Cele mai bune moduri de a-ți păstra casa curată și ordonată - LIFE.ro
Sari la conținut

Cei mai mulți dintre noi își doresc să locuiască într-o casă care să fie îngrijită, ordonată și curată, dar poate fi greu să știi de unde să începi odată ce lucrurile au scăpat de sub control. Dintr-o dată, s-ar putea să observi că spațiul tău este aglomerat și dezorganizat, plin de vase, praf și rufe, că nimic nu e la locul lui.

Menținerea unei case curate și ordonate nu numai că îmbunătățește estetica mediului de viață, ci poate promova și liniștea sufletească.

Deși începerea unui proiect de curățare a casei poate părea copleșitor, există câteva reguli de bază pe care le poți urma pentru a-ți păstra casa curată.

Iată 5 cele mai bune moduri de a-ți păstra casa curată și ordonată

Cât de des ar trebui să faci ordine în casă?

Ca și în cazul majorității sarcinilor gospodărești, întreținerea regulată ține mizeria la distanță. Cât de des va trebui să faci ordine și curățenie în casă depinde de o mulțime de factori diferiți – de la cât de des gătești, la cât de multe persoane sunteți în casă și până la cât de multe petreceri organizezi. Dezvoltă o rutină care funcționează pentru stilul tău de viață și respect-o – vei fi super fericit/ă că ai făcut-o.

Asigură-te că orice obiect din casă are locul lui

Iată 5 cele mai bune moduri de a-ți păstra casa curată și ordonată

Un loc pentru orice și totul la locul lui — este o expresie pe care am auzit-o cu toții, dar ce înseamnă de fapt? Pe scurt, fiecare articol din casa ta ar trebui să aibă un loc desemnat. Când toată lumea din familie știe unde sunt de găsit anumite articole, este mult mai ușor să păstrezi casa curată și organizată. Poate dura ceva timp pentru a-i alinia pe toți, dar câștigul merită.

O casă bine organizată este o oază de calm și relaxare, în timp ce o casă aglomerată și haotică poate fi stresantă și copleșitoare. Așadar, fă-ți timp pentru a crea un sistem care funcționează pentru tine și familia ta și bucură-te de liniștea sufletească ce vine cu o casă îngrijită și ordonată.

Cele mai bune moduri de a-ți păstra casa curată și ordonată: Fă-ți patul în fiecare zi

Să-ți faci patul în fiecare zi nu este neapărat o corvoadă, este un obicei important care îți poate garanta că începi ziua cu bine. În plus, te poate ajuta să-ți păstrezi tot spațiul mai curat. Un pat îngrijit îți poate oferi un sentiment de ordine și calm, dând tonul unei zile productive.

A-ți face timp pentru a-ți face patul îți trimite un mesaj că merită să ai grijă de tine. Este un mic act de îngrijire de sine, care poate face o mare diferență în starea ta de spirit, în perspectivă și acasă. Ca să nu mai vorbim, durează doar câteva minute.

Implementează regula: „unul intră, altul afară”

Una dintre cele mai bune modalități de a evita excesul de dezordine în casa ta este să implementezi o regulă „unul intră, altul afară”. Pentru fiecare articol nou care intră în spațiul tău, scapă de ceva vechi. Acest lucru poate fi dificil la început, dar este o modalitate excelentă de a-ți menține casa ordonată și organizată.

Dacă te gândești să cumpări mobilier sau decorațiuni noi, poți recicla sau dona articole vechi pentru a aduce cu încredere ceva nou în spațiul tău. Și dacă nu ești vreodată sigur/ă dacă să scapi sau nu de ceva, întreabă-te: „Chiar am nevoie de asta?” Dacă răspunsul este nu, atunci este timpul să renunți.

Cele mai bune moduri de a-ți păstra casa curată și ordonată: Fă ordine în fiecare zi

A-ți face timp în fiecare zi pentru a face ordine în casă poate ajuta la prevenirea depozitării mizeriei. Mama mea avea o vorbă, mai ales după curățenia generală: „Curățenia se întreține cu ordine”. Indiferent dacă este înainte de culcare sau chiar când te trezești, desemnează o oră anume pentru a face ordine. Acest lucru te va ajuta să-ți păstrezi casa curată și ordonată. Dacă te simți copleșit/ă de mizerie, alocă-ți timp în fiecare zi pentru a deretica – vei fi bucuros/ă că ai făcut-o.

Iată 5 cele mai bune moduri de a-ți păstra casa curată și ordonată

Păstrează produsele de curățenie la îndemână

Este important să păstrezi materialele de curățenie ușor accesibile și la îndemână, pentru că vorbim de prevenție.

Când trebuie să cauți o cârpă de praf într-un dulap aglomerat sau produsul de curățat preferat, este mult mai puțin probabil să te mai deranjeze puțină mizerie pe măsură ce apare. Ca urmare, se tot acumulează mizerie – până când nu mai suporți și ești forțat să faci o curățare generală.

Păstrând tot ce ai nevoie la îndemână, vei avea mai multe șanse să îl utilizezi în mod regulat și să previi mai mult timp o curățenie generală.

Cele mai bune moduri de a-ți păstra casa curată și ordonată: Angajează o firmă de curățenie

O locuință este una dintre cele mai mari investiții pe care o persoană le va face de-a lungul vieții și ar trebui tratată ca atare. De aceea, este important să ai profesioniști care curăță în profunzime casa odată la ceva timp. Praful, murdăria și alți alergeni se pot acumula în timp, provocând o mulțime de probleme nedorite.

O curățare profesională în profunzime va elimina toți acești contaminanți din casa ta, lăsând un mediu curat și sănătos, iar ție îți mai rămâne doar să păstrezi curățenia.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora