Cele mai bune filme despre Steve Jobs - misterele au fost spulberate - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bune filme despre Steve Jobs - misterele au fost spulberate

Deşi este cunoscut ca o legendă a domeniului IT, Jobs a fost şi CEO al Pixar, studioul de animaţie cumpărat de Disney, dar şi cel mai mare acţionar al acesteia din urmă.
Share this article

Viaţa co-fondatorului şi CEO Apple, Steve Jobs, a fost considerată un mister şi un punct de interes major pentru mulţi oameni. Deşi este cunoscut ca o legendă a domeniului IT, Jobs a fost şi CEO al Pixar, studioul de animaţie cumpărat de Disney, dar şi cel mai mare acţionar al acesteia din urmă. Admirat pentru uşurinţa şi carisma cu care vorbea în faţa publicului, dar şi pentru modestia de care dădea dovadă, oamenii au vrut mereu să vadă şi celelalte feţe ale lui Steve Jobs. Cineaştii nu au ratat ocazia de a li-l prezenta, aşa că vă prezentăm şi noi cele mai bune filme despre Steve Jobs.

Piraţii din Sillicon Valley (Pirates of Sillicon Valley) prezintă rivalitatea dintre Apple şi Microsoft şi impactul ei asupra dezvoltării computerelor personale. Povestea filmului realizat în 1999 acoperă evoluţia şi parcursul lui Steve Jobs, interpretat de Noah Wyle şi Bill Gates, interpretat de Anthony Michael Hall timp de 27 de ani, din studenţia celor 2 până la parteneriatul încheiat în 1997, odată cu reîntoarcerea lui Jobs la Apple.

Filmul respectă adevărurile istorice, ceea ce-l apropie foarte mult de categoria documentarelor, dar le prezintă într-o manieră comică, artistică, astfel încât să fie primit bine de publicul de televiziune, cel pentru care a şi fost realizat. Deşi uşor romanţat, filmul redă foarte bine atmosfera şi spiritul acelor ani. Este, de altfel, unicul care a vorbit despre viaţa lui Steve Jobs înainte ca el să fie răpus de cancer.

Jobs (Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea) este o dramă biografică bazată pe viaţa co-fondatorului Apple, începând cu anul 1974, pe când era elev la Colegiul Reed şi până în 2001, când a fost prezentat iPod-ul.

Ashton Kutcher, cel care îl interpretează pe Steve Jobs, a recunoscut că a simţit rolul ca pe o mare responsabilitate. Atât de mare încât, încercând să intre cât mai bine în pielea lui Jobs, i-a preluat şi dieta alimentară, lucru ce l-a dus la un moment dat pe patul de spital.

„Cred că tipul care a scris cartea a fost prost informat. La mine nivelul insulinei s-a dereglat destul de tare şi pancreasul meu a luat-o razna. A fost dureros. Nu ştiam ce mi se întâmplă.” – Ashton Kutcher

Regizorul filmului, Joshua Michael Stern, a declarat, de altfel, că întreaga biografie a fost realizată pe baza cercetărilor şi interviurilor făcute de o echipă special desemnată pentru acest proiect. Şi-a dorit foarte mult ca portretul lui Jobs să fie cât mai fidel reprezentat.

A ieşit o poveste tulburătoare, care prezintă omul pasionat şi cu vise imense, cu oameni care nu-i înţelegeau proiectele şi i le desfiinţau. Este o poveste inspiraţională despre succes, despre cădere şi revenire, despre momente care pe alţii i-ar fi pus la pământ, dar nu şi pe fondatorul Apple.

Steve Jobs a apărut în 2015 şi a fost ridicat în slăvi de apropiaţi ai lui Steve Jobs, printre care şi co-fondatorul Apple, Steve Wozniak.

Construit ca o piesă în 3 acte, pelicula prezintă momentele premergătoare lansărilor unor produse-cheie: Apple Macintosh, NeXT Computer şi iMac, dar şi omul din spatele lor, tatăl Steve Jobs sau geniul arogant.

Cu Michael Fassbender în rolul principal, filmul s-a bucurat de mai multe premii şi nominalizări, printre care Globul de Aur pentru Cel mai bun scenariu, nominalizări la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (Kate Winslet). Tot Kate Winslet a câştigat un Glob de Aur şi un Premiu BAFTA.

Steve Jobs, omul şi maşina (Steve Jobs. The Man and the Machine) este al treilea film apărut în mai puţin de 3 ani despre viaţa acestuia. Este şi cel mai apropiat de realitate şi conduce clasamentul cu cele mai bune filme despre Steve Jobs, chiar dacă a deranjat prin francheţea cu care l-a prezentat pe geniul IT.

În acest documentar fostul CEO Apple nu mai este glorificat, ci prezentat cu calităţi, dar şi cu defectele şi slăbiciunile pe care le avea. Mintea excepţională era completată de o obsesie pentru detalii., atât de puternică încât nu de puţine ori colaboratorii săi sfârşeau discuţiile în lacrimi.

Mărturisirile despre relaţia cu fiica sa, faptul că a renegat-o şi a minţit chiar la tribunal, susţinând că este infertil i-au zdruncinat aura pe care i-o construise publicul.

Filmul nu a încercat să îl transforme pe Steve Jobs într-un personaj negativ, ci a vrut să îl prezinte cu bune şi cu rele. Mai mult, realizatorul acestuia, Alex Gibney, mărturisea chiar la începutul documentarului că nu înţelege regretul general provocat de moartea lui Jobs şi nici ataşamentul publicului faţă de un om pe care nu îl cunoştea decât prin intermediul produselor, muncii sale.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora