Cel mai mare bucătar din lume va găti cu resturile de la Olimpiadă pentru nevoiaşii din Rio - LIFE.ro
Sari la conținut

Scopul este unul social, dar şi unul cultural, de conştientizare a cantităţii de mâncare ce se iroseşte zilnic la nivel global.

Massimo Bottura, unul dintre cei mai renumiţi chef din lume, patronul şi bucătarul şef al Osteria Francescana (calificat drept cel mai bun restaurant din lume), împreună cu alţi bucătari de renume, au inaugurat la Rio de Janeiro un restaurant unde vor găti cot la cot cu ingredientele rămase din Satul Olimpic pentru a asigura persoanelor nevoiaşe o masă caldă în fiecare zi.

Anul trecut, Chef Bottura  a propus un program progresiv de gătit sustenabil: el a transformat un teatru abandonat din cartierul grecesc, o suburbie a oraşului Milano, într-o cantină avangardistă pentru a educa şi a hrăni refugiaţii, persoanele fără adăpost şi pe cele foarte sărace, folosind mai mult de 15 tone de alimente ce urmau să fie aruncate. Bottura a invitat 65 de bucătari de renume internaţional (precum Daniel Humm, Joan Roca sau Gaston Acurio) pentru a-l ajuta să gătească alături de el la Refettorio Ambrosiano, aşa cum a denumit el cantina înfiinţată în acel teatru părăginit. Cele 15 tone de mâncare au reprezentat resturile rămase din pavilioanele expoziţionale din cadrul Târgului de la Milano ce au fost ulterior transformate în peste 10 mii de porţii.

Massimo Bottura va repeta această experienţă şi săptămânile următoare la Rio de Janeiro, locul unde se desfăşoară Jocurile Olimpice. El s-a alăturat organizaţiei braziliene non-profit Gastromotiva, fondată de chef David Hertz, asociaţie ce are aceleaşi scopuri şi viziuni cu ale sale: promovare schimbărilor la nivel social în ceea ce priveşte gastronomia.

Refettorio Gastromotiva este numele localului unde se va găti pentru oamenii nevoiaşi şi şi-a deschis porţile pe data de 9 august, în cartierul Lapa din Rio. Din moment ce peste 800 de mii de vizitatori vor trece pe la Rio în perioada Jocurilor Olimpice, conform estimărilor făcute de Comitetul Olimpic, conceptul lui Bottura va fi acela de a oferi mese gratuite acelor cetăţeni nevoiaşi.

Doi bucătari faimoşi cu un ţel comun

Bottura la întâlnit pe David Hertz anul trecut, la Refettorio Ambrosiano (cantina sa ce funcţionează în cadrul teatrului dezafectat), când cei doi au gătit împreună un fel de mâncare de inspiraţie italiană şi braziliană.

Hertz a fondat Gastromotiva în anul 2004 pentru a veni în sprijinul tinerilor cu venituri mici şi a familiilor de imigranţi, în speranţa de a crea o mişcare socială. „Am vorbit despre proiectul de la Rio încă de anul trecut”, a declarat Hertz. „A fost greu să creştem investiţiile de care aveam nevoie, însă am decis să mergem mai departe, iar când am primit de la guvernul local un spaţiu în care să ne instalăm bucătăria, am pariat pe faptul că popularitatea lui Massimo va atrage mai mulţi investitori”.

Refettorio Gastromotiva are 108 locuri şi a fost gata în mai puţin de 59 de zile. În timpul Jocurilor Olimpice se va deschide în fiecare seara pentru cină, iar Bottura împreună cu mai bine de 30 de bucătari şefi invitaţi (printre care Alain Ducasse, Alex Ataşa, Joan Roca şi Virgilio Martinez) vor găti cu ingredientele pe care le vor avea disponibile. Aceste ingrediente (unele proaspete, altele deja gătite) vor fi furnizate de către serviciile de catering din Satul Olimpic, precum şi de către sponsori şi magazinele partenere ce vor dona surplusul de alimente.

Se preconizează că se vor servi peste 5000 de mese la Refettorio Gastromotiva, iar fiecare masă va fi compusă din aperitiv, fel principal şi desert. După închiderea serviciilor de catering, alimentele vor fi furnizate de diferite surse inclusiv distribuitori locali care vor aduce fructe şi legume  de la pieţe şi magazine, alimente ce ar urma să fie aruncate sau distruse. De asemenea, vor primi şi donaţii precum paste şi brânzeturi de la sponsorii italieni.

În plus, Refettorio Gastromotiva se va transforma într-un hub pentru proiecte legate de mâncare şi implicare socială. Se vor susţine workshop-uri cu teme legate de nutriţie sănătoasă, cursuri de gătit şi workshop-uri despre cum putem reduce risipa de mâncare. „Proiectul nu se termină odată cu Jocurile Olimpice. Nu vrem să creăm doar condiţii mai bune de hrană pentru săraci, ci vrem să îndemnăm oamenii să conştientizeze felul în care se iroseşte mâncarea”, a declarat Hertz.

Cu alte cuvinte, Bottura împreună cu mulţi alţi bucătari de renume, au devenit din ce în ce mai conştienţi de rolul pe care îl au ca model în societate. „Noi, bucătarii contemporani, începem să gândim, măcar pentru o zi, aşa cum o făceau bunicile noastre. Vrem să explicăm lumii ce poţi face cu o banană prea coaptă, cu o roşie scofâlcită sau cu firmiturile de pâine. Trebuie să luptăm împotriva irosirii. Sper să pot să-i fac pe oameni să se gândească mai mult la asta. Acest lucru  va face ca distincţia pe care am primit-o (cel mai bun restaurant din lume) să-şi merite valoarea”, a declarat Massimo Bottura.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora