Când vine vorba de cele mai ciudate alergii nu pot să nu-mi amintesc de o fostă colegă care era alergică la ceapă. Inițial cu toții ne-am mirat, dar mai mult decât atât, majoritatea ospătarilor de la restaurant dădeau ochii peste cap crezând că e o fițoasă care nu vrea ceapă în mâncare, mai degrabă decât alergică. Dar am văzut și ce provoca această alergie, atunci când ceapa era ascunsă în mâncare și nu a fost deloc plăcut.
Având în vedere această istorisire, nu mică mi-a fost mirarea să aflu că există alte câteva situații ce pot fi trecute în categoria „cele mai ciudate alergii”: de la alergia la apă, până la cea la lumina soarelui și la alergia la electrocasnice.
O listă cu 10 cele mai ciudate alergii:
Alergia la apă
Urticaria acvagenerică este o afecțiune rară care afectează doar una din 23 de milioane de persoane. Un scurt contact cu apa este atât de periculos încât chiar și transpirația și lacrimile lor te pot face să izbucneaști în erupții dureroase și mâncărime care durează câteva ore până să dispară. Apa potabilă poate provoca inflamarea gâtului persoanei alergice. Persoanele care au urticarie acvagenică pot face față doar un minut sub apa de la duș și pot bea doar apă carbogazoasă sau distilată.
Alergia la spermă
Un caz specific femeilor, hipersensibilitatea plasmatică seminală umană provoacă erupții cutanate, mâncărimi și senzație de arsură la câteva minute după contactul cu sperma masculină. În cazuri extrem de rare, poate apărea moartea. Din fericire, pentru persoanele alergice, tulburarea poate fi corectată prin desensibilizare. De asemenea, pot fi administrate medicamente împotriva alergiei.
Alergia la propriul copil
Pemfigoidul gestațional este o afecțiune rară care începe în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină și se extinde la câteva luni după naștere. Mama suferă de vezicule chinuitoare pe burtă, care se pot extinde și în alte zone ale trunchiului superior. Copiii lor se pot naște, de asemenea, cu o erupție similară. Blisterele dispar de obicei la câteva luni după, dar pot lăsa cicatrici inestetice.
Alergia la chiloți
Persoanele alergice la lenjerie de corp sunt alergice la mai multe țesături care sunt utilizate în mod normal pentru a crea lenjerie de corp, cum ar fi poliesterul, latexul și bumbacul. Adesea dezvoltă erupții cutanate ce se manifestă prin mâncărime, piele roșie și chiar vezicule dureroase.
Alergia la produse moderne precum mașini, telefoane mobile sau cuptoare cu microunde
Electrosensibilitatea provoacă umflarea membranelor, cefalee, erupții dureroase și curgerea nasului atunci când persoana alergică vine în contact strâns cu obiectele care emit impulsuri electromagnetice. Unii raportează astfel de simptome și atunci când se află în zonele WiFi.
Alergia la temperaturi reci
La fel cum oamenii pot suferi de sensibilitate la căldură, există și cei care sunt hipersensibili la temperatura rece. Expunerea la alimente reci, aer cald sau apă rece poate duce la mâncărimi, umflături ale pielii și, în cazuri mai grave, la colaps și moarte.
Alergia la atingere
Hipersensibilitatea la presiune și atingere, dermatografia este o afecțiune în care răspunsurile alergice, cum ar fi umflături și erupții cutanate urmate de mâncărime, sunt produse la cea mai ușoară atingere. Statisticile arată că între 2-5% din populația globală este afectată de această tulburare.
Alergia la efort
Dacă te confrunți cu mâncărime, dificultăți de respirație sau înghițire, greață și vărsături după exerciții fizice, buze roșii sau urticarie, este posibil să fii alergic la efort. Anafilaxia indusă de exerciții fizice afectează aproximativ una din 1000 de persoane în întreaga lume. Este mai des întâlnită la persoanele alergice la struguri, crustacee, grâu, alune și unele medicamente. Atacurile apar în urma unei activități fizice după consumul oricăruia dintre aceste alimente. Suferinzii pot intra brusc în colaps, șoc și în cele din urmă pot muri, astfel încât este necesară o injecție cu epinefrină la îndemână în orice moment.
Alergia la lumina soarelui
Urticaria solară este o afecțiune rară în care oamenii se trezesc cu erupții pe piele după expunerea la lumina soarelui. Razele UV emise de soare provoacă modificări chimice în celulele pielii, ducând la răspunsuri alergice. Deși este obișnuit în timpul verii și primăverii, cei care suferă de cazuri severe pot avea probleme și atunci când este foarte frig.
Alergia la fructe provocată de alergia la mesteacăn
Persoanele alergice la mesteacăn pot suferi alergii la anumite fructe și legume, inclusiv morcov, alune, țelină, măr, kiwi, pere și piersici, mai ales atunci când acestea au fost plantate lângă un mesteacăn. Cunoscută sub numele de reactivitate încrucișată, afecțiunea atinge persoanele cu rinită alergică în timpul vârfului alergiilor sezoniere. În mod similar, persoanele alergice la ambrozie pot fi, de asemenea, hipersensibile la fructe și legume, cum ar fi castraveții, dovleceii, pepenele și banana.