Cele mai bune cărţi de citit în viaţă - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bune cărţi de citit în viaţă

“Să recunoşti nesiguranţa înseamnă să recunoşti slăbiciunea, neputinţa şi să crezi în tine în ciuda amândurora. Este o nestatornicie, dar în nestatornicia asta se ascunde o putere: hotărârea de a trăi în mintea ta, nu într-a altuia.”
Share this article

„Să alegi 5 cărţi favorite este la fel ca şi cum ai alege 5 părţi ale corpului pe care ai prefera să nu le pierzi” spune autorul britanic Neil Gaiman. Ce-i drept, pentru un pasionat de lectură este greu să facă o selecţie pentru că în cele mai multe dintre cărţile citite descoperă lucruri care îl reprezintă, mişcă sau învaţă. Dar sunt cărţi mai bune, cărţi mai puţin bune, cărţi care se potrivesc unui anumit stil şi mai există cele mai bune cărţi de citit în viaţă, printre ele regăsind şi titluri interzise la vremea lor, pentru că tratau subiecte sensibile precum politica, religia sau sexul. Găsește cărțile la ofertă pe elefant.ro. 

1984, George Orwell

Romanul politic al scriitorului britanic George Orwell a fost scris în anul 1948, dar a fost publicat pentru prima dată în 1949. Prezintă acţiunea într-un viitor marcat de regimuri totalitare, în care opiniile personale, educaţia şi chiar iubirea nu doar că sunt interzise, dar sunt şi controlate cu mână de fier, iar toate valorile umane cunoscute sunt răsturnate.

Războiul este pace.

Libertatea este sclavie.

Ignoranţa este putere.

Oamenii sunt spionaţi peste tot, inclusiv în propriile case cu ajutorul unui ecran funcţional 24 de ore din 24 şi trăiesc într-o teroare continuă, sub ameninţarea unor războaie fără de sfârşit. Nimic nu le mai aparţine, nici măcar cele mai intime gânduri, iar limba a fost modificată şi ea.

La un an de la prima publicare romanul 1984 a fost interzis în Uniunea Sovietică, fiind considerat de către Stalin o satiră la adresa propriului regim de conducere.

Foto: cartepedia.ro

Lolita, Vladimir Nabokov

Romanul lui Nabokov este unul dintre cele mai controversate din literatura secolului XX, fiind respins de nenumărate ori de editori, apoi interzis, retras de pe piaţă, ulterior a fost considerat scandalos şi apoi mai târziu a intrat în rândul romanelor clasice.

Subiectul, pasiunea extremă a unui bărbat pentru o copilă de 12 ani, şochează prin fapte şi surprinde prin scriitura sensibilă, în opoziţie cu acţiunea.

“Când hoinăresc pe străzi, prin pieţe şi de-a lungul canalului simt difuz buza umezelii prin tălpile găurite – şi îmi port cu mândrie norocul inexplicabil.”

Foto: cartepedia.ro

Micul prinţ, Antoine de Saint-Exupery

Votată cea mai bună carte a secolului XX în Franţa, Micul prinţ a făcut însă furori în întreaga lume, fiind tradusă în 361 de limbi şi dialecte, inclusiv în Braille. Anual se vând 2 milioane de exemplare, Micul prinţ fiind una dintre cele mai publicate cărţi din lume şi a doua cea mai tradusă carte din lume după Biblie.

Povestea, inspirată de un accident aviatic suferit de autor, prezintă întâlnirea din deşert dintre un pilot al cărui avion s-a defectat şi un prinţ căzut pe Pământ de pe un asteroid. Deşi poate fi catalogat drept carte pentru copii, romanul este o poveste impresionantă despre natura umană, viaţă, certitudinile din copilărie şi frământările din viaţa de adult. Citatele din Micul prinţ sunt utilizate frecvent de oamenii care vor să îşi reamintească lucrurile care contează cu adevărat în viaţă.

“Oamenii mari nu pricep niciodată nimic și este obositor pentru copii să le dea întruna explicații.”

“Adevărul nu-l vedem decât cu sufletul. Esențialul scăpă privirii.”

“Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la negustori. Dar cum nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.”

Foto: carturesti.ro

Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee

Romanul publicat în 1960 este o capodoperă a literaturii americane, primind Premiul Pulitzer la scurtă vreme de la apariţia sa pe piaţă. A fost chiar plasat de bibliotecarii britanici înaintea Bibliei pe lista cu cele mai bune cărţi de citit în viaţă.

Harper Lee prezintă într-o notă caldă probleme extrem de complicate ale epocii, de la educaţie şi rasism la justiţia strâmbă şi moralitate. Scriitoarea a fost inspirată de viaţa propriei familii şi a vecinilor săi, dar şi de un incident petrecut în oraşul ei, în care un bărbat de culoare a fost acuzat că ar fi violat o femeie albă. A reuşit să scoată în prim-plan probleme care pentru acele vremuri erau de nediscutat, a vorbit despre dreptate şi morală într-un fel atât de simplu şi de pătrunzător încât cartea a fost trecută pe lista de lecturi obligatorii inclusiv în şcoli.

Deşi impactul romanului a fost imens, ea a refuzat să-i facă vreodată publicitate şi nici nu a mai scris vreo altă carte.

“Voiam să vezi ce înseamnă curajul adevărat, fiindcă, vezi tu, curajos nu e omul cu pușca-n mână. Să fii curajos înseamnă să ştii că eşti pierdut înainte de a întreprinde ceva, totuşi întreprinzi oricum şi mergi până la capăt, orice-ar fi. Rareori învingi, totuși se întâmplă câteodată.”

Foto: dol.ro

Un veac de singurătate, Gabriel Garcia Marquez

Una dintre cele mai traduse cărţi din limba spaniolă, romanul lui Marquez este şi una dintre cele mai bune cărţi de citit în viaţă. De altfel autorul său a câştigat şi Premiul Nobel pentru Literatură pentru contribuția pe care a adus-o în acest domeniu.

Un veac de singurătate prezintă povestea de un secol a familiei Buendias, întemeietoarea satului Macondo, o poveste marcată de iubiri pasionale, tragedii, disperare, magie şi speranţă.

“Lumea era atât de recentă încât multe lucruri nici nu aveau încă nume, iar pentru a le deosebi trebuia să le arăţi cu degetul. Era într-adevăr un sat fericit: nimeni nu avea peste treizeci de ani, nimeni nu murise încă.”

Foto: dol.ro

Un bărbat pe nume Ove, Fredrik Backman

Romanul lui Backman este unul contemporan, dar asta nu înseamnă că nu şi-a făcut rapid loc în bibliotecile şi sufletele cititorilor din întreaga lume. Este povestea unui bătrân morocănos, căruia nu-i convine niciodată nimic şi care nu place pe nimeni, dar în care, la un moment dat, ne regăsim cu toţii. Este un roman plin de emoţie şi umor, o carte despre iubire, regăsire şi capacitatea de a merge mai departe, despre durere şi speranţă.

“Pe Ove nu-l întrebase nimeni, înainte să o întâlnească pe ea, care era viața lui. Dar, dacă l-ar fi întrebat cineva, ar fi răspuns că nu trăise până atunci. (…) Când pierzi pe cineva ți-e dor de cele mai ciudate lucruri. Chestii mici. Zâmbete. Felul în care se întorcea în somn. Să zugrăvească pentru ea.”

„Ne e frică de moarte, dar, cel mai mult, ne e teamă că o să-i lovească pe alții, nu pe noi. Cea mai mare frică e că o să ne ocolească. Și că o să ne lase singuri pe lume.”

Foto: carturesti.ro

Zbor deasupra unui cuib de cuci, Ken Kesey

Romanul lui Keasey aduce în prim-plan problemele sistemului american din perioada de după Al Doilea Război Mondial. Dincolo de povestea cutremurătoare a pacienţilor dintr-un ospiciu în care electroşocurile şi lobotomia erau considerate tratamente, cartea vorbeşte despre manipulare, despre puterea prost înţeleasă şi despre lupta împotriva sistemului.

“Nu-i conduci pe oameni indicându-le şi spunându-le unde să meargă. Conduci mergând în acel loc cu un scop.”

Foto: cartepedia.ro

Învăţare. Memorii, Tara Westover

Învăţare este un roman autobiografic cutremurător despre cum poţi fi distrus de nenumărate ori şi despre capacitatea de a te reface tot de atâtea ori. Este povestea unei fete care, pentru o mare parte din viaţa ei, nu a existat pentru autorităţi, ea neavând certificat de naştere. Nu a fost trimisă la şcoală, nu a fost educată, nu a avut parte de tratamente medicale. A avut parte însă de abuzuri continue, viaţa i-a fost pusă în pericol de nenumărate ori şi a fost martora unor evenimente violente şi apăsătoare. Este o poveste despre suferinţă şi renaştere, despre durere şi regăsire, despre luptă, ambiţie şi dorinţă de mai bine, o poveste pe care trebuie neapărat să o citiţi şi să nu uitaţi că nu este ficţiune.

“Să recunoşti nesiguranţa înseamnă să recunoşti slăbiciunea, neputinţa şi să crezi în tine în ciuda amândurora. Este o nestatornicie, dar în nestatornicia asta se ascunde o putere: hotărârea de a trăi în mintea ta, nu într-a altuia.”

Foto: carturesti.ro

Doamna Bovary, Gustave Flaubert

Romanul publicat în 1856 a fost interzis până la finalului secolului al XIX-lea, fiind considerat o ofensă adusă moralei. Povestea Emmei Bovary, soţie de doctor, tânără cu multe iluzii romantice şi mereu în căutarea iubirii alături de bărbaţi nepotriviţi, este o poveste despre negarea realităţii, vise ireale şi zbucium emoţional. Dincolo de caracteristicile imorale ale personajului principal, romanul lui Flaubert ilustrează şi lupta acestuia de a se desprinde de rolurile impuse de societate.

“Iubirea trebuia să vină pe neaşteptate, cu tunete şi fulgere – uragan din cer care se prăbuşeşte peste viaţă, o schimbă total, smulge voinţele precum frunzele şi târăşte cu el în furtună inima.”

Foto: cartepedia.ro

Dragoste în vremea holerei, Gabriel Garcia Marquez

Marquez revine pe lista cu cele mai bune cărți de citit în viață cu acest roman, o poveste de dragoste frumoasă, dar tragică. Este însă mai mult decât o poveste de iubire. Este o poveste despre alegeri, suferință, căutări și regăsiri.

„Când mă gândesc la moarte, singurul lucru de care-mi pare rău e că s-ar putea să nu mor din dragoste!”

Foto. dol.ro

Lista cu cărţi ce trebuie neapărat citite nu se opreşte la acestea 10. Sunt o mulţime de romane excelente intrate în istoria literaturii şi, aşa cum bine spunea cineva, oamenii care spun că nu le place să citească, cel mai probabil nu şi-au descoperit genul potrivit.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora