Cei mai deștepți copii din lume
Cum ar fi să-i găsim pe cei mai deștepți copii din lume, să-i punem la un loc și să le asigurăm cea mai bună educație din partea celor mai buni specialiști?
Aceasta este una dintre întrebările la care Brilliant, un startup din Palo Alto California, încearcă să găsească răspunsul.
CEO-ul Brilliant, Sue Khim este de părere că factorii de decizie la nivel mondial sunt preocupați doar de 20% din totalul studenților din întreaga lume și că primii 10% sunt „ignorați”.
Khim susține că misiunea companiei sale este aceea de a descoperi geniile din întreaga lume și de a le ajuta prin furnizarea celor mai bune metode educative oferite de cei mai buni profesori și cele mai prestigioase unități de învățământ.
Brilliant încearcă să găsească acești copii cu ajutorul unei platforme online, Brilliant.org unde oricine se poate înscrie și poate rezolva o serie de probleme a căror dificultate crește progresiv. 70 de mii de copii din 155 de țări au participat la concursul Brilliant.
Cu aceste date, cei de la Brilliant au reușit să-i arate pe primii zece cei mai deștepți copii din lume.
Phoebe Cai, în vârsta de 15 ani din California, SUA lucrează la analiza datelor pentru școala medicală U Penn
La vârsta de numai 15 ani, Phoebe Cai este deja implicată în cercetare la un nivel universitar, asistând la analiza datelor unui proiect de cercetare al Școlii medicale din cadrul Universității Pennsylvania.
Cai a obținut locul al optulea la concursul de matematică pentru fete de la MIT (una dintre cele mai importante și renumite universități din lume) și a fost medaliată cu bronz la Olimpiada de matematică pentru fete. De asemenea este calificată la olimpiada de matematică a SUA și este membră a echipei Lehigh Valley Fire care a câștigat primul loc la competiția de matematică a Princeton University în 2012.
La 12 ani, Dylan Toth din Singapore este cel mai invidiat copil de către studenți pentru abilitățile sale de a înțelege noțiunile abstracte ale algebrei
De la o vârstă fragedă Dylan a avut o sete nemăsurată de cunoaștere. Plictisit de cursurile de matematică de la școală, Dylan a început să scotocească bibliotecile din oraș pentru a descoperi o materie mai provocatoare.
Ministrul Educației din Singapore i-a aprobat mai târziu decizia de a accelera materia la matematică, punându-l în contact cu un profesor de liceu pentru a studia materia recomandată copiilor cu câțiva ani mai mari decât el.
Toth a descoperit Brilliant.org căutând pe net probleme de matematică provocatoare și astfel, organizația a reușit să-i recomande un nou mentor de la Universitatea din Michigan.
În timpul sesiunilor de mentorat cu profesorul Farrel Wu, el a studiat algebra lineară abstractă dând dovadă de abilități care ar putea, conform profesorului său, să-l plaseze în primele locuri pentru obținerea unor burse școlare la cele mai prestigioase universități din America.
Toth se antrenează în paralel pentru a participa la competiții de robotică, matematică și tenis de masă în Singapore.
Tadewos Abiye Getachew, de 17 ani, din Etiopia a dezvoltat un soft de predare numit Cognitosoft
Tadewos Abiye Getachew trăiește în Bole, o suburbie a orașului Addis Abeba din Etiopia.
La numai 17 ani, împreună cu colegii ei de echipă, a câștigat locul 1 la târgul de științe din oraș, pentru dezvoltarea Cognitosoft, un program software care are ca scop introducerea elevilor din Etiopia rurală în informatică, fizică și matematică, în limbile locale ale Etiopiei.
Getachew și colegii ei s-au parteneriat cu mai mulți sponsori pentru a face posibilă distribuirea gratuită a acestui program în comunitățile rurale.
Getachew a obținut 99 de procente la examenul național din Etiopia și s-a clasat pe locul 1 în competiția Ziua Mondială de Matematică organizată Gibson School Systems. Ea își dorește să obțină o diplomă și o carieră în tehnologie și matematică.
Inderjit Kaur, în vârstă de 16 ani, din Malaysia a construit un „Robot dădacă” ce poate monitoriza sunetele și temperatura unui copil
O elevă de 16 ani de la Pusat PERMATApintar Negara, centrul copiilor supradotați din Malaysia se poate lăuda cu niște realizări impresionante în mediul academic.
De asemenea a condus o echipă în câteva competiții de robotică, ce s-a bucurat de mare succes, inclusiv câștigarea medaliei de aur la Simpozionul Internațional Robotics and Intelligent Sensors 2012.
Robotul echipei sale „Nanny Robot” a fost creat pentru a monitoriza starea unui bebeluș folosind senzori de sunet și temperatură ce activează funcții precum legănatul copilului sau apelarea părinților în funcție de intensitatea plânsetului copilului.
Kaur speră să obțină o diplomă în neuro știință, în cadrul unei universități americane pentru a continua să creeze roboți umanoizi.
Joey Hudy, 16 ani, din SUA este cel mai mândru de plăcile sale de expansiune a circuitelor tipărite
La numai 16 ani, Joey Hudy l-a întâlnit deja pe președintele Statelor Unite ale Americii și a câștigat o serie de premii pentru creațiile sale în domeniul ingineriei, cel mai recent fiind pentru crearea unui computer ce folosește energia solară în cadrul competiției Sun Valley Solar Ultimate Challenge.
Cea mai mare mândrie a lui Hudy sunt cele două LED Arduino Shields – plăci de expansiune a circuitelor tipărite – despre care el crede că vor ajuta și alți copii să descopere conceptul de inginerie pentru amuzament. A pornit chiar și o mică afacere vânzând aceste plăci pe diferite website-uri.
Hudy a terminat liceul la Herberger Young Scholars Academy, în cadrul Arizona University, o școală acceleratoare.
Nur Muhammad Shafiullah, 15 ani, cel mai tânăr elev din Bangladesh ce concurează la Olimpiada Internațională de matematică
Nur Muhammad Shafiullah deține un număr impresionant de recorduri olimpice în Bangladesh, și a fost cel mai tânăr elev care va concura la olimpiadele internaționale de matematică și informatică.
În anul 2012 a primit o medalie de bronz la olimpiada internațională de matematică din Argentina și a obținut cel mai mare punctaj la matematică din Bangladesh, timp de trei ani la rând.
Kensen Shi, 17 ani din America co-autorizează o lucrare despre o metodă mai eficientă de planificare a mișcării.
Kensen Shi avea vârsta de 17 ani când era student la A&M Consolidated High School din College Station, Texas.
El a câștigat cel mai mare premiu individual pentru competiția națională Siemens în Matematică, Știință și Tehnologie în 2012.
Shi este co-autor al unei lucrări de cercetare care prezintă proiectul său câștigător, Lazy Toggle PRM. Lazy Toggle este o metodă mai eficientă de planificare a mișcării, care are o serie de utilizări în robotică, animație și design de joc.
Shi s-a clasat pe locul 6 în concursul de talente Intel Science în 2013, a participat la mai multe olimpiade de matematică din SUA și are o pasiune pentru cântatul la pian, câștigând de două ori Audiția națională de pian de la Breasla națională a profesorilor de pian. Planul lui este să ajungă la Stanford University.
Raghav Sood, 15 ani, din India a publicat mai multe aplicații Android și Blackberry
Raghav Sood a învățat singur HTML, CSS și Javascript la vârsta de 9 ani și s-a concentrat pe dezvoltare web cu mult înainte de tranziția către platformele mobile.
La 15 ani este fondatorul și CEO-ul Appaholics LLC, iar în 2012 a publicat prima sa carte „Pro Android Augmented Reality”.
Lawrence Sun, 16 ani, din SUA, primit la MIT
Lawrence Sun este un copil de 16 ani din Oregon, SUA, ce a fost admis la MIT, accelerând absolvirea liceului.
În cadrul Simpozionului Internațional 2012 privind logica cu mai multe valori, Sun a prezentat cercetările sale publicate despre utilizarea tehnicilor de programare a roboților pentru a găsi contradicții în legile care guvernează utilizarea forței.
Sun intenționează să se implice în fizică, informatică sau matematică la MIT. După MIT, speră să urmeze o carieră în cercetare, fie în mediul academic, fie în dezvoltarea tehnologiei.
Farrell Wu, 12 ani, din Filipine, a început să tranzacționeze stocuri la trei ani
Farrel Wu a început să facă calcule matematice la vârsta de 1 an, iar la 3 ani tranzacționa stocuri. Setea lui de cunoaștere extraordinar de mare l-a făcut să citească enciclopedia în timp ce-și aștepta părinții să-l ia de la școală.
La vârsta de 12 ani a fost al treilea la Olimpiada de matematică din Filipine, ceea ce a fost o surpriză uriașă pentru cei care au corectat lucrările.
Wu își dorește să-și continue studiile în America pentru o carieră în domeniul investițiilor bancare.