Cele mai bune filme cu Anthony Hopkins - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bune filme cu Anthony Hopkins

Cu peste 130 de apariții, este extrem de greu să alegi cele mai bune filme cu Anthony Hopkins. Însă unele dintre ele au scris istoria cinematografiei.
Share this article

La aproape 83 de ani, Anthony Hopkins rămâne unul dintre cei mai titrați actori de la Hollywood, cu unele dintre cele mai impresionante roluri ale tuturor timpurilor.

Cu peste 130 de apariții, este extrem de greu să alegi cele mai bune filme cu Anthony Hopkins.

Cariera lui a debutat pe scena teatrului unde interpretările sale au adus foarte multe aplauze și nominalizări importante în industrie, însă, la un moment dat a decis să se concentreze pe cinematografie. Și bine a făcut deoarece astfel a lăsat mărturie un talent impresionant, capabil să transforme orice scenariu într-o capodoperă.

Iată care ar fi după părerea multor critici de film, cele mai bune 10 filme cu Anthony Hopkins:

The Elephant Man (1980)

O singură lacrimă deține puterea supremă în această capodoperă a lui David Lynch, The Elephant Man.

Dacă există un singur moment de distincție în interpretarea lui Anthony Hopkins, în rolul lui Frederick Treves, chirurgul șef la Royal London Hospital, este prima sa întâlnire cu John Merrick, la începutul filmului.

„David Lynch a fost angajat de Mel Brooks să realizeze acest film a cărui atmosferă victoriană este foarte aproape de fantastic: imaginea în alb/negru semnată de Freddie Francis este superbă, iar efectele sonore potențează stranietatea subiectului. Melodramă în stare pură, inspirată dintr-o poveste adevărată, este originală, tulburătoare, iar John Hurt, revelația filmului, este de nerecunoscut sub masca halucinantă creată de Christopher Tucker”, scrie Cinemagia.

The Bunker (1981)

Cu aproximativ 33 de ani înainte de nominalizarea la Oscar a filmului „Downfall”(2004), acest lungmetraj a căutat să spună „adevărul psihologic” din cele 105 zile din buncărul din Berlin, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Hopkins joacă rolul lui Hitler, ca un câine ce latră tare și furios. Subiectul filmului este o dramatizare care prezintă evenimentele din ultimele săptămâni ale lui Adolf Hitler în și în jurul bunkerului său subteran de la Berlin înainte și în timpul bătăliei de la Berlin. Interpretarea lui Hopkins este absolut genială.

The Bounty (1984)

Inspirat probabil de Charles Laughton în 1935 și trevor Howard în 1962, Hopkins acceptă rolul căpitanului William Bligh pentru a spune povestea răscoalei de pe Bounty, în filmul lui Roger Donaldson. Cu Mel Gibson în rolul oponentului său și cu Fletcher Christian, Daniel Day-Lewis și Liam Neeson în roluri secundare, filmul este o apariție pe fundalul mărilor învolburate. Avem parte de un Anthony Hopkins extrem de hotărât, mai ales când se înfige în gâtul lui Mel Gibson.

The Silence of the Lambs (1991)

Filmul care i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor, the Silence of the Lambs, îl prezintă pe Hopkins într-un rol ce-l va marca pentru toată viața, cel al criminalului în serie, Dr Hannibal Lecter. Este o creație iconică în care acest actor minunat găsește profunzimea în fiecare silabă.

Howards End (1992)

Un film cu un buget mic, o producție americano-britanică, cu o poveste englezească de la cap la coadă. Un film ce a avut încasări uriașe și a obținut un Oscar pentru cea mai bună actriță, Emma Thompson.

Hopkins joacă rolul unui industriaș ce afișează o serie de însușiri remarcabile, un model de subtilitate și un vrăjitor fără pereche.

The Remains of the Day (1993)

La numai un an după Howards End, Hopkins se reîntâlnește cu Emma Thompson pentru o nouă producție cu iz romantic, The Remains of the Day, o adaptare a cărții câștigătoare a Booker Prize în 1989.

Hopkins este majordomul ce trebuie să-și reprime emoțiile și sentimentele, lucru care îi iese absolut de minune, reușind să lase doar mici expresii ale acestora pe fața lui, lucru de altfel incredibil. Fiind prins de îndatoririle sale zilnice, majordomul lasă să treacă pe lângă el o mare dragoste, regret pe care îl afișează doar prin câteva gesturi.

Este un studiu sfâșietor în ceea ce privește sentimentele închise și încăpățânarea emoțională, lucru care i-a adus actorului cea de-a doua nominalizare la Oscar.

Shadowlands (1993)

Un alt rol strălucitor din partea lui Sir Anthony Hopkins, de această dată în pielea autorului romanelor Narnia, C.S. Lewis.

În anii 1950, C.S. Lewis (Anthony Hopkins) este un profesor și scriitor renumit în întreaga lume. Necăsătorit, el duce o viață de celibatar plină de căutări intelectuale, rămânând neatins de pasiuni până când o cunoaște pe Joy Gresham (Debra Winger). Joy este o femeie divorțată, spirituală, arțăgoasă din New York a cărei atitudine sinceră îl ia prin surprindere pe Lewis. Intrând brusc în lumea lui, Joy îi șochează prietenii și trezește în el emoții puternice despre care a scris, dar pe care nu le-a experimentat niciodată. El începe să-și deschidă inima în fața acestei femei și povestea lor de dragoste distruge pereții lumii sale închise. Dar viața este complicată și Lewis trebuie să se confrunte cu un adevăr teribil: o inimă deschisă în fața unei mari iubiri este deschisă și unei mari dureri.

Nixon (1995)

A treia nominalizare la Oscar a venit pentru Hopkins după acest rol în filmul lui Oliver Stone, centrat pe povestea președintelui american.

In cea mai elocventă scenă a acestei drame neconvenționale, cel de-al 37-lea președinte al Statelor Unite privește un portret al lui JFK și spune: „Când se uită la tine, ei văd ce și-ar dori să fie. Când se uită la mine, văd ceea ce sunt”. Iată, concentrată în câteva secunde, ura de sine a lui Nixon, obsesia lui pentru familia Kennedy și propria-i nefericire. Un Anthony Hopkins genial.

The Edge (1997)

Când avionul lor se prăbușește în sălbăticie, rivalitatea dintre un miliardar (Hopkins) și un fotograf cu vorbele la el (Alec Boldwin) ajunge în punctul de fierbere, lucru care se va vedea din plin atunci când ajung să se confrunte și când ajung față în față cu un urs uriaș în fața căruia încearcă să supraviețuiască. Povestea e plină de suspans, iar Hopkins pare de nerecunoscut atunci când dezbracă haina intelectualului aflat față în față cu o soartă teribilă.

Titus (1999)

Deși aparițiile pe scenă sunt o raritate azi pentru Anthony Hopkins, el nu e deloc străin de operele lui Shakespeare. Iar regii și eroii din operele lui Shakespeare pe care Hopkins i-a interpretat pe scenele teatrelor, l-au ajutat să ducă la un final glorios acest film de pe vremea romanilor. Un film cu eroi cuceritori, cu zei, cu jocuri politice, jertfe, răzbunări și multă violență.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora