Cele mai bune seriale psihologice. Atenție, dau dependență! - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cui nu-i place să facă binging cu un serial bun? Dar ce este un serial bun? Până aflăm gusturile tale, îți propunem o listă cu cele mai bune seriale psihologice. Cu siguranță vei deveni dependent.

Dar ca să urmez o sursă credibilă, voi propune inițial cel mai recent top al celor mai bune seriale psihologice realizat de imbd.com, apoi voi alcătui un top personal.

Top 10 cele mai bune seriale psihologice din perspectiva IMBD:

  1. Tabula Rasa – 2017 (povestea unei tinere amnezice care devine personajul cheie într-un caz de dispariție)

9. Mr. Robot – 2015 (Elliot, un tânăr inginer de securitate cibernetică, foarte deștept, dar extrem de instabil, și un hacker vigilent, devine o figură cheie într-un joc complex de dominare globală, când el și aliații săi din umbră încearcă să doboare corporația coruptă pentru care lucrează)

8. Orphan Black – 2013-2017 (O agitatoare de stradă este atrasă într-o conspirație convingătoare după ce a asistat la sinuciderea unei fete care arăta la fel ca ea).

7. Westworld – 2016 (Situat la intersecția dintre viitorul apropiat și trecutul reimaginat, explorează o lume în care fiecare poftă umană poate fi îngăduită fără consecințe).

6. Altered Carbon – 2018 (Așezat într-un viitor în care conștiința este digitalizată și păstrată, un prizonier se întoarce la viață într-un corp nou și trebuie să rezolve o crimă pentru a-și câștiga dreptul la viață).

5. Black Mirror – 2011 (O serie de antologie care explorează o lume răsucită, de înaltă tehnologie, în care se ciocnesc cele mai mari inovații ale umanității și cele mai întunecate instincte).

4. Travelers – 2016-2018 (Sute de ani mai târziu, oamenii supraviețuitori descoperă cum să trimită conștiința în timp, către oameni ai secolului XXI, în timp ce încearcă să schimbe calea umanității).

3. Stranger Things – 2016 (Când un puști dispare, mama lui, un șef de poliție și prietenii săi trebuie să se confrunte cu forțe supranaturale terifiante pentru a-l readuce înapoi).

2. Mindhunter – 2017 (La sfârșitul anilor ’70, doi agenți ai FBI au sarcina de a intervieva ucigași în serie pentru a rezolva cazurile deschise).

  1. Dark – 2017 (O saga de familie cu o răsucire supranaturală, stabilită într-un oraș german, în care dispariția a doi copii mici expune relațiile dintre patru familii).

Cele mai bune seriale psihologice din perspectiva unui dependent de seriale

Așa cum spuneam ador serialele și am un top clar al celor mai bune seriale psihologice, sau cu temă psihologică ce m-au marcat.

  1. Breaking Bed

Știu că este cel mai bun serial al tuturor timpurilor, însă în topul serialelor cu temă psihologică, eu l-aș clasa pe locul 3. Bazat pe ideea vieții duble, povestea lui Walter White are un fundal umanizat. Este destinul unui profesor de chimie ce ajunge dealer de droguri, este de fapt cel mai bine pictat exemplu al complexității acceptării bolii și al pregătirii pentru moarte. În loc să se lase învins de diagnosticul unei boli necruțătoare pentru care nu are resursele financiare necesare ca să o poată înfrunta, un profesor de chimie obișnuit, decide să-și schimbe viața radical: de la rutina zilnică, la job, la rolul din familie, la comunicarea cu soția, tot. Și o face în secret. Primul sezon este o capodoperă psihologică. Un serial de care devii dependent de la primul episod.

  1. True Detective

De mult nu am mai văzut un serial atât de bun, iar acum  mă refer la primul sezon care a fost absolut fabulos. Woody Harrelsen și Matthew McConaughey în același loc? Ce poate fi mai frumos. În plus, serial polițist, investigații, crime și decor american. Ca să nu mai vorbesc de trauma psihologică și transformările prin care trec personajele. Ideea, în mare, este următoarea: cei doi sunt polițiști și în urmă cu 17 ani au avut de rezolvat o crimă. Acum sunt la rândul lor investigați și pe măsură ce ancheta curge, pun cap la cap totul și reușesc până la final să soluționeze dosarul unui criminal în serie după 17 ani. În sezonul al doilea subiectul este diferit, ca și actorii: Colin Farrell și Vince Vaughn. La sezonul trei pot spune că aproape mi-am pierdut mințile. Must see!

  1. Dexter

Dacă îți place să descoperi psihologia criminalului, Dexter este serialul potrivit pentru tine. Principalul personaj este atât un criminal în serie, cât și cel mai bun detectiv de poliție din Miami. Ar putea părea clișeu, însă după ce vezi primele episoade și intri tot mai mult în lumea lui, vei realiza de ce Dexter este printre cele mai bune seriale psihologice ale tuturor timpurilor. Subiectul și scenariul sunt geniale. Pe măsură ce intri în subiect, vei începe să te întrebi ce e bine și ce e rău, vei ajunge să justifici unele comportamente negative ce nu au justificare din punct de vedere moral. De cele mai multe ori vei fi de partea criminalului. Este un serial despre care aș putea spune că lucrează foarte fin psihicul privitorilor.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora