Cele mai bune documentare psihologice - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bune documentare psihologice

Share this article

Psihicul uman rămâne încă un mister, iar persoanele cu afecțiuni psihice sunt în continuare marginalizate. Să trăiești cu personalitate bipolară, să fii maniaco-depresiv, să ai tendințe sinucigașe este un coșmar nu numai pentru cel aflat în situația asta, dar și pentru familie și prieteni. Cele mai bune documentare psihologice analizează psihicul uman, încercând să facă cât de cât lumină într-o arie în care mai sunt atâtea de descoperit.

Vezi și: Cele mai bune filme psihologice

Cele mai bune documentare psihologice: Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive (2006)

Să trăiești cu o afecțiune psihică este dificil, uneori chiar periculos. Adesea, persoanele care suferă de astfel de boli sunt stigmatizate, oamenii fiind destul de intoleranți cand vine vorba de acest subiect delicat. Actorul britanic Stephen Fry încearcă în documentarul său să pună stop acestei atitudini ostile a oamenilor la adresa persoanelor cu afecțiuni psihice, el însuși fiind maniaco-depresiv.

“The Secret Life of a Manic Depressive” prezintă detalii intime din viața unui om cu personalitate bipolară. Filmat ca un jurnal video, doctumentarul arată momentele dificile prin care trece Fry, inclusiv o tentativă de sinucidere. Astfel, Stephen Fry realizează un documentar sincer și emoționant despre experiențele terifiante ale unei persoane cu tulburări maniaco-depresive.

Cele mai bune documentare psihologice: Boy Interrupted (2009)

Boy Interrupted este un documentar care prezintă viața lui Evan, filmat încă din primele zile de părinții săi, de profesie producători de film. Făcând parte dintr-o familie cu afecțiuni psihice, Evan a început și el să se poarte diferit începând cu vârsta de 7 ani – avea un comportament depresiv, cu tendințe sinucigașe.

Documentarul este realizat în ordine cronologică și arată momentele de cumpănă prin care trece familia Perry, în încercarea disperată de a-și ține fiul în viață. Evan, un copil excepțional, captivează publicul cu personalitatea și inteligența sa.

Cele mai bune documentare psihologice: Ghosts of Abu Ghraib (2007)

Documentarul realizat de HBO prezintă evenimentele îngrozitoare care au avut loc în închisoarea Abu Ghraib, în timpul războiului din Irak. Atunci, un grup de tineri soldați și-au exercitat autoritatea în cele mai crude feluri cu putință, torturând mai mulți prizonieri de război. Documentarul analizează cât de mult poate un om să reziste la durere până nu o ia complet razna, dar și cât de crudă poate fi o persoană. Un psiholog a observat că militarii ar fi torturat fară nicio reținere un prizonier dacă primeau ordin de la un superior. Documentarul prezintă mărturiile celor implicați în acest experiment cumplit, mulți dintre ei exprimandu-și regretul pentru ce au făcut.

Cele mai bune documentare psihologice: The Bridge (2006)

Dat în folosință în 1937, Golden Gate Bridge din San Francisco este pe locul doi în lume în ceea ce privește numărul sinuciderilor. Producătorul Eric Steel a înregistrat ore în șir cu “victimele” pe pod și a intervievat părinții și prietenii sinucigașilor. Deși a încercat să abordeze problema în mod delicat, Steel a violat dreptul la intimitate al persoanelor care și-au luat viața și al familiilor lor. În ciuda acestui lucru, The Bridge este un documentar excepțional, care prezintă și punctul de vedere al persoanelor care trebuie să își vadă de viața lor cu o mare pierdere în suflet.

Cele mai bune documentare psihologice: Children of Darkness (1983)

Children of Darkness arată cât de greu le este copiilor și tinerilor cu probleme psihice să trăiască într-o lume a prejudecaților, în care sunt excluși din cauza suferinței lor. Documentarul prezintă atât clinici care au ajutat în mod deosebit pacienții, dar și instituții care au avut un comportament total nepotrivit, agresiv, la adresa copiilor cu probleme.

Cele mai bune documentare psihologice: Thin (2006)

Documentarul Thin abordează o chestiune care ia amploare din ce în ce mai mult – tulburările alimentare, gen bulimia și anorexia. În documentar sunt prezentate femeile internate într-o clinică din Florida din cauza obsesiei a de a fi slabe, punând accent pe recuperarea extrem de dificilă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora