Cele mai ciudate 10 construcții din lume - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai ciudate 10 construcții din lume

Unele clădiri par să fie foarte ciudate ca înfățișare, altele par a fi construite pentru a supraviețui celor mai grele condiții de mediu, iar altele au fost făcute în scop exclusiv de marketing.
Share this article

De-a lungul timpului putem observa schimbări semnificative în conceptul colectiv de arhitectură, așa că azi ne vom uita la cele mai ciudate construcții din lume.

Unele clădiri par să fie foarte ciudate ca înfățișare, altele par a fi construite pentru a supraviețui celor mai grele condiții de mediu, iar altele au fost făcute în scop exclusiv de marketing.

Iată o listă cu cele mai ciudate 10 construcții din lume:

The Basket Building (Clădirea coș), Ohio , SUA

The Basket Building este sediul central al companiei Longaberger, o companie producătoare și distribuitoare de coșuri artizanale din lemn. Această clădire este copia fidelă a coșului de lemn care este imaginea companiei, o ciudată modalitate de promovare. Au fost nevoie de doi ani pentru finalizarea acestei construcții ce se întinde pe 1700 de metri pătrați.

Această clădire reprezintă exemplul viu de arhitectură mimetică conform căruia clădirile sunt construite după aceeași formă a produsului ce are nevoie să fie promovat.

Partea interioară a clădirii este decorată de un tavan de sticlă, iar pereții sunt animați de picturile fondatorilor clădirii. Atât angajații cât și oaspeții se pot bucura de lumina naturală a zilei în interiorul clădirii.

Biserica Hallgrimur, Islanda

Biserica Hallgrimur este cea mai înaltă și mai neobișnuită biserică din Islanda și a fost construită în capitala țării, Reykjavik. Designul nordic a fost baza de construcție a acestei biserici, cea mai spectaculoasă lucrare a arhitectului Guojon Samuelton. Construcția a început în anul 1945 și a fost nevoie de 38 de ani pentru a putea fi finalizată. Această biserică a fost denumită după poetul islandez Hallgrimur Petursson, cel care a scris foarte multe cântece de rugăciune luterane.

Această clădire înaltă de aproape 75 de metri, a devenit cea mai înaltă din Islanda și una dintre cele mai impresionante datorită exteriorului de beton.

O orgă de 15 metri înălțime situată în interiorul bisericii, oferă un aer somptuos și multă atractivitate acestei clădiri. În fața bisericii se află și statuia lui Leif Erikson, primul european care a debarcat în America de Nord.

Muzeul Guggenheim, Spania

Muzeul Guggenheim se găsește în orașul Bilbao din Spania. A fost  creat de arhitectul canadiano-american, Frank Gehry, și deschis publicului în 1997. Actualul muzeu reprezintă astăzi un complex de câteva clădiri interconectate.

Întreaga clădire este căptușită cu titan, calcar și sticlă. Acest muzeu este poziționat pe malul râului Nervion. Muzeul conține lucrări ale artiștilor contemporani, iar operele unor mari artiști europeni și americani fac ca el să fie una dintre cele mai vizitate clădiri din Spania.

Biblioteca municipală din Kansas City, Missouri

Biblioteca municipală din Kansas City este una dintre cele mai vechi și mai mari biblioteci din lume, fiind fondată în anul 1873. Pereții exteriori asemenea unor cotoare de cărți mari reprezintă principala atracție a acestei biblioteci și lucrul care o face cea mai frumoasă din America. Exterioarele clădirii sunt decorate cu marmură și mahon și folosesc arhitectura secolului XX.

Interiorul este decorat cu beton și este străjuit de o ușă de oțel ce cântărește 35 de tone.

Fiecare secțiune a bibliotecii vizează diferite tipuri de cititori și are câte o colecție specială de cărți din toate domeniile posibile.

Atonium, Belgia

Ciudata clădire în formă de atom este situată în Bruxelles, capitala Belgiei. Această clădire cu o înălțime de 102 metri a fost construită de Andre Waterkeyn și are forma unei valențe moleculare de fier.

Întreaga clădire a fost proiectată să fie construită din oțel inoxidabil, prin unirea a 7 coloane cu sfere pline.

Fiecare sferă are un diametru de 28 de metri, iar tuburile au o lungime de 2298 de metri. În cadrul acestor tuburi sunt instalate lifturi pentru vizitatori. În vârful clădirii vei găsi toate facilitățile posibile, de la panoramă, la restaurant.

La Pedrera, Spania

Clădirea La Pedrera situată în centrul orașului Barcelona a avut nevoie de șase ani pentru a fi construită și a fost gata în 1912. Arhitectul catalan Antoni Gaudi a fost cel care a desenat această clădire ce astăzi este listată în patrimoniul UNESCO.

Balcoanele asemenea unor peșteri din calcar dau un aspect ciudat acestei clădiri, dar și interesant. Acoperișul este decorat cu picturi și cărți poștale ale Barcelonei. Interiorul clădirii, construit în așa fel încât să permită accesul luminii naturale oferă și el o panoramă spectaculoasă asupra orașului.

Templul Lotus, India

Templul în formă de lotus poate fi reperat în New Delhi, capitala Indiei. Templul Lotus este considerat drept templul mamă al sub continentului indian și poate fi vizitat de popoare din toate religiile. Inspirat de floarea de lotus, arhitectul Fariborz Sahba a creat această clădire frumoasă ce și-a deschis porțile pentru prima dată în 1986.

Petalele libere, prefabricate din stâncă, reprezintă principalele atracții ale acestui templu. Întregul templu este construit din marmură, dolomită și ciment. Sala centrală a templului este prevăzută cu nouă uși uriașe și poate să primească 2500 de persoane. Iazurile de lângă templu, oferă senzația vizuală că această clădire plutește pe apă, asemenea florii de lotus.

Casa din piatră, Portugalia

Casa de piatră este situată în munții Fate, în Portugalia. A fost construită în 1974 și a fost inspirată de desenul animat „Familia Flinstone”. A fost construită din două stânci uriașe, conectate printr-o mixtură de beton. Dă senzația unei structuri preistorice și a devenit una dintre cele mai căutate atracții turistice din Portugalia.

Casa Strâmbă, Polonia

Casa Strâmbă este de fapt o parte foarte ciudată a unui compex comercial din Sopot, Polonia. A fost creată de arhitecții Szotynscy și Zalesky în 2004 și a fost inspirată de stilurile povestite în basme. În timp a devenit unul dintre cele mai fotografiate locuri din Polonia.

La început, vizitatorii au senzația că clădirea este pe cale să se topească în momentul următor, ceea ce arată foarte ciudat din exterior. De asemenea, are uși din sticlă, iar șindrila este smălțuită în albastru și verde, și care luminează noaptea.

Casa minții, Spania

Casa minții este situată pe dealul El Carmel din Barcelona. A fost construită în 14 ani de când s-a purces la săparea fundației în anul 1900. Și această clădire este parte a patrimoniului cultural UNESCO.

De fapt, complexul este compus din 60 de case diferite, capele, și parcuri, toate concentrate în jurul unei fântâni impresionante. Statuile de la colțurile casei minții fac ca acest loc să fie și mai atractiv.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora