Cele mai căutate meserii în România - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai căutate meserii în România

Piaţa muncii este într-o continuă evoluţie şi influenţată considerabil de evenimentele majore ce se petrec în ţară şi în lume. Studiile şi prognozele sunt valabile atâta vreme cât viaţa îşi urmează cursul firesc.
Share this article

Cei mai mulţi dintre noi îşi aleg meseria în funcţie de pasiuni, de istorie familială sau de înclinaţiile personale. Nu sunt singurele lucruri care contează însă în acest proces şi, de multe ori, din cauza unor evenimente neprevăzute care le influenţează cursul vieţii, oamenii ajung să practice cu totul alte meserii decât cele pentru care s-au pregătit iniţial sau cele pe care şi le doreau. Indiferent de motivele pentru care îţi cauţi un nou loc de muncă, e bine să ţii cont şi de cerere. Iată care sunt cele mai căutate meserii în România!

Cele mai căutate meserii în România – Specialist IT

Ai putea spune că e plină țara de specialiști în domeniul IT și nu te-ai înșela. Cu toate astea este în continuare nevoie de oameni cu pregătire în acest domeniu, de la programatori la analiști, de la ingineri de suport la dezvoltatori de software.

Această nevoie este firească dacă stăm să ne uităm la evoluția tehnologică ce a atins și România. Fie că vorbim de cumpărături de orice fel, de presă sau de educaţie, majoritatea activităților se desfăşoară şi online.

Cele mai căutate meserii în România – Șofer

Fie că vorbim de şoferi pentru servicii de curierat, pentru distribuţie marfă sau şoferi dedicaţi unor companii cu profiluri diferite, aceste posturi sunt la mare căutare atât în rândul angajatorilor, cât și printre cei care își caută un loc de muncă. Ce duce la acest flux continuu este timpul mic de ocupare al unui post și salariile oferite. Cele mai mari venituri în această meserie se regăsesc în transportul internațional unde salariului de bază i se adaugă și diurna pentru zilele petrecute pe drum.

Cele mai căutate meserii în România – Contabil/Economist

Contabilii sunt și ei la mare căutare. Apariția a tot mai multe firme în ultimii ani a dus la o creștere exponențială a cererilor pentru activități contabile. Pentru cei cu pregătire în domeniu există 2 variante, aceea de a se angaja în cadrul unei companii sau de a-și deschide, la rândul lor, o firmă și să ofere prin intermediul acesteia servicii de contabilitate pentru altele.

Cele mai căutate meserii în România – Specialist în vânzări

Dacă întrebi orice antreprenor sau director de companie ce îi lipsește, răspunsurile covârșitoare vor suna aproximativ la fel: un om bun de vânzări. Aparent, această meserie este tratată în multe cazuri cu superficialitate, iar acest lucru se resimte, evident, în vânzările din cadrul oricărei companii. Prin urmare și oferta job-urilor în acest domeniu este una generoasă. În același timp sunt și mulți aplicanți, tocmai pentru că pare o meserie la îndemână.

Cele mai căutate meserii în România – Medic

Nu mai este o surpriză pentru nimeni dacă vă spun că în România este un deficit extraordinar de medici. Salariile din trecut, dar şi lipsurile din sistemul sanitar i-au făcut pe foarte mulți absolvenți de medicină să aleagă drumul străinătăţii. Prin urmare sunt la mare căutare medici în sistemul de stat, în clinicile private, dar şi în cadrul companiilor farmaceutice. În egală măsură, numărul absolvenţilor de Medicină este foarte mare în fiecare an, aşa că şi aceştia sunt mereu în căutarea unor posturi cât mai bune şi care să le ofere posibilităţi de dezvoltare.

Cele mai căutate meserii în România – Inginer

În fiecare an, numai Universitatea Politehnică din Bucureşti scoate peste 3000 de absolvenţi, iar rata de angajare a acestora, încă din primul an, este de 95%. Cu toate astea, deficitul pe piaţa muncii este încă major. La fel ca în cazul medicilor, inginerii au ales şi ei locuri de muncă din afara ţării, aşa încât numărul mare de absolvenţi nu reuşeşte să acopere necesarul. Prognozele arată că în următorii 10 ani 400.000 de posturi vor fi disponibile pentru ingineri din toate domeniile.

Cele mai căutate meserii în România – Educator/Profesor

Numărul crescut al grădiniţelor şi şcolilor private, precum şi al afterschool-urilor a dus la o nevoie ridicată de profesionişti în domeniu, fie că vorbim de educatori, învăţători sau profesori. La rândul lor, dascălii sunt şi ei în căutarea locurilor de muncă cele mai ofertante, care să fie bine plătite, dar şi să ofere oportunitatea de a le preda celor mici în condiţii bune şi pe o structură cât mai modernă şi adaptată noilor generaţii.

Cele mai căutate meserii în România – Asistent medical

Ca şi în cazul doctorilor, sistemul medical autohton, fie că vorbim de stat sau de privat, are nevoie de forţă de muncă, de asistenţi medicali, mai precis. Iar schimbările din ultimii ani arată că job-urile în spitalele de stat sunt chiar mai bine plătite decât cele din clinicile private. Aici însă există mai multe lucruri ce sunt puse în balanţă de către cei care sunt în căutarea unui loc de muncă: salariul, programul, dar şi posibilităţile de evoluţie în carieră.

Sigur că piaţa muncii este într-o continuă evoluţie şi influenţată considerabil de evenimentele majore ce se petrec în ţară şi în lume. Studiile şi prognozele sunt valabile atâta vreme cât viaţa îşi urmează cursul firesc. Orice eveniment neprevăzut şi de mare amploare va reaşeza harta locurilor de muncă, atât în ceea ce priveşte oferta, cât şi în ceea ce priveşte cererea. Tocmai de aceea, în orice domeniu aţi activa, sunt importante flexibilitatea şi capacitatea de adaptare.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora