Cele mai bune cărți horror
Dacă ți se par înfricoșătoare filmele horror, așteaptă să citești câteva dintre cele mai bune cărți horror ale tuturor timpurilor.
Iar dacă te-ai întrebat vreodată dacă plăcerea ta pentru filmele și poveștile horror este înfricoșătoare, iată un gând care ar trebui să te liniștească: există o explicație științifică în spatele emoțiilor.
Într-un studiu publicat în „Journal of Media Psychology”, profesorul Glenn D. Walters a descoperit că genul tinde să ne ademenească pentru că oferă o doză de tensiune, relevanță și suprarealism. Cu alte cuvinte, misterul, suspansul și factorii de șoc ne prind și ne excită, în timp ce temele tind să apeleze la temerile noastre cele mai profunde, fără a le face loc de fapt în realitate.
Și pentru că sunt ca un vierme căutător de emoții, voi fi prima care recunoaște că romanele de groază fac parte dintre cele mai bune lecturi datorită comploturilor ce ne animă imaginația și promisiunii unei experiențe senzoriale intensificate.
Pe de altă parte, există ceva din intimitatea citirii unei cărți – faptul că lasă foarte mult imaginația să lucreze – ce face ca lectura să fie mai înfricoșătoare decât cel mai horror film văzut vreodată. Dacă ești și tu de acord, hai să parcurgem câteva dintre cele mai bune cărți horror. Alegerile de mai jos sunt, evident, subiective însă mai mult ca sigur că sunt bune din moment ce mulți vorbesc despre aceste cărți și multe dintre ele au fost adaptate pentru marele ecran.
It, de Stephen King
Acest roman este o magnifică odisee a terorii venită din partea maestrului genului horror. Cartea a fost ecranizată în 2017 și filmul a fost lăudat suficient de criticii de gen.
Acțiunea se petrece în Derry, un orășel de provincie înspăimântător unde se întâmplă lucruri și mai înspăimântătoare de care șapte adolescenți își aduc aminte cu groază. În prezent ei se întorc în oraș după 28 de ani, încercând să-și respecte promisiunea făcută în copilărie, aceea de a prinde creatura ce vânează din nou copiii orașului. Numai că ei vin cu niște amintiri îngrozitoare din vara care le-a schimbat viața, însă aceste amintiri le dau putere să ademenească monstrul costumat în clovn ce ademenește copiii cu baloane, castane coapte și covrigei.
Revista People scria: „Lumea copiilor se prelungește într-un imperiu al fricii, căci răul absolut, oroarea fără nume nu poate fi învinsă decât de iubire și prietenie. Un roman care redă o altă dimensiune a spaimei, dar și o poveste magnifică despre prietenie. King a scris o capodopera”.
Sunt o legendă, de Richard Matheson
Vorbind de legende, cu siguranță că te vei gândi imediat la filmul cu Will Smith, însă este vorba de una dintre acele situații când cartea este de o mie de ori mai bună decât filmul. „Sunt o legendă” este una dintre cele mai bune povești cu vampiri scrise vreodată, iar finalul ei pe care filmul l-a îngropat, este unul dintre cele mai bune ale genului, fără excepție. Un roman ce merită citit cu siguranță.
Războiul Z, de Max Brooks
Aceasta este una dintre cărțile mele preferate, indiferent de gen, care, din nou, nu ar trebui judecată după adaptarea pentru marele ecran. Mi-ar plăcea ca într-o zi, „Războiul Z” al lui Max Brooks să aibă parte de o adaptare într-un serial TV, de calitate, așa cum merită. Până atunci te invit să citești această colecție de povești care alcătuiesc documentația sfârșitului lumii, fiecare mai bună și mai fascinantă decât precedenta.
Carrion Comfort, de Dan Simmons
Din păcate această carte nu a fost încă tradusă în limba română, sau nu am aflat eu. Este vorba despre Dan Simmons, autorul Hyperion sau Olimp, un excelent scriitor al genului science fiction și horror. Carrion Comfort este o poveste seminală a vampirilor, o operă masivă de o adevărată teroare, spre deosebire de orice altceva din gen, ce trebuie citită de orice fan al genului horror, al vampirilor sau al literaturii bune, în general.
House of Leaves, de Mark Z. Danielewski
House of leaves este o experiență în sine și e mai bine să știi cât mai puține lucruri despre această carte înainte de a deschide prima copertă. Este cu siguranța una dintre cele mai bune opere ale ficțiunii horror, construită în jurul dispariției a doi copii, ce rămâne un roman clasic până în ziua de azi. Așteptăm traducerea și în limba română.
Dracula, de Bram Stoker
Iată cartea horror cu care trebuie să începi atunci când vrei să aprofundezi acest gen. Este povestea vampirilor, povestea tuturor timpurilor, semnată de Bram Stoker. Este romanul care a dus la lansarea a mii de alte interpretări, însă aici ai originalul care a rezistat până azi, indiferent de câte decenii au trecut de la scrierea lui. Ar putea părea greu de citit pentru unii, însă merită cu adevărat să încerci.