Cele mai bune exerciții pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentale: 5 sfaturi practice
Avem câteva sfaturi practice când vine vorba de cele mai bune exerciții pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.
Exercițiile fizice reprezintă una dintre cele mai eficiente strategii naturale pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și sănătatea mintală. Nu îți faceți griji dacă nu îți place sala de sport; nu trebuie să devii mare sportiv pentru a profita de beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătatea mintală. Probabil că faci deja o parte din treabă. Exercițiile regulate, cum ar fi mersul pe jos sau yoga, îți pot ușura simptomele zilnice de depresie și anxietate.
Iată cele mai importante exerciții pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentale.
De ce ar trebui să faci sport pentru sănătatea mintală?
Exercițiile fizice te fac să te simți bine cu tine însuți. Când spun exerciții fizice, nu mă refer doar la exercițiile de forță de la sală sau la cele cardio. Exercițiul fizic este orice te face să te miști. Nu trebuie să-ți părăsești casa pentru a-ți spori starea de bine mentală cu activitate fizică.
Beneficiile exercițiilor fizice asupra sănătății tale mintale:
- imagine asupra propriului corp mult îmbunătățită
- Stare de dispoziție mai bună
- Reducerea simptomelor de depresie și anxietate
- Reducerea simptomelor ADHD
- Stima de sine mai mare
- Sentiment de realizare
- Creșterea încrederii în sine
- Sentiment de mândrie
Ai flexibilitatea de a găsi ceva care să se potrivească vieții tale. Nu există nicio barieră de trecut – orice fel de mișcare și în orice interval de timp contează. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că atunci când faci mai mult sport, beneficiile cresc pe măsură.
Exerciții pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentaleă:
1. Mersul pe jos
Pentru mulți oameni, mersul pe jos este exercițiul preferat pentru sănătatea mintală, deoarece are un impact relativ scăzut și îl poți practica oriunde. Mersul pe jos poate ajuta la ameliorarea stresului, la ameliorarea simptomelor de anxietate și la promovarea gândurilor pozitive. Dacă dorești cele mai bune rezultate, plimbă-te afară, mai ales dacă natura este verde și plină de viață. S-a descoperit că plimbările în natură reduc anxietatea.
Sfaturi pentru sănătate
Nu trebuie să fie o plimbare lungă; studiile arată că doar 15 minute de mers pe jos îți pot reduce riscul de a deveni deprimat cu 26%.
2. Alergarea
Dacă ești în căutarea unei forme mai intense de exerciții fizice pentru sănătatea mintală, încearcă să alergi. Creierul nostru este inundat de endorfine care ne stimulează starea de spirit atunci când alergăm. Studiile au descoperit că exercițiile în aer liber sunt o alternativă eficientă de tratament la antidepresive.
Alergarea constantă poate facilita, de asemenea, calitatea somnului, ceea ce este esențial pentru reducerea simptomelor de anxietate și depresie.
3. Antrenamentele de forță
Încercă antrenamentul de forță dacă dorești beneficiul suplimentar de a-ți tonifia mușchi în timp ce ai grijă de sănătatea mintală. Poate reduce riscul de a dezvolta depresie sau poate ameliora simptomele existente.
Antrenamentul de forță nu trebuie să însemne neapărat să mergi la sală și să ridici greutăți. Puteți lucra cu ușurință acasă, cu greutăți alese de tine, benzi de rezistență și chiar cu propria greutate corporală.
4. Yoga
Yoga nu numai că te ajută să-ți pui corpul în mișcare, ci îți oferă șansa de a reflecta și de a medita. Este unul dintre cele mai bune exerciții pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală. Concentrarea pe respirație poate elimina obiceiurile proaste, cum ar fi buclele de gândire și gândirea negativă. Respirația controlată îți activează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce te pune într-o stare de relaxare. Se întâmplă acest lucru prin scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
Sistemul nervos parasimpatic este omologul sistemului nervos simpatic care controlează răspunsul de luptă al organismului. Când ai anxietate, sistemul tău nervos simpatic este declanșat, chiar dacă nu există niciun pericol. Yoga te poate ajuta să îți angajați sistemul nervos parasimpatic pentru a te readuce la homeostazie.
Una dintre cele mai bune părți ale antrenamentelor de yoga este varietatea. Poți alege ce tip dorești să faci – de la ușor la mai solicitant din punct de vedere fizic.
5. Dansul
Dansul este o altă opțiune de exercițiu care poate reduce semnificativ anxietatea. De asemenea, poate crește stima de sine. La fel ca yoga, poți alege tipul de dans pe care îl vei face – există beneficii pentru toate. Dacă nu ești dansator/e de balet, încercă tango sau free style.
Nu trebuie să mergi la un studio de dans pentru a culege beneficiile. Poți face cursuri de dans virtuale în confortul casei tale. Cu toate acestea, dansul de grup sincronizat sau coregrafiat poate maximiza rezultatele dacă îți dorești interacțiuni sociale. Cursurile precum Zumba au beneficii sociale pe care alte forme de exerciții nu se au. Ele îți permit să te conectezi cu ceilalți și să formezi prietenii.
Sfaturi practice pentru a începe să faci exerciții pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentale
A începe este cel mai greu lucru. Iată câteva strategii pentru a face din exercițiile fizice un element de bază în rutina ta:
- Alege o activitate care îți place: Încearcă să nu te gândești la exerciții fizice ca la ceva ce trebuie să faci. În schimb, privește-le ca pe un alt instrument pe care îl folosești în călătoria ta de bunăstare.
- Stabilește obiective realiste: a merge prea departe cu exercițiile fizice îți poate afecta negativ sănătatea mintală, mai ales dacă îți stabilești obiective pe care nu le poți îndeplini în mod rezonabil. Stabilește obiective mici pe care să le poți construi pe măsură ce creșteți. Ține minte, nu ai nimic de demonstrat nimănui, în afară de tine.
- Recompensează-te: Să te recompensezi pentru finalizarea unui antrenament este o idee grozavă pentru a deveni un obicei. Nu trebuie să fie ceva mare – poate un episod suplimentar din serialul tău preferat sau o baie cu spumă.
- Fă din asta o activitate socială: dacă ești o persoană care prosperă atunci când ai responsabilitate, fă din exercițiile o activitate socială cu prietenii.
Exercițiile fizice sunt un instrument excelent pentru a gestiona simptomele zilnice ale stărilor de sănătate mintală. Cu toate acestea, exercițiile fizice nu sunt menite să înlocuiască terapia și medicamentele pentru cei care se bazează pe ele pentru a funcționa.
Citește și: Exerciții de relaxare. Sau șase tehnici ce te vor ajuta să scapi de stres
Foto: Depositphotos.com