Cele mai bune filme cu Robert Redford - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bune filme cu Robert Redford

De la Marele Gatsby, Propunere indecentă sau Toţi oamenii preşedintelui. Care sunt cele mai bune filme cu Robert Redford?
Share this article

Actor, regizor, producător, model, filantrop, fondator al Festivalului de Film Independent Sundance. Robert Redford este genul de om care nu s-a temut să înveţe mult şi să se implice într-o multitudine de proiecte. A fost însă şi unul dintre sex-simbolurile de la Hollywood, în 1998 fiind desemnat chiar cel mai sexy bărbat din lume. Imaginea de seducător nu a avut însă nimic de-a face cu viaţa personală, în care a fost extrem de discret şi constant, ci cu peliculele în care a făcut furori. Să vedem, aşadar, care sunt cele mai bune filme cu Robert Redford, actorul fiind protagonistul unora dintre cele mai romantice scene din cinematografia lumii.

Cele mai bune filme cu Robert Redford: Miraj (Inside Daisy Clover), 1965

Miraj este prima apariţie de succes pe marele ecran a lui Robert Redford, una care i-a adus şi primul Glob de Aur din carieră. În compania selectă a lui Natalie Wood şi Christopher Plummer, tânărul Redford a reuşit să se facă remarcat cu rolul său din drama muzicală şi să atragă atenţia criticilor şi a publicului în egală măsură.

Desculţ în parc (Barefoot in the Park), 1967

Filmul de dragoste, ecranizare a piesei cu acelaşi nume a lui Neil Simon, este cu siguranţă printre cele mai bune filme cu Robert Redford şi unul de referinţă al cinematografiei de odinioară. Alături de impresionanta Jane Fonda, Redford, în rolul avocatului proaspăt căsătorit, Paul Bratter, se descoperă publicului nu doar ca un bărbat romantic şi foarte şarmant, dar şi ca unul foarte amuzant.

Cele mai bune filme cu Robert Redford: Butch Cassidy şi Sundance Kid, 1969

Western-ul cu Robert Redford şi Paul Newman în rolurile principale este unul de referinţă al filmelor de gen. A fost succes de box-office, a fost un real succes şi printre critici, luând 4 premii Oscar, un Glob de Aur şi 9 premii BAFTA.

Povestea celor 2 jefuitori de trenuri este inspirată din faptele reale de la finalul secolului al XIX-lea, sora mai mică a lui Butch fiind prezentă la filmări şi furnizând informaţii preţioase despre discuţiile şi faptele de odinioară. Newman şi Redford au reuşit să intre foarte bine în pielea personajelor dându-le, în acelaşi timp şi aura legendară ce a rămas la fel de strălucitoare şi după o jumătate de secol de la lansare.

Cei mai frumoşi ani (The Way We Are), 1973

Drama romantică regizată de Sydney Pollack prezintă o poveste de dragoste cu suişuri şi coborâşuri. Barbara Streisand joacă rolul unei tinere inteligente, foarte serioasă, în timp ce Redford este frumuşelul cu altfel de griji şi dornic să-şi trăiască viaţa. Cei doi se iubesc, dar etapele diferite în care se află îi fac să se împace şi să se despartă în mai multe rânduri. 2 premii Oscar şi încă 7 nominalizări a primit filmul considerat a fi una dintre cele mai bune pelicule de dragoste din toate timpurile şi, implicit, unul dintre cele mai bune filme cu Robert Redford.

Cele mai bune filme cu Robert Redford: Cacealmaua (The Sting), 1973

Cuplul care făcea senzaţie cu 4 ani înainte în Butch Cassidy şi Sundance Kid, Robert Redford şi Paul Newman, se întoarce într-o nouă peliculă de senzaţie, tot sub forma unui cuplu de escroci. Şi în acest caz scenariul este inspirat dintr-un caz real, cel al unor indivizi care au decis să-l tragă pe sfoară pe un lider mafiot din Chicago. 7 premii Oscar şi 3 nominalizări la prestigioasele premii arată faptul că şi acesta este pe lista cu cele mai bune filme cu Robert Redford.

Propunere indecentă (Indecent proposal), 1993

Drama cu Robert Redford, Demi Moore şi Woody Harrelson prezintă povestea unui bogătaş obişnuit să obţină tot ceea ce îşi doreşte şi a unor tineri căsătoriţi de curând care visează să se îmbogăţească peste noapte şi să trăiască exact ca-n filme. Propunerea indecentă primită de la personajul interpretat de Redford le va aduce bogăţia visată, dar şi o suferinţă greu de dus.

Deşi pelicula a fost cadorisită cu câteva Zmeuri de Aur, premiile opuse Oscarurilor, acordate celor mai proaste filme şi reprezentaţii, Propunere indecentă este un film ce trebuie văzut, mai ales pentru dilema morală pe care o ridică.

Personal şi confidenţial (Up close and personal), 1996

Drama romantică îi are ca protagonişti pe Robert Redford şi Michelle Pfeiffer. Se spune că dragostea cu munca nu fac casă bună, iar acest film prezintă exact o poveste de dragoste construită pe fondul unei relaţii bune la serviciu. N-o să vă spun dacă e cu happy end sau nu, dar vă spun că dacă vă plac filmele romantice cu actori buni, acesta trebuie să fie pe lista de vizionat.

Cele mai bune filme cu Robert Redford: Marele Gatsby (The Great Gatsby), 1974

Ecranizarea romanului lui Scott Fitzgerald scoate la iveală un nou Robert Redford, la fel de seducător, dar ancorat parcă mai bine ca niciodată în pielea personajului pe care îl interpretează. Acesta este considerat chiar a fi dacă nu cel mai bun, cu siguranţă într-un top 3 cu cele mai bune filme cu Robert Redford. Două premii Oscar a luat pelicula care, deşi realizată cu 39 de ani mai devreme, concurează cot la cot cu ecranizarea din 2013, cu Leonardo di Caprio în rol principal.

Toţi oamenii preşedintelui (All the Presidents Men), 1976

Filmul politic din 1976 este o ecranizare a cărţii cu acelaşi nume scrisă de jurnaliştii Bob Woodward şi Carl Bernstein. Ei sunt cei ce au scos la iveală informaţii vitale din celebrul scandal Watergate, care au dus la demiterea preşedintelui american Richard Nixon. Pelicula cu Robert Redford şi Dustin Hoffman în rolul celor 2 ziarişti de la Washington Post prezintă întreaga poveste, de la descoperirea spargerii din sediul Partidului Democrat şi până la îndepărtarea lui Nixon de la Casa Albă. Filmul a câştigat 4 premii Oscar şi 4 nominalizări.

Cele mai bune filme cu Robert Redford: Departe de Africa (Out of Africa), 1985

Drama romantică regizată de acelaşi Sydney Pollack prezintă o poveste de dragoste apărută pe fondul unei căsătorii de convenienţă, probleme în afaceri şi izbucnirea războiului. Meryl Streep şi Robert Redford au făcut din această peliculă una ce trebuie neapărat văzută dacă eşti fanul acestui gen. 6 premii şi 4 nominalizări la Oscar, 3 premii şi 4 nominalizări la BAFTA, 3 premii şi 2 nominalizări la Globurile de Aur a luat Departe de Africa.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora