Cele mai cunoscute și periculoase bande criminale din Europa - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai cunoscute și periculoase bande criminale din Europa

Unele dintre cele mai faimoase bande criminale organizate de pe planetă sunt legendare: yakuza din Japonia, triadele din China și diversele carteluri de droguri din America Latină.
Share this article

Doar cei mai naivi dintre noi cred că, în mare parte, crima organizată este doar o invenție a imaginației hiperactive a Hollywood-ului. Adevărul este că în întreaga lume există mii de grupuri de infractori profesioniști de carieră, care fac sute de miliarde de lire sterline în fiecare an prin comiterea de infracțiuni. De fapt, volumul și amploarea acestor operațiuni sunt, pur și simplu, uluitoare

În cadrul criminalității organizate grave, bandele de răufăcători conspiră pentru a fura, a vâna, a face trafic, a falsifica, a frauda, a intimida, a șantaja, a spăla, a corupe, a face cămătărie, a exploata, a răpi și a ucide. În acest fel, ei pun în pericol grav nu numai cetățenii, ci și întreprinderile, instituțiile și chiar întreaga economie mondială.

Unele dintre cele mai faimoase bande criminale organizate de pe planetă sunt legendare: yakuza din Japonia, triadele din China și diversele carteluri de droguri din America Latină, de exemplu. Dar crima organizată nu este o problemă cu care trebuie să se confrunte doar alte continente. Și Europa este plină de ea.

Citește și: Cele mai periculoase cartiere din lume: locuri devastate de criminalitate, droguri și lupte religioase

Activitatea infracțională organizată gravă este atât de endemică încât, în 2016, se vorbea despre 5 000 de astfel de rețele active, conform unor estimări conservatoare, în Uniunea Europeană. Veniturile provenite de pe piețele ilicite gestionate de crima organizată – în cele 28 de țări ale Uniunii Europene – au fost estimate la cel puțin 100 de miliarde de lire sterline.

Și nu este nevoie să vă spunem noi că 100 de miliarde de lire sterline reprezintă o sumă mare de bani.

Deci, cine sunt aceste bande? Ei bine, după cum am auzit, există o mulțime de bande care operează în întreaga Europă. Iată doar câțiva dintre cei mai notabili și mai interesanți jucători…

Cele mai cunoscute bande criminale: Mafia italiană

Dacă există o țară europeană care este sinonimă cu crima organizată, aceasta este Italia. Trei rețele mafiote principale operează în această națiune în formă de cizmă: Cosa Nostra, Camorra și ‘Ndrangheta. La acestea se adaugă sute de bande mai mici și „clanuri” bazate pe familii.

Cosa Nostra (în italiană „chestia noastră”), din Sicilia, este cea mai cunoscută mafie italiană. Datorită impactului pe care l-au avut asupra crimei organizate din Statele Unite, este probabil cel mai cunoscut sindicat al crimei din istorie. Își câștigă banii în principal din racketul de protecție și extorcare, abilități pe care le-au învățat atunci când Sicilia a renunțat la feudalism și a devenit capitalistă la mijlocul și sfârșitul secolului al XIX-lea.

Mai puțin cunoscute, dar fără îndoială mai de succes în Europa în prezent, Camorra și ‘Ndrangheta conduc nu numai sudul Italiei, ci au operațiuni în întreaga lume. În timp ce Camorra tinde să se concentreze pe orașul lor natal, Napoli, și pe regiunea Campania din jur, aceștia au un punct de sprijin decent în întreaga Europă. Organizația, care datează din secolul al XVII-lea, are degete în plăcinte de pizza în Spania, Țările de Jos, Franța, Regatul Unit, Belgia, Grecia, România, Elveția și Luxemburg. În timp ce organizația rurală ‘Ndrangheta, cu sediul în Calabria, are puncte de sprijin în domeniul prostituției, al drogurilor, al fraudei și al armelor – și multe altele – în aproape toate țările europene. Ca să nu mai vorbim de America și Australia.

Citește și: Viața lui Roberto Saviano: cel mai căutat om din lume de către mafia italiană

Albanezii și „Hellbanianz

Grupurile de crimă organizată din Balcani nu sunt neobișnuite în sud-estul Europei, pe întregul continent și în întreaga lume. Bande românești, bulgare și bosniace sunt active în toată Europa. Însă albanezii sunt cei care provoacă adevărata teamă în rândul oamenilor.

Pentru o țară atât de mică, care este relativ lipsită de influență în orice altă sferă, Albania are un impact incredibil asupra crimei organizate din întreaga Europă. Țara însăși are 15 familii criminale principale și sute de bande mai mici.

În Regatul Unit, majoritatea traficului de persoane este controlat de bandele albaneze, în special traficul de imigranți ilegali. De asemenea, se crede că acestea conduc peste 75% din toate bordelurile din Marea Britanie. Dar ei sunt specializați în importul de droguri.

Bande de motocicliști scandinavi

Grupurile de motocicliști ilegali, cunoscute poliției sub numele amuzant de „OMG”, au fost implicate în crima organizată încă de la începuturile lor, nu mult după cel de-al Doilea Război Mondial. În SUA, „Cei patru mari” sunt Hells Angels, Bandidos, Outlaws și Pagans. În Europa, primele două au un impact destul de mare. Mai ales în țări precum Suedia și Finlanda.

După ce au făcut bani în America, bandele criminale de motocicliști au înțeles repede că ar fi util să se stabilească în străinătate, atât Hells Angels, cât și Bandidos identificând țările nordice ca fiind locuri propice pentru exploatare, în special pe piața drogurilor din aceste țări.

OMG-urile nu mai sunt la fel de puternice în Scandinavia ca odinioară, dar încă există. La apogeul lor, războaiele de teritoriu au izbucnit în Suedia, Finlanda, Norvegia și Danemarca, iar la mijlocul anilor 1990 a avut loc un eveniment cunoscut sub numele de Marele război nordic al motocicliștilor. Aproape 450 de motocicliști au luat parte la o bătălie între bande care a durat trei ani și în care au murit peste o duzină de oameni și aproape o sută au fost răniți.

Cele mai cunoscute bande criminale: „Penose” olandez

Pentru o națiune mică, liberală și stabilă din punct de vedere politic și economic din Europa de Vest, Țările de Jos au partea lor echitabilă de crimă organizată. Pe o piață profitabilă a drogurilor (olandezii sunt cel mai mare producător și exportator de ecstasy din lume) se află Triadele, ‘Ndrangheta, mafiile sârbă, rusă, turcă și albaneză, precum și bandele din Surinam, Antile, Curaçao și Maroc. Dar crima organizată nu este în întregime externalizată.

Infractorii olandezi fac adesea trafic de droguri, arme, persoane și chiar organe în întreaga Europă, lucrând sub numele colectiv de argou „Penose”. În Rotterdam, Eindhoven și Haga se desfășoară numeroase acțiuni, dar la Amsterdam operează cei mai mulți Penose. Sunt o asociație liberă, formată dintr-o serie de bande mai mici, fără o ierarhie reală.

Paramilitarii irlandezi deveniți infractori

Se crede că piețele ilegale din Irlanda aduc infractorilor între 2 și 2,5 miliarde de lire sterline în fiecare an, o sumă relativ modestă în comparație cu multe alte țări din Europa. Cea mai mare parte din acești bani sunt obținuți prin vânzarea de droguri, având în vedere că Irlanda este un loc strategic pentru traficul de droguri în UE, dată fiind geografia sa.

În Irlanda operează bande rusești, chinezești și est-europene, dar se știe că foști membri ai unor grupări paramilitare și teroriste, acum desființate, sunt implicați în racketuri precum traficul de țigări și de droguri.

Cele mai cunoscute bande criminale: „Mafia hormonilor” belgiană

Droguri, prostituție, trafic de arme… Există o mulțime de activități ilicite în care se pot implica criminalii organizați. Scrieți o listă de o sută și punem pariu că tot nu veți găsi „hormoni de creștere pentru vaci”. Dar în Belgia, în anii ’90, era o afacere foarte mare. La un moment dat, a fost cea mai mare afacere criminală din țară, după cea a drogurilor. Atunci când sunt folosiți la bovinele de carne, hormonii de creștere pot duce la creșteri semnificative ale randamentului cărnii pentru fermieri. Prin urmare, atunci când în UE a intrat în vigoare o hotărâre care interzicea utilizarea lor, a apărut practic peste noapte o piață neagră. Este o poveste fascinantă, explorată în detaliu în filmul lui Michael Roskam, Bullhead, o dramă polițistă din 2011, nominalizat la Oscar, cu Matthias Schoenaerts în rolul principal. Desigur, aceasta este doar o imagine a crimei organizate de pe continent. Realitatea este că există mii de bande care operează în fiecare țară din Europa – și din întreaga lume. Poate că nu o vedeți, dar există o întreagă lume paralelă de activități ilicite care se desfășoară acolo…

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora