Cele mai bune seriale cu femei antreprenor. Poveşti inspirate din realitate care au devenit inspiraţionale
După zeci de ani în care filmele pentru marele ecran, dar şi serialele s-au concentrat asupra aceloraşi tipare: bărbaţi luptători, conducători, de succes, producătorii au început să aducă în faţa publicului şi personaje feminine determinate, care nu s-au sfiit să depăşească prejudecăţi şi să îşi construiască vieţile după bunul plac. Astăzi vă prezint unele dintre cele mai bune seriale cu femei antreprenor, filme care ne arată că drumul către succes nu e niciodată presărat cu petale de trandafir, dar câtă vreme ştii ce vrei şi unde îţi doreşti să ajungi, limitele sunt doar în minţile altora.
Seriale cu femei antreprenor – Girlboss
Deşi a fost anulat de Netflix după primul sezon din cauza audienţelor scăzute, Girlboss este un film de văzut. Bazat pe cartea cu acelaşi nume a Sophiei Amoruso, fondatoarea brandului Nasty Girl, filmul spune povestea femeii care la 23 de ani a pus pe picioare o afacere de 100 de milioane de dolari pe an. Totul, de la o pasiune pentru haine vintage și un curaj pe care unii l-ar cataloga drept nebunesc. În doar 4 ani de la lansarea afacerii sale devenea una dintre cele mai bogate femei de afaceri ale căror averi au fost făcute cu forțe proprii.
Dar Girlboss nu este doar despre drumul către o afacere înfloritoare, ci și despre trăirile pe care le au multe dintre femei, mai tinere sau mai puțin tinere. Este despre încercările de a găsi un loc de muncă care să-ți placă, nu doar să-ți susțină existența, despre a pendula între vise și dorințe pe de o parte și responsabilități, pe de altă parte, dar și despre înțelegerea iubirii și a relațiilor, în general.
Selfmade: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker
Miniseria difuzată de Netflix prezintă povestea primei femei din istoria SUA devenită milionară prin forțe proprii. Sarah Breedlove s-a născut într-o familie de sclavi din Louisiana și a fost primul copil din familie devenit liber. Asta nu i-a oferit însă nici accesul la educație, nici o viață ușoară. A rămas de mică fără părinți, cumnatul o abuza, s-a măritat la 14 ani ca să scape de el, a născut o fetiță, apoi a rămas văduvă la nici 20 de ani. S-a angajat ca spălătoreasă și muncea zi-lumină ca să îi ofere fiicei sale șansa de a merge la școală. Munca grea și condițiile precare de trai au făcut-o să își piardă o mare parte din păr. Încercând să repare acest lucru a descoperit nu doar că are talente reale de vânzător, dar că poate face chiar ea produse mai bune decât cele pe care le folosise.
A ajuns să conducă un imperiu în domeniul îngrijirii părului, dezvoltând produse cosmetice destinate persoanelor de culoare și saloane de coafură în întreaga Americă. Până la acel moment s-a lovit însă de piedici și prejudecăți de tot felul, de la culoarea pielii la faptul că era femeie într-o lume a bărbaților. Este unul dintre cele mai mai bune seriale cu femei antreprenor pe care îl poți vedea și din care poți învăța o mulțime de lecții: de la determinare la inspirație și lipsa fricii față de eșec.
Citește și: Cele mai bune seriale psihologice. Atenție, dau dependență!
Grace&Frankie
Serialul cu minunata Jane Fonda într-unul dintre rolurile principale este mai mult decât un film despre antreprenoriat și dorința de a reuși. Este un film despre emanciparea femeii, despre puterea de a înfrunta loviturile vieții și prejudecățile la orice vârstă și despre prietenie cu tot ceea ce implică ea.
Grace și Frankie sunt 2 femei ajunse la vârsta la care, teoretic, se presupune că ar trebui să se retragă liniștite la pensie și să-și vadă de nepoți. Doar că la 70 de ani ele sunt mai neliniștite ca oricând, mai ales după ce soții aleg să le părăsească. Descoperă astfel că vor mai mult și în carieră, și în dragoste, în orice le aduce mulțumirea și fericirea. Iar noua lor afacere cu vibratoare este menită să le motiveze să nu renunțe când alții nu le dau nicio șansă. Poate că pentru cei aflați la 20 de ani serialul ăsta nu spune prea multe, însă dacă ai trecut de 35 de ani vei privi cu alți ochi bătrânețea.
The Marvelous Mrs. Maisel
Midge Maisel nu e ceea ce am putea numi antreprenor, dar se încadrează fără drept și poate în rândul femeilor inspiraționale, care arată că vor și că pot. Acțiunea filmului se petrece în anii `50, când femeile aveau o misiune clară: să fie îngrijite și să crească copii. Midge le făcea pe toate: era soție, mamă și vedea de casă. Visa însă la mai mult. Visa să facă stand-up comedy, o lume în care pe vremea aceea nu aveau acces decât bărbații.
Părăsită de soț, Midge se vede nevoită să găsească resurse pentru viața de zi cu zi, dar primește în acest fel acces către viața pe care o dorea. Își găsește un loc de muncă într-un magazin și în paralel începe să practice stand-up comedy-ul în diverse cluburi din New York.