România se mândrește cu zeci de conace superbe, construite cu sute de ani în urmă și restaurate pentru a le oferi turiștilor experiența unei vacante pline de farmec. Familii boierești de renume au locuit în aceste case încărcate de istorie, care acum așteaptă oaspeți în orice perioadă a anului. Zone pitorești, grădini superbe, camere spațioase cu mobilier autentic, o masă “ca la boier acasă” – toate aceste elemente transformă o ședere la un conac într-o experiență de neuitat. Iată care sunt cele mai frumoase conace din România:
Cele mai frumoase conace din România: Conacul Drahneilor, Ruscova, Maramureș
Conacul Draheilor este considerat cel mai frumos conac din Maramureș. Este așezat în localitatea Ruscova, într-o zonă cu un peisaj fermecător, cu munți și dealuri pline de verdeață. Numele său este dat de valea în care a fost construit.
Conacul Drahneilor este deosebit din prin faptul că a fost realizat numai din lemn de brad sculptat, în stilul specific Maramureșului. Vizitatorii se pot caza în camere cu mobilier din lemn lucrat manual și pot savura delicatese maramureșene.
Cine ajunge în zonă, poate vizita și : Mocăniță de pe Valea Vaserului – 23 km; Cascada Cailor Borșa – 40 km; Mănăstirea Bârsana – 40 km; Bisericile de lemn de pe Valea Izei; Bisericile de lemn aflate în patrimoniul UNESCO; Cimitirul Vesel Săpânța – 60km; Memorialul Durerii și Muzeul Satului din Sighet – 45 km; Poiana Narciselor Repedea – Traseu de 2,5 ore; Lacul Vinderel Repedea – traseu de 4,5 ore; Moara lui Dănilă din Săcel; Comuna Breb, Maramureș.
Cele mai frumoase conace din România: Conacul lui Maldăr, Horezu
Conacul lui Maldar se află poziționat lângă Horezu, la poalele Măgurei Slătioara din Măldărești, și oferă vizitatorilor o experiență unică, inspirată de pe vremea vechilor boieri ai Olteniei.
Pe site-ul oficial al conacului suntem informați că, de fapt, Conacul lui Maldăr este o veche culă oltenească, culele fiind case-cetăți ale boierilor de altădată. După restaurare, construcția păstrează intacte toate detaliile de arhitectură ale vechiului conac: zidurile groase, exteriorul văruit în alb maiestuos, turnul înalt și scările interioare, ieșirile “de taină” și mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toată fațada catului superior.
Aceeași sursă povestește că numele conacului este legat de legenda căpitanului Maldăr, fiul paharnicului Nan. Astfel, Tudor Maldăr era unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazu, iar legenda spune că, fiind prins de tătari, a cucerit inima frumoasei fiice a hanului tătar și astfel și-a recăpătat libertatea. Cei doi îndrăgostiți s-au refugiat apoi într-o culă din Măldărești.
Cele mai frumoase conace din România: Conacul Apafi, satul Mălâncrav
Conacul Apafi a devenit cunoscut în România, dar nu numai, după ce s-a aflat că a intrat în proprietatea Prințului Charles, prin intermediul Fundației Mihai Eminescu Trust. Acesta este poziționat deasupra satului Mălâncrav, lângă biserică și livadă. Conacul a aparținut familiei de nobili Apafi, iar de-a lungul timpului a fost reabilitat de mai multe ori. Pe site-ul oficial al Mihai Eminescu Trust scrie că acest conac a fost dat în proprietatea comunității săsești, în 1920, transformat în cămin cultural, apoi confiscat de comuniști în 1949. Fundația a preluat Conacul Apafi în 2000, iar restaurarea lui a durat cinci ani.
Cele mai frumoase conace din România: Conacul Polizu, Maxut, Iași
Aflat în ținutul Moldovei, conacul Polizu a fost construit la inițiativa omului politic Constantin Ghika-Deleni, între 1880 și 1887. De pe site-ul oficial aflăm că printre înalții oaspeți ai locului s-a aflat, în timpul Primului Război Mondial, însăși Regina Maria. În anul 1946 conacul și domeniul au intrat în posesia regimului comunist, iar până în 2006 a ajuns într-o stare gravă de degradare. Au urmat apoi cinci ani în care s-au făcut ample lucrări de reabilitare, iar astăzi domeniul arată superb. Domeniul are 19 camere, mobilate și decorate în stilul neoclasic, cu elemente ale secolelor XVIII – XIX.
Cele mai frumoase conace din România: Conacul Domnesc, Suceava
Aflat la numai cinci km de Suceava, Conacul Domnesc este un loc încărcat de istorie, care astăzi invită turiștii pentru câteva zile pline de relaxare într-o zonă pitorească. Conacul Domnesc a fost construit în 1820, iar astăzi, reabilitat fiind, este un loc în care luxul se întâlnește cu tradiția. Conacul le oferă turiștilor piscine, Jacuzzi, sala de fitness, saună sau masaj.
Cele mai frumoase conace din România: Castelul Mikes, Zăbala
Aflat la 20 de km de Covasna, Castelul Mikes parte desprins dintr-o altă epocă. Aici puteți descoperi o frântură din Transilvania de altă dată. Construit în secolul al XVI-lea, Castelul Mikes, împeună cu domeniul pe care a fost construit, se întinde pe 34 de hectare, pline de verdeață, pe care se afla și un lac frumos.
Cele mai frumoase conace din România: Conacul Hagianoff, Manasia, Ialomița
Conacul Hagianoff de la Manasia, județul Ialomița, a fost construit la începutul anului 1899 în stil eclectic cu elemente de arhitectură clasice și romantice, după planurile unui arhitect elvețian, după cum informează site-ul oficial. Astăzi conacul, despre care se știe că fost în posesia familiei Cantacuzino și apoi a domnitorului Alexandru Ipsilanti, așteaptă oaspeți din întrega țară.