Cei mai picanți ardei din lume
Când vorbim de cei mai picanți ardei din lume, exemplarul ce deține primul loc este înscris în Cartea Recordurilor încă din 2017, iar iuțeala lui a fost determinată conform unei scale extrem de specifice.
Unii dintre cei mai picanți ardei din lume au evoluat în mod natural către acest titlu, în timp ce alții au fost produși în laborator. Oricum ar fi, odată gustat unul dintre ei, papilele tale gustative ar putea fi extrem de satisfăcute, sau, dimpotrivă chinuite.
Dar care sunt cei mai picanți ardei din lume și cum se măsoară gradul de iuțeală.
Cum se măsoară cei mai picanți ardei din lume?
Crezi sau nu, există de fapt o unitate de măsură standard pentru nivelul de iuțeală. Vorbim despre Scala Scoville. Numită după farmacistul american Wilbur Scoville, care a conceput testul și scala în 1912 în timp ce lucra la compania farmaceutică Parke-Davis, ea măsoară iuțeala ardeilor și a altor alimente picante. Unitatea standard de măsurare este SHU (Scoville Heat Unit).
SHU este o modalitate de a cuantifica cât de picant este un ardei prin măsurarea concentrației de capsaicinoizi. Capsaicinoizii reprezintă chimicalele responsabile pentru senzația de iuțeală provocată de un ardei.
Conform rezultatelor obținute, iată care sunt cei mai picanți 8 ardei din lume, de la cel mai „puțin” picant, la cel mai și cel mai picant:
7 Pot Barrackpore – 1 milion SHU
Familia 7-Pot provine din Trinidad. Acolo există câteva versiuni diferite ale acestui soi, printre care Yellow 7-Pot, 7-Pot Jonah sau Ciocolata, ori 7-Pot Douglah. Numele provine de la zicala că „este suficient de iute pentru a condimenta 7 oale de tocană”.
În Trinidad acești ardei sunt utilizați în producerea gazelor lacrimogene de calitate militară și în producerea vopselurilor marine, speciale pentru a ține balenele la distanță.
Revenind la acest clasament, acest soi de 7-Pot provine din regiunea Barrackpore, de pe insula Trinidad, din Caraibe. Specialiștii susțin că pe lângă iuțeala extrem de puternică, ardeiul are o aromă fructată.
Ardeiul Fantomă (Bhut Jolokia) – 1.041.427 SHU
Bhut Jolokia, cunoscut și sub denumirea de ardeiul fantomă este o specie hibrid cultivată în nord-estul statelor indiene Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland și Manipur.
Cu peste 1 milion SHU, acești ardei sunt iuți, de fapt, unii dintre cei mai picanți ardei din lume. Crezi că ai putea gusta?
Naga Viper – 1.349.000 SHU
Naga Viper a fost creat în Anglia de către fermierul, cultivator de chili, Gerald Fowler. Acesta susține că este o specie hibrid obținută din trei specii: Naga Morich, Bhut Jolokia și Scorpionul de Trinidad, unii dintre cei mai picanți ardei din lume.
Scorpionul de Trinidad „Butch T” – 1.463.700 SHU
Scorpionul de Trnidad este un soi de Capsicum chinense care se numără printre cei mai picanți ardei din lume. Este indigen în Trinidad și Tobago, dar a fost cultivat în Butch Taylor din Crosby, Mississippi. A fost denumit de Neil Smith de la Hippy Seed Company, după ce a obținut semințele de la Taylor, compania responsabilă cu propagarea lor.
7 Pot Primo – 1.469.000 SHU
Încă un ardei din familia 7-Pot printre cei mai picanți ardei din lume. Și acesta nu e ultimul. O încrucișare între Naga Morich și Trinidad 7 Pot, 7 Pot Primo are o aromă florală și fructată. Este un ardei foarte rar și se găsește extrem de greu acea specie produsă din semințe adevărate de Primo. Caracteristica sa definitorie trebuie să fie „coada” lungă și subțire, pe care unii cultivatori de ardei au încercat să o reproducă, deoarece arată mai periculoasă decât un rechin.
7 Pot Douglah – 1.853.936 SHU
Așa xum spuneam, mai avem un ardei din familia 7 Pot. Dar, deși acest 7 Pot Douglah este ultimul din lista cu cei mai picanți 8 ardei din lume, e clar că nu e cel din urmă. De fapt, cu cele aproape 2 milioane SHU, este de două ori mai picant decât Barrackpore.
Douglah are coaja maro închis / violet intens, ale cărei caracteristici definitorii sunt numeroasele „coșuri” de pe suprafață.
Dacă tai unul proaspăt, veți vedea imediat bazine de uleiuri lichide de capsaicină care dau acestui chili atât de multă căldură. Este o iuțeală ce se vede cu ochiul liber.
Trinidad Moruga Scorpion – 2.009.231 SHU
Pe locul doi în top, la mică distanță de cel mai iute ardei din lume este Trinidad Moruga Scorpion. Acest ardei picant, ca mulți alții de pe această listă, este originar din Trinidad.
Pe 13 februarie 2012, Institutul Chile Pepper al Universității de Stat din New Mexico (singura organizație internațională, non-profit dedicată educației și cercetării legate de Capsicum sau ardei chili) a identificat scorpionul Trinidad Moruga drept cel mai picant chili din lume, cu un iuțeală medie de peste 1,2 milioane unități.
„Ia o mușcătură. Nu pare atât de rău, apoi crește, și crește, și crește. Deci este destul de urât”, a declarat Paul Bosland, expert în ardei iute și director al Institutului Chile Pepper.
În afară de iuțeală, scorpionul Trinidad Moruga are o aromă tandră de fructe, ceea ce îl face o combinație dulce-picantă.
Carolina Reaper – 2.200.000 SHU
Dacă ajungi în New York ești aproape de casa celui mai picant ardei din lume. Pe locul 1 în topul celor mai iuți ardei din lume, cu 2,2 milioane SHU se află Carolina Reaper.
Crescut de „Smokin” Ed Currie, proprietarul PuckerButt Pepper Company din Fort Mill, Carolina Reaper a fost certificat drept cel mai iute ardei iute din lume de Guinness World Records la 11 august 2017.
Incrucișarea este între un ardei La Soufriere „cu adevărat fierbinte” de pe insula Sf. Vincent din Caraibe și un ardei Naga din Pakistan și este numit ‘Reaper’ datorită formei cozii sale. A fost descris ca având un gust fructat, mușcătura inițială fiind dulce și apoi transformându-se imediat în „lavă topită”. Are cineva curajul să contrazică această caracterizare?