Cei mai longevivi europeni - cine şi unde trăieşte mai mult şi mai bine - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai longevivi europeni - cine şi unde trăieşte mai mult şi mai bine

Spaniolii pun mare preţ pe familie şi pe cât mai mult timp petrecut în sânul ei, iar acest lucru, spun cercetătorii, influenţează şi el durata de viaţă, alături de celebra lor dietă mediteraneană.
Share this article

De când se ştie omul a visat la tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Ştiinţa şi medicina au evoluat, într-adevăr, dar visul acesta rămâne o utopie. Există însă ţări în lume ai căror locuitori trăiesc mai mult decât ceilalţi, iar cercetătorii au încercat să afle ce anume le prelungeşte viaţa acestora şi ce le-o scurtează celorlalţi. Dacă în acest moment Japonia şi Singapore sunt statele cu cea mai ridicată speranţă de viaţă din lume, previziunile arată că peste 20 de ani topul mondial va fi condus de Spania. De altfel ibericii sunt în acest moment cei mai longevivi europeni, unde media pentru întreg continentul este de 79 de ani.

Spania, ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din Europa

Capitala Spaniei, Madrid şi zonele limitrofe stau cel mai bine la acest capitol. Speranţa de viaţă aici este de 85,2 ani. Este urmată îndeaproape de alte 2 regiuni, La Rioja şi Castilla y León, amândouă cu 84,3 ani.

Specialiştii spun că unul dintre lucrurile ce a dus la aceste cifre ţine de dieta mediteraneană adoptată de locuitorii Peninsului Iberice. Consumul de alimente neprocesate sau procesate cât mai puţin, mesele bogate în peşte, fructe de mare, fructe şi legume, uleiul de măsline, nucile şi alunele sunt, iar medicii confirmă lucrul acesta, o bogăţie şi un motor fantastic pentru orice organism.

Paella cu fructe de mare, reţetă tradiţională în Spania

Pe de altă parte, şi valorile familiale par să aibă un cuvânt hotărâtor în această privinţă. Spaniolii pun mare preţ pe familie şi pe cât mai mult timp petrecut în sânul ei, iar acest lucru, spun cercetătorii, influenţează şi el durata de viaţă. Nivelul de trai este unul bun, astfel încât locuitorii nu trăiesc constant cu stresul luptei pentru supravieţuire, a grijii pentru ziua de mâine. Şi acesta este un factor important care a dus Spania pe primul loc în topul cu cei mai longevivi europeni.

Mai mult, studiile arată că până în 2040 Spania va ajunge să aibă cea mai mare speranţă de viaţă de pe întreg globul, iar aceasta se va apropia de 86 de ani.

Cei mai longevivi europeni trăiesc în sud-vestul şi nordul continentului

Şi în Italia speranţa de viaţă este mai mare decât media europeană. Variază, ce-i drept, între 81,1 ani pentru copiii din regiunea Campania şi 84,4 ani pentru cei din Trento. Şi aici, ca şi în cazul Spaniei, dieta mediteraneană, precum şi clima par să îşi spună cuvântul.

Franţa, Elveţia, Finlanda şi Suedia sunt şi ele în top, cu o speranţă de viaţă ce depăşeşte media europeană. De altfel, şi în ţări precum Luxemburg, Cipru, Malta, Austria, Irlanda, Olanda, Belgia, Grecia, Portugalia, Marea Britanie, Slovenia, Germania şi Danemarca, speranţa de viaţă depăşeşte 80 de ani.

La polul opus, ţările europene cu cea mai scăzută speranţă de viaţă sunt Letonia, Lituania, Bulgaria şi România.

România, la coada clasamentului

Deşi a crescut în ultimii ani, speranţa de viaţă a locuitorilor din ţara noastră este în continuare cu mult sub media europeană: 75,3 ani. Şi asta, spun specialiştii, este din cauza unei mortalităţi ridicate din cauze ce pot fi evitate sau tratate, una dintre cele mai crescute din Europa.

Româncele trăiesc, în medie, cu 7 ani mai mult decât trăiesc bărbaţii români, dar chiar şi ele sunt cu 2 ani în minus faţă de media Uniunii Europene. Studiile efectuate de reprezentanţi ai Comisiei Europene au scos la iveală faptul că românii nu pun mare preţ pe starea lor de sănătate, dar longevitatea în cazul ţării noastre este afectată şi de inechităţile socio-economice, precum şi de deficienţele în furnizarea serviciilor medicale. România are cele mai mici cheltuieli în domeniul sănătăţii din întreaga Uniune Europeană, dar cheltuielile sunt reduse în toate domeniile ce influenţează starea de sănătate şi speranţa de viaţă a populaţiei.

Obiceiurile nocive îşi pun şi ele amprenta. 50% dintre adulţii bărbați consumă alcool în exces, 1 din 5 adulţi fumează, alimentaţia este deficitară, iar lipsa activităţii fizice este o constantă.

Cei mai mulţi centenari din Europa

Europa adăposteşte 2 dintre cele 5 zone albastre ale lumii, regiuni în care oamenii trăiesc mult peste media mondială şi au şi o calitate mai bună a vieţii la vârsta a treia.

Prima este Sardinia, o insulă din Marea Mediterană, iar zona muntoasă Barbagia şi provincia Nuoro adăpostesc cei mai mulţi localnici care trec de 100 de ani. Unul dintre secretele lor pare să fie mişcarea continuă. Aici descoperi uşor octogenari care merg cu oile pe munte sau nonagenari care merg la tăiat de lemne.

Dieta localnicilor este şi ea extrem de importantă. Majoritatea produselor sunt locale şi naturale, crescute chiar de ei. Se mănâncă puţină carne, în favoarea legumelor, cerealelor integrale, nucilor şi brânzei de oaie, celebra brânză pecorino, ce conţine acizi graşi esenţiali, Omega 3, ce au rol antiinflamator.

A doua zonă albastră a Europei este o altă insulă, de această dată grecească – Ikaria. Ca şi în cazul locuitorilor din Sardinia, şi aici oamenii se hrănesc îndeosebi cu produse din propriile grădini. Nu le lipsesc de pe masă laptele de capră, mierea, leguminoasele, fructele şi legumele, precum şi uleiul de măsline. Localnicii trăiesc fără să cunoască agitaţia urbană cu care suntem cei mai mulţi dintre noi obişnuiţi, sursele de stres fiind extrem de reduse în această zonă. Pun mare preţ pe familie şi comunitate, dar şi pe distracţie.

Cei mai longevivi europeni – Riscuri şi previziuni

În următorii 20 de ani principalele cauze ale bolilor şi morţii vor fi obezitatea, cancerul şi bolile pulmonare, toate reprezentând deja o problemă majoră pe întreaga suprafaţă a pământului. Tocmai de aceea speranţa de viaţă în următorii ani va fi influenţată în mare parte de dieta adoptată de oameni, dar şi de modul în care autorităţile vor decide să ia măsuri în aceste cazuri. Mâncarea nesănătoasă, alcoolul şi tutunul, precum şi lipsa mişcării fizice sunt factori decidenţi atât în starea de sănătate, cât şi în longevitatea oamenilor.

Calculele cercetătorilor arată că Spania va deţine primul loc, cu o speranţă de viaţă de 85,8 ani, urmată de Japonia (85,7 ani) şi Singapore (85,4 ani). Primele 5 locuri sunt completate de alte 2 ţări europene: Suedia (85,2 ani) şi Portugalia (84,5 ani).

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora