro
Sari la conținut

După cum a mărturisit chiar ea, Irina Văcărean este de profesie economist, dar lumea „halatelor albe” a fascinat-o mai mult. A simțit să fie bucată din ea, iar propria viziune în sistemul medical se observă. Din poziția de antreprenor, conduce una dintre cele mai performante companii de import și export de aparatură medicală. Beneficiare sunt și persoanele cu dizabilități, iar datorită lor și poveștilor pe care le poartă pe umeri și în inimă, Irina a înființat asociația Lions Club Sportiv „Mereu Împreună pentru Oameni”

În interiorul acesteia, se organizează anual Competiția de Biliard în Scaun Rulant ce se desfășoară la București, la IDM Club. Competitori din toată țara sunt așteptați să se înscrie, atât jucători profesioniști, cât și amatori. Este un eveniment de mare amploare unde se joacă biliard, atât în scaun rulant, cât și în picioare. Poate chiar cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilități.

Irina se îmbracă cu stare de bine chiar dacă sunt mulți pași organizatorici de făcut pentru această competiție în această perioadă. A negociat inclusiv cu timpul pentru a face mai multe împărtășiri cu noi atât despre cine, cum e și ce o motivează în acest domeniu în care o întâlnim, cât și cine este dincolo de haina office. Fiică, soție, mamă, soră, dar mai bine să-i dăm cuvântul!

Irina Văcărean, Lions Club Sportiv: „Participarea la alegerile pentru Președinția Comitetului Național Paralimpic a fost pentru mine o ocazie de a face publice ideile și viziunea mea privind evoluția sportului paralimpic în România”

Irina, ce rol ocupi în societate în această perioadă?

Sunt președintele Asociației Lions Club Sportiv ,,Mereu Împreună Pentru Oameni”.

De cât timp te găsim în această funcție?

Din anul 2018.

„Președinta și fondatoarea Asociației Club Sportiv „Mereu Împreună pentru Oameni”, și-a anunțat public dorința de a participa la alegerile care vor avea loc în data de 29 mai 2021, pentru funcția de Președinte al Comitetului Național Paralimpic” sunau unele titluri ale ziarelor. Ce s-a întâmplat de atunci și până acum?

Numai lucruri frumoase pot spune 😊.Participarea la alegerile pentru Președinția Comitetului Național Paralimpic a fost pentru mine o ocazie de a face publice ideile și viziunea mea privind evoluția sportului paralimpic în România, dorința de a aduce calitate în această categorie sportivă și de a oferi totodată o soluție pentru a ajuta cât mai mulți oameni cu dizabilități să facă mișcare și de ce nu, să facă performanță.

De atunci și până în prezent am continuat să promovăm biliardul aducând speranța, voie bună și multe strigăte de bucurie în competițiile noastre organizate anual în cadrul ,,Competiția de Biliard în Scaun Rulant”. Cununa cu lauri a venit la invitația campionului mondial – Henrik Larson (Suedia) – la Campionatul European de la Malmo, unde am participat 2 ani la rând cu deținătorul locului 1 la Competiția de Biliard în Scaun Rulant – Ioan Tudose.

Poziția de antreprenor, natura vieții sau credința în omul bun din tine care dorește să miște lucrurile în țară în rândul persoanelor cu probleme locomotorii te-au condus către toate proiectele pe care le-ai fondat?

În primul rând, curajul de a lua toate lucrurile în piept până la atingerea obiectivelor propuse, dobândit în anteprenoriat, la un loc cu bucuria de a dărui și dorința de a oferi.

Citește și: Cum trăiești fericit, deși te lupți, din scaun rulant, cu distrofia musculară? Ovidiu Milian a arătat tuturor că dizabilitatea sa este o abilitate: „Persoanele cu dizabilități nu sunt singure”

De peste 13 ani conduci una dintre firmele cele mai performante de import și distribuție de aparatură medicală. Care este povestea din spate?

Dorința de a reuși acolo, unora li se părea foarte greu, de a crea propria viziune asupra sistemului medical prin proiectele la care am pus umărul aducând branduri de renume în piața medicală, atrăgând lângă mine specialiști și formând de-a lungul timpului alții pentru a veni cât mai mult în întâmpinarea medicilor și nu în ultimul rând, a bolnavilor, principalii beneficiari ai echipamentelor distribuite de noi.

De profesie sunt economist, însă „lumea halatelor albe ” mi s-a părut magică.

Dintotdeauna ai fost antreprenor?

Nu 😊 Am trecut prin mai multe etape ca angajată în mai multe companii, nu toate de profil medical. În ultima parte am intrat în acest sector de care m-am îndrăgostit, iar antreprenoriatul a venit natural.

Ai ales tu drumul antreprenoriatului sau el pe tine? Ce crezi?

Cum spuneam, a venit natural. La un moment dat cu puțină inconștiență și foarte mult curaj, am simțit că pot face mult mai mult. Sunt un om foarte creativ și optimist, iar asta mă face să găsesc soluții pentru orice.

Irina Văcărean, Lions Club Sportiv: „În familia mea nu este nimeni în această situație, dar totul a pornit de la o gamă de produse distribuită de compania mea”

Ușor sau greu a fost acest drum profesional? Cum îl poți defini?

Drumul continuă … și este din ce în ce mai interesant. Nimic nu este obositor sau greu când îți place ceea ce faci. Provocări sunt la tot drumul, dar cred că frumusețea constă în modul cum le depășești, chiar dacă uneori mă așez pe podea cu ochii în zare, descumpănită, întotdeauna apare reculul și totul se luminează.

A stat mereu la bază o motivație intrinsecă? Recunosc, curiozitatea mea este dacă în familia ta, poate, este cineva în această situație și de aici s-a născut această „surpriză lăuntrică” de a fi omul care oferă sprijin fără să aștepte ceva în schimb.

În familia mea nu este nimeni în această situație, dar totul a pornit de la o gamă de produse distribuită de compania mea și având ca beneficiari persoanele cu dizabilități. Atunci am văzut forța lor, dorința de a-i trata în mod egal și am început să văd lumea și prin ochii lor. Pentru mine sunt eroi cu povești cutremurătore.

Apropo de așteptarea sau de a primi ceva la schimb pentru binele pe care îl faci sub egida asociației, aș zice că este în mică măsură. Un zâmbet și stare de bine din partea persoanelor pe care le ai sub aripă?

Dar eu primesc la schimb mereu înzecit! Starea de bine și de euforie pe care o simt când dăruiesc sau construiesc ceva pentru această comunitate este fără margini. Îmi simt sufletul plin și mă încarcă de foarte multă energie pe care o revărs în munca mea de zi cu zi. E minunat!

Care sunt nevoile fundamentale ale persoanelor din scaunul cu rotile?

Pe lângă nevoile medicale, sunt provocări ce țin de infrastructură destinată lor. Se confruntă cu lipsa de empatie din partea oamenilor, lipsa de socializare, de scop, de apartenență, un cumul de factori care, din păcate, nu ajută și nici nu sunt incluzivi.

Irina Văcărean, Lions Club Sportiv: „Este forma mea de a mulțumi pentru că sunt, pentru ceea ce sunt, pentru familie, tot”

Cât de tare îi ajută sportul să depășească traumele din viața lor?

Foarte mult! Îi determină să se simtă puternici, le oferă un țel pentru care să lupte, îi adună la un loc, le creează contexte de socializare, împărtășire, amuzament, prietenie. Sportul ar trebui să fie o prioritate în viața de zi cu zi, în starea de bine, în echilibrul psihic.

Ce se întâmplă pe 7 iunie?

Este a 8-a ediție a Competiției de Biliard în Scaun Rulant ce se desfășoară la Bucureșți, anual, IDM Club București, unde așteptăm competitorii să se înscrie din toată țară . Este un eveniment de mare amploare unde se joacă biliard, atât în scaun rulant, cât și în picioare, în adevăratul sens.

Alături de noi este, ca în fiecare an, Sonia Simionov, om de televiziune și campion național la biliard. Ea reprezintă imaginea Competiției alături de Henrik Larson, multiplu campion mondial la biliard. Rolul de arbitru și coordonator de loc îl poartă tot Sonia.

De ce biliard?

De ce nu? A pornit dintr-o glumă, ca divertisment la primul mare eveniment social al Asociației și deja am creat un curent, cum ne-au numit cei din presă.

Biliardul este un joc al minții, al strategiei, al structurii care poate fi foarte bine jucat și de persoanele în scaun rulant. E un joc care incită și adună oamenii laolaltă. De ce să nu oferim și pentru persoanele în scaun rulant un joc care să stârnească și să antreneze? Da, biliardul e un joc, însă mai mult, dincolo de ce știm toți că este, el este strategie, putere, abilitate mintală.

Irina, crezi acum că misiunea ta în viață e să fii facilitatorul sportivilor paralimpici? Întreb asta pentru că pui la dispoziție instrumente, aparatură, idei accesibile pentru toți sportivii cu dizabilități din România.

Nu știu dacă o pot numi misiune, cred că este forma mea de a mulțumi pentru că sunt, pentru ceea ce sunt, pentru familie, tot. Poate ,,recunoștință”.

Se promovează sportul paralimpic fără discriminare în România?

Din păcate, nu. Pașii sunt foarte anevoioși, însă nimic nu este imposibil. Vom face tot ceea ce putem pentru a-l promova, chiar și cu pași mici.

Irina Văcărean, Lions Club Sportiv: „Sunt cea mai mare dintre frați”

Aș vrea să ne întoarcem puțin la tine. Cine e Irina dincolo de hainele pe care le poartă în societate? Ești mamă, soție, mătușă?

Da 😉. Sunt mama unui băiat de 15 ani de care sunt foarte mândră (și acum zâmbesc când scriu), soție , mătușă, soră .

Nu cred că te-ai gândit când erai copil că o să devii antreprenor, dar te-ai gândit că o să lucrezi în folosul oamenilor? Erai de mică altruistă?

Provin dintr-o familie cu 4 frați, iar a fi altuist era ceva firesc. Mi-a plăcut tot timpul să fiu înconjurată de oameni și foarte empatică la nevoile lor, iar dorința mea atunci când eram mică era de a lucra la NASA. Mi se părea că planeta este doar o stație … prea mică pentru a fi totul.

Cu ce valori ai crescut în sânul familiei?

De a ajuta pe cei mai slabi, respect, cinste, de a nu renunța atunci când ceva nu iese din prima, de a încerca să nu rămână nimeni în urmă.

Apropo, a câta ești în familia ta?

Sunt cea mai mare. Mai am 3 surori și un frate.

Antreprenoriatul se invață. Tu ai învățat de la tată, de la mamă sau niciunul dintre ei nu sunt în acest domeniu?

Am învățat pe propria piele, dar am avut norocul să întâlnesc în viață oameni care mi-au devenit mentori. Atunci când cazi și te ridici, devii de 10 ori mai puternic .

Irina, pleci cu problemele profesionale acasă sau te dezbraci ușor de ele?

Asta am învățat destul de târziu, din păcate. Sunt ani de care nu îmi amintesc nimic. Acum văd lucrurile altfel. Nu mai vreau să pierd nimic din tot ce este legat de suflet … mă străduiesc .

Irina Văcărean, Lions Club Sportiv: „Cei din scaun sunt eroi adevărați”

Un om este construit atât din mulțumiri sufletești, cât și din tristeți. Ai văzut multă tristețe în jurul tău, poate ascunsă. Te-ai gândit vreodată cum te-ai fi descurcat tu, dacă erai în locul persoanelor din scaunul cu rotile cei cu care interacționezi?

Da, m-am gândit, de aceea pentru mine, ei sunt eroi adevărați pentru că cel mai greu cred că este să învingi psihicul, proiecția pe care o ai în acel moment asupra ta. Lumea din scaunul rulant se vede cu siguranță, altfel. Mereu să ne amintim cine suntem și pentru ce suntem recunoscători. Oamenii aceștia sunt pură empatie și reziliența asupra vieții! Aici e puterea lor!

De unde oare ți-ai luat tu puterea?

Din povești, din trăirile mele și ale oamenilor. Din pasiuni pe care le descopăr. Mă hrănesc cu bucuria celor din jur și cu succesul dobândit în urma unei provocări. E minunat!

Citește și: Mihai Gaiță, campion la tenis în scaun rulant sau cum viața l-a învățat să fie dublu învingător

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora